A genetikailag módosított élelmiszer (GMO) a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy növény- vagy állatfajtának a DNS-szerkezetét megváltoztatják egy másik növény vagy állat meghatározott génjével. A megoldásnak jellemzően az a célja, hogy az adott élőlény gyorsabban növekedjen, ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben, több termést hozzon stb. Az élelmiszergyártó cégek olcsóbban és gyorsabban szeretnék előállítani a termékeiket, és a XXI. század technológiája már lehetőséget nyújt erre. Írásunk a Huffingtonpost cikke alapján készült.
Az emberiség hosszú évszázadok óta módosítgatja a körülötte lévő élőlényeket, és ehhez nem kellett ismernie a DNS-láncolatot, a szelektív tenyésztést alkalmazta a cél érdekében. Gondoljunk csak a kutyafajták vagy a szarvasmarhák keresztezésére, de említhetjük a paradicsomot, a csirkéket és a pulykákat is. Igen ám, de ez a módszer mégiscsak közelebb áll a természethez, mintha közvetlenül belenyúlnánk a DNS-szerkezetbe.
A fejlett laboratóriumoknak köszönhetően most már nem kell megvárni azt, hogy egy véletlen mutációnak köszönhetően például ellenállóbb búzafaj jöjjön létre, hanem „kölcsönveszik” egy másik növény hatásosabb génjét és beleoltják azt a búza DNS-ébe. A világ sok országában már olyan kukoricát és szóját ültetnek, mely a GMO-nak köszönhetően sokkal jobban ellenáll a kártevőknek, valamint a gyomirtó szereknek. Az amerikai FDA (Food and Drug Administration) jelenleg azt fontolgatja, hogy jóváhagyja egy massachusettsi cég igényét, miszerint olyan lazacokat tenyésztenek a jövőben, melyek gyorsabban nőnek, mint normál társaik.
Komplikált kérdés a génmódosítás, konferencián tárgyalják
A legtöbb tudományos kutatás, mely a jelenleg piacon lévő GMO-s élelmiszereket vizsgálta, biztonságosnak találta ezeket a termékeket. Egy olasz tudós például 10 éven keresztül vizsgálta ezen növények élettani hatását, és arra a következtetésre jutott, hogy „nincs jelentős veszély, mely közvetlenül kapcsolódna a géntechnológiával módosított növényekhez”.
Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy nem károsítják az emberi szervezetet ezek a növények (az állati génmódosítás még viszonylag gyerekcipőben jár), és a laboroknak is az a legfőbb célja, hogy a módosítás során elkerüljék azt, hogy az új „termék” allergiát okozzon vagy mérgező mellékhatásai legyenek. Az FDA szerint a génmódosított növények hasonló valószínűséggel okoznak allergiás vagy toxikus reakciót, mint a hagyományosan nemesített növények.