Mégsem okoz agyvérzést a kávé

A túlzott fogyasztása viszont továbbra sem tesz jót a szívnek és az érrendszernek.

tt
2014. 03. 26. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harvard és a Szingapúri Egyetem kutatói azt találták, hogy napi három-öt kávé fogyasztásakor a legkisebb a szélütés, a szívinfarktus és más szívproblémák esélye – olvasható a Circulation című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Átlagosan kevesebben szenvedtek ilyen problémáktól még azok közül is, akik akár napi hét csészével ittak, mint azok, akik sosem éltek vele. Az absztinensekhez viszonyítva csak a napi kilenc-tíz adaggal fogyasztóknál nőtt meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata – írták a Harvard Egyetem epidemiológusai, akik összesen 36 tanulmány eredményeit értékelték.

A tanulmányok csaknem 1,3 millió résztvevő adatait tartalmazták. Közülük 48 ezren voltak szívbetegek, 12 ezren szenvedtek agyvérzést.

„A mértékkel fogyasztott kávé nem kockázati tényezője az agyvérzésnek. Inkább azt tanácsoljuk az embereknek, figyeljenek a vérnyomásukra, mozogjanak, ne dohányozzanak” – magyarázta az eredményeket Hans-Christoph Diener, a Német Neurológiai Társaság munkatársa.

Az összehasonlítást az teszi bonyolulttá, hogy ma másképp készítik a kávét, mint régebben – tették hozzá a kutatók.

Korábban az őrleményt leginkább megfőzték, ma filteren szűrik át. A főzött fekete bizonyíthatóan növeli a vérzsír szintjét, a filteres kávé nem. Lehetséges, hogy ma egyszerűen „egészségesebben” készül az élénkítő ital.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.