Ha élelmiszerek kerülnek szóba, egyértelműnek tűnik, hogy a legszigorúbb higiéniai szabályokat kell betartani, különben súlyos egészségügyi következményei lehetnek gondatlanságunknak. A legegészségesebb élelmiszer is komoly kockázattá válhat, ha baktériumokkal kerül érintőleges vagy komolyabb kapcsolatba. Mégis sok olyan információ kering az emberek között, amiket leginkább mítosznak vagy legendának lehetne nevezni, néhány viszont igaz. Lássuk, melyik állítás hová tartozik.
Leesett a földre egy szelet kenyér, egy süti vagy egy alma? Nem baj, hiszen ha 5 másodpercen belül felkapjuk az ételt, minden rendben, ennyi idő alatt még nem lesz tele baktériumokkal. Legalábbis a néphit szerint így van, de mi az igazság?
Az Aston Egyetem kutatói megvizsgálták az öt másodperces szabályt és az eredmény még őket is meglepte: azok a baktériumok, amik normális esetben a padlón megtalálhatóak, tényleg csak több mint 5 másodperc elteltével lepik el az ételt. Mindaddig tehát az étel tisztának tekinthető.
Sok minden függ azonban a padló „fajtájától”. Különösen biztonságosnak tekinthető a szőnyeg, mivel akkor sokkal kevesebb az érintkezési felület az élelmiszer és a padló között, mint a sima felület esetén. A laminált padló, a parketta vagy a csempe viszont pont emiatt jelentős hátrányban van.
Makacsul tartja magát a mítosz, hogy a penész a sajton nem káros, és ha a penészes részeket kivágjuk, a maradék sajt ehető. Ez csak az egy darabban lévő keménysajtokra igaz. A szeletelt, friss és lágy sajtokban a penész képes különösebb szemmel látható jel nélkül szétterjedni az egész termékben. És ez bizony nem egyszerűen csak hasmenést okoz. A penész anyagcseretermékei a mikotoxinok, amik a legrosszabb esetben elősegítik a májrák kialakulását.
Ezzel szemben persze ott vannak a penészes sajtok, amik teljesen ártalmatlanok, hiszen ezeket a speciális penészkultúrákat kifejezetten a sajtokhoz nemesítették. Nem károsítják az egészséget és a sajtra jellemző, pikáns íz-illat-állag kialakításában van szerepük.