Amint arról az MNO is beszámolt, a február 18-án életbe lépett rendelet értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A jogszabály 12 hónapos türelmi időt tartalmaz azokra az előre csomagolt élelmiszerekre, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsavmennyiségét. De mi a helyzet az ömlesztett pékáruval, honnan tudhatjuk biztosra, hogy a lédig szaloncukor vajon a határérték alatt van, és hova ragasztják az OÉTI-címkét a cukrászsüteményeken?
Mivel a transzzsírnak nincs konkrét íze vagy illata, érdemes az élelmiszer csomagolásán lévő címkén elolvasni az összetevők listáját. A mesterséges transzzsírsavak az egyes növényi zsiradékok hidrogénezése, főképpen részleges hidrogénezése folyamán keletkeznek, és az ilyen alapanyagok további felhasználása során kerülnek az előállított késztermékbe. A közvetlen fogyasztandó élelmiszerekben esetlegesen jelen lévő transzzsírsavat viszont csak laboratóriumban elvégzett műszeres analitikai vizsgálattal lehet egyértelműen kimutatni és a pontos mennyiségét meghatározni – mondta el az MNO kérdésre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sajtóosztálya.
Bármilyen gyanút észlel a fogyasztó, bejelentést tehet a hivatalnak telefonon, a 06-80-263-244-es zöld számon, illetve az [email protected] címen. A hivatal minden bejelentett ügyet kivizsgál, és amennyiben a vizsgált élelmiszer a rendeletben megadott határértéket meghaladó mennyiségben tartalmaz transzzsírsavat, azonnal kivonják a kereskedelmi forgalomból, és közigazgatási hatósági eljárást indítanak az előállítójával-forgalmazójával szemben – tájékoztatta az MNO-t a Nébih.
A hatóság a rendelet hatályba lépése napjától, azaz február 18-ától kezdődően országos célellenőrzésbe kezdett a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok bevonásával az előírások betartását figyelve. A hatósági vizsgálatok során a nem megfelelő élelmiszer előállítójával vagy első magyarországi forgalomba hozójával szemben közigazgatási hatósági eljárás indul – közölte a hivatal. A határérték feletti transzzsírsav-tartalmú élelmiszereket kivonják a forgalomból, és bírságot szabnak ki az érintettekre.
Az alacsony transzzsírtartalmat jelölő, OÉTI által levédett és rendszeresített „Transzzsír kontroll” feliratú logó célja, hogy a vásárló által jól láthatóan, a többi árutól elkülöníthető módon jelezze, hogy az adott termék kis mennyiségű technológiai eredetű transzzsírsavat tartalmaz, azaz 100 gramm zsírtartalmára vonatkoztatva maximum 2 gramm technológiai eredetű transzzsírsavat tartalmaz. A logó használati jogát szigorú auditálási folyamat végén, térítés ellenében kaphatja meg a gyártó, jogtalan használata a védjegybitorlás jogi kategóriát sérti, és ennek megfelelően a hatóság akár az így bizonyíthatóan befolyt haszonra is igényt tarthat.
Az OÉTI által kiadott toplista negatív dobogójának élén a Coop kakaós-étcsokis tortabevonója végzett 32,7 grammos transzzsírtartalommal, a második helyen a Foltin Globe Kft. kakaós tejmasszás mikulása áll 30,6 grammal, harmadik helyen a diabéteszeseknek szánt Diabelle Macskanyelv, 30,2 grammos tartalommal. A tízes toplistán akad margarin, instant bolognaipor, és szerepel rajta a Schobert Norbert nevével fémjelzett müzliszelet is.
A szabályozásnak éppen ideje volt, a mesterséges transzzsírsav ugyanis számos betegség okozójaként ismert. Rossz irányba fordítja a szervezet koleszterin-háztartását, elhízáshoz vezethet, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, de az Alzheimer-kór és egyes rákbetegségek kialakulásában is szerepet játszik, a nőknél pedig akadályozza a fogamzóképességet.
Tészták, torták, leveles sütemények, fagyasztott kész- vagy félkész ételek, a bevonómasszás édességek és szószok mind tartalmazzák az élelmiszer- feldolgozás során keletkező mesterséges transzzsírsavakat. Ha olcsó, irreális áron látunk édességet, az szinte biztos, hogy mesterséges transzzsírokkal bőven megfuttatott, egészségtelen termék. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) listázta a kereskedelmi forgalomban megtalálható ételek transzzsírsavtartalmát, amelyet ábécésorrendben itt, élelmiszer-csoportokra lebontva itt olvashatja.