Meglepő nevek a transzzsírsav-feketelistán

Hogyan kerülheti el a hétköznapi vásárló a rákkeltő transzzsírban gazdag élelmiszereket?

tt
2014. 02. 22. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról az MNO is beszámolt, a február 18-án életbe lépett rendelet értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A jogszabály 12 hónapos türelmi időt tartalmaz azokra az előre csomagolt élelmiszerekre, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsavmennyiségét. De mi a helyzet az ömlesztett pékáruval, honnan tudhatjuk biztosra, hogy a lédig szaloncukor vajon a határérték alatt van, és hova ragasztják az OÉTI-címkét a cukrászsüteményeken?

Mivel a transzzsírnak nincs konkrét íze vagy illata, érdemes az élelmiszer csomagolásán lévő címkén elolvasni az összetevők listáját.  A mesterséges transzzsírsavak az egyes növényi zsiradékok hidrogénezése, főképpen részleges hidrogénezése folyamán keletkeznek, és az ilyen alapanyagok további felhasználása során kerülnek az előállított késztermékbe. A közvetlen fogyasztandó élelmiszerekben esetlegesen jelen lévő transzzsírsavat viszont csak laboratóriumban elvégzett műszeres analitikai vizsgálattal lehet egyértelműen kimutatni és a pontos mennyiségét meghatározni – mondta el az MNO kérdésre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sajtóosztálya.

Bármilyen gyanút észlel a fogyasztó, bejelentést tehet a hivatalnak telefonon, a 06-80-263-244-es zöld számon, illetve az [email protected] címen. A hivatal minden bejelentett ügyet kivizsgál, és amennyiben a vizsgált élelmiszer a rendeletben megadott határértéket meghaladó mennyiségben tartalmaz transzzsírsavat, azonnal kivonják a kereskedelmi forgalomból, és közigazgatási hatósági eljárást indítanak az előállítójával-forgalmazójával szemben – tájékoztatta az MNO-t a Nébih.

A hatóság a rendelet hatályba lépése napjától, azaz február 18-ától kezdődően országos célellenőrzésbe kezdett a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok bevonásával az előírások betartását figyelve. A hatósági vizsgálatok során a nem megfelelő élelmiszer előállítójával vagy első magyarországi forgalomba hozójával szemben közigazgatási hatósági eljárás indul – közölte a hivatal. A határérték feletti transzzsírsav-tartalmú élelmiszereket kivonják a forgalomból, és bírságot szabnak ki az érintettekre.

Az alacsony transzzsírtartalmat jelölő, OÉTI által levédett és rendszeresített „Transzzsír kontroll” feliratú logó célja, hogy a vásárló által jól láthatóan, a többi árutól elkülöníthető módon jelezze, hogy az adott termék kis mennyiségű technológiai eredetű transzzsírsavat tartalmaz, azaz 100 gramm zsírtartalmára vonatkoztatva maximum 2 gramm technológiai eredetű transzzsírsavat tartalmaz. A logó használati jogát szigorú auditálási folyamat végén, térítés ellenében kaphatja meg a gyártó, jogtalan használata a védjegybitorlás jogi kategóriát sérti, és ennek megfelelően a hatóság akár az így bizonyíthatóan befolyt haszonra is igényt tarthat.

Az OÉTI által kiadott toplista negatív dobogójának élén a Coop kakaós-étcsokis tortabevonója végzett 32,7 grammos transzzsírtartalommal, a második helyen a Foltin Globe Kft. kakaós tejmasszás mikulása áll 30,6 grammal, harmadik helyen a diabéteszeseknek szánt Diabelle Macskanyelv, 30,2 grammos tartalommal. A tízes toplistán akad margarin, instant bolognaipor, és szerepel rajta a Schobert Norbert nevével fémjelzett müzliszelet is.

A szabályozásnak éppen ideje volt, a mesterséges transzzsírsav ugyanis számos betegség okozójaként ismert. Rossz irányba fordítja a szervezet koleszterin-háztartását, elhízáshoz vezethet, szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, de az Alzheimer-kór és egyes rákbetegségek kialakulásában is szerepet játszik, a nőknél pedig akadályozza a fogamzóképességet.

Tészták, torták, leveles sütemények, fagyasztott kész- vagy félkész ételek, a bevonómasszás édességek és szószok mind tartalmazzák az élelmiszer- feldolgozás során keletkező mesterséges transzzsírsavakat. Ha olcsó, irreális áron látunk édességet, az szinte  biztos, hogy mesterséges transzzsírokkal bőven megfuttatott, egészségtelen termék. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) listázta a kereskedelmi forgalomban megtalálható ételek transzzsírsavtartalmát, amelyet ábécésorrendben itt, élelmiszer-csoportokra lebontva itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.