A szója és a mellrák kialakulásának kockázata

Szakértők és rákspecialisták jártak utána a témának, amely rengeteg szójafogyasztót érint.

SzE
2014. 06. 29. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Eddig úgy féltem, a szójától, mint a pestistől. Ahogy tudtam, elkerültem egy mellrákról szóló családi történet miatt. Most viszont felteszem a kérdést: Mi az igazság a szójával és a mellrákkal kapcsolatban?” – tette fel a kérdést a Huffington Post olvasója, Adrienne.

A melldaganatok körülbelül 75 százaléka rendelkezik bizonyos „ösztrogénreceptorokkal”, ami azt jelenti, hogy az ösztrogénre, vagyis a legfontosabb női hormonra reagálva nőnek. Ezért ha a családja, felmenői több tagjánál mellrákot diagnosztizáltak, akkor jobban ki van téve a veszélynek, ön is nagyobb eséllyel rendelkezhet olyan hormonnal, amely elősegítheti a tumor növekedését. Ezért sokan igyekeznek előrelátóak lenni – beleértve azt is, hogy elkerülik a szóját. Bár a szójának van ösztrogénszerű hatása, és ez a hormon kapcsolatban van néhány daganatos megbetegedéssel, de ez még nem jelenti azt, hogy a szója is összefüggésben lenne a rákkal.

„A szójafogyasztásra és a mellrák előrehaladására és kialakulására vonatkozó aggodalom alapját a szója izoflavonjai képezik, és az, hogy a benne található vegyület kémiai felépítése hasonló az ösztrogénéhoz.” – árulta el dr. Erica Mayer a Susan F. Smith Center daganat- és rákspecialistája a Huffington Postnak. „Az elgondolás az, hogy mindez potenciálisan növelheti a rákos daganatot az emlőkben, ez viszont nem igazolódik az adatokban.”

A mellrákról és a szójáról szóló tanulmányok tipikusan két kategóriába sorolhatók – az első a rágcsálókon végzett laboratóriumi kutatások, a második pedig az emberi viselkedést vizsgáló, megfigyelésen alapuló tanulmányok.

Az elhízás növelheti a mellrák okozta halálozás kockázatát

Mellrák: kinek kell kemoterápia és kinek nem?

Ha ezeket betartanák a nők, elkerülhetnék a mellrákot

Életeket ment az ingyenes rákgyilkos módszer

Nők ezreit kezelik tévesen

Egyes rágcsálókon végzett kísérletek kimutatták, hogy ha patkányok vagy egerek nagyon nagy dózist kapnak vegyítetlen izoflavonból, az serkentheti a tumor növekedését. De, ahogy dr. Mayer is rámutatott, ez az eredmény nem vetíthető ki egyértelműen arra, hogy az emberek miként dolgozzák fel a szóját. Egyrészt az emberi szervezet és a rágcsálók élettani különbségei miatt, másrészt az izoflavon-pótlékok és a diétás szója közötti eltérések miatt.

A kutatási spektrum másik oldala pedig a megfigyelő, népességszintű tanulmányok. Ezek a vizsgálatok általában a nagy, ázsiai populációkat vették górcső alá, ugyanis ott a legelterjedtebb a szójafogyasztás. Ezeken a helyeken a szója nemhogy nem járult hozzá nagyobb mértékben a rák kialakulásához, sok esetben még alacsonyabb is volt az arány.

„Ugyan az állatoknál végzett kísérletek vegyes eredményeket hoztak az emlőrákkal és a szója-kiegészítőkkel kapcsolatban, az embereket vizsgáló tanulmányok nem észleltek negatív hatást a szójaételek fogyasztása miatt.” – hangoztatta Marji McCullough, az American Cancer Society táplálkozási járványtan osztályának stratégiai igazgatója, a szervezet egyik blogposztjában. Azonban hozzátette: „A szója ételek mérsékelt fogyasztása biztonságosnak tűnik a mellrákot túlélők és az általános lakosság számára egyaránt, és talán még az említett rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. ”Miközben nincs döntő bizonyítékunk arra, hogy miért képes a szója csökkenteni a mellrák kockázatát, van néhány faktor, melyek szintén ehhez a problémakörhöz tartoznak.”

Mikro-szinten, bár az izoflavonok utánozzák az ösztrogént, ugyanúgy vannak „anti-ösztrogén” tulajdonságaik is, beleértve, hogy megakadályozzák a hormont, hogy kötést létesítsen a receptorokhoz (helyette segítik a vérbe való kötést), és gátolják az ösztrogénképződést a zsírszövetekben.

Globálisabb szinten, a túlsúlyos, elhízott nőknek növényalapú diéta segíthet leadni a kilókat, a súlycsökkenés pedig szoros kapcsolatban áll azzal, hogy a mellrák kisebb kockázattal alakuljon ki.

„Az üzenet összegzésképpen az, hogy a rákkutatással foglalkozók megpróbálják megfejteni a pontos jelenséget. A nők pedig ahelyett, hogy beállnának az aggódók sorába – azért, mert a szója szerepel a diétában –, inkább a testmozgásra és a kilók leadására fókuszáljanak, a mellrák megelőzése érdekében – magyarázza Mayer – Egyre több bizonyítékunk van az elhízás és a mellrák kialakulásának kockázata közötti szoros kapcsolatra, nem beszélve a testgyakorlás hasznos következményeiről. Ez pedig már nem fogható a szójára.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.