„Eddig úgy féltem, a szójától, mint a pestistől. Ahogy tudtam, elkerültem egy mellrákról szóló családi történet miatt. Most viszont felteszem a kérdést: Mi az igazság a szójával és a mellrákkal kapcsolatban?” – tette fel a kérdést a Huffington Post olvasója, Adrienne.
A melldaganatok körülbelül 75 százaléka rendelkezik bizonyos „ösztrogénreceptorokkal”, ami azt jelenti, hogy az ösztrogénre, vagyis a legfontosabb női hormonra reagálva nőnek. Ezért ha a családja, felmenői több tagjánál mellrákot diagnosztizáltak, akkor jobban ki van téve a veszélynek, ön is nagyobb eséllyel rendelkezhet olyan hormonnal, amely elősegítheti a tumor növekedését. Ezért sokan igyekeznek előrelátóak lenni – beleértve azt is, hogy elkerülik a szóját. Bár a szójának van ösztrogénszerű hatása, és ez a hormon kapcsolatban van néhány daganatos megbetegedéssel, de ez még nem jelenti azt, hogy a szója is összefüggésben lenne a rákkal.
„A szójafogyasztásra és a mellrák előrehaladására és kialakulására vonatkozó aggodalom alapját a szója izoflavonjai képezik, és az, hogy a benne található vegyület kémiai felépítése hasonló az ösztrogénéhoz.” – árulta el dr. Erica Mayer a Susan F. Smith Center daganat- és rákspecialistája a Huffington Postnak. „Az elgondolás az, hogy mindez potenciálisan növelheti a rákos daganatot az emlőkben, ez viszont nem igazolódik az adatokban.”
A mellrákról és a szójáról szóló tanulmányok tipikusan két kategóriába sorolhatók – az első a rágcsálókon végzett laboratóriumi kutatások, a második pedig az emberi viselkedést vizsgáló, megfigyelésen alapuló tanulmányok.
Az elhízás növelheti a mellrák okozta halálozás kockázatát
Mellrák: kinek kell kemoterápia és kinek nem?
Ha ezeket betartanák a nők, elkerülhetnék a mellrákot
Életeket ment az ingyenes rákgyilkos módszer
Egyes rágcsálókon végzett kísérletek kimutatták, hogy ha patkányok vagy egerek nagyon nagy dózist kapnak vegyítetlen izoflavonból, az serkentheti a tumor növekedését. De, ahogy dr. Mayer is rámutatott, ez az eredmény nem vetíthető ki egyértelműen arra, hogy az emberek miként dolgozzák fel a szóját. Egyrészt az emberi szervezet és a rágcsálók élettani különbségei miatt, másrészt az izoflavon-pótlékok és a diétás szója közötti eltérések miatt.