Génmódosított élelmiszer: félnünk kell tőle?

A GMO sokakat megijeszt, ugyanakkor enélkül nem oldható meg az emberiség élelmezése. Érvek és ellenérvek.

Szabados Balázs
2014. 07. 07. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A genetikailag módosított élelmiszer (GMO) a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy növény- vagy állatfajtának a DNS-szerkezetét megváltoztatják egy másik növény vagy állat meghatározott génjével. A megoldásnak jellemzően az a célja, hogy az adott élőlény gyorsabban növekedjen, ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben, több termést hozzon stb. Az élelmiszergyártó cégek olcsóbban és gyorsabban szeretnék előállítani a termékeiket, és a XXI. század technológiája már lehetőséget nyújt erre. Írásunk a Huffingtonpost cikke alapján készült.

Az emberiség hosszú évszázadok óta módosítgatja a körülötte lévő élőlényeket, és ehhez nem kellett ismernie a DNS-láncolatot, a szelektív tenyésztést alkalmazta a cél érdekében. Gondoljunk csak a kutyafajták vagy a szarvasmarhák keresztezésére, de említhetjük a paradicsomot, a csirkéket és a pulykákat is. Igen ám, de ez a módszer mégiscsak közelebb áll a természethez, mintha közvetlenül belenyúlnánk a DNS-szerkezetbe.

A fejlett laboratóriumoknak köszönhetően most már nem kell megvárni azt, hogy egy véletlen mutációnak köszönhetően például ellenállóbb búzafaj jöjjön létre, hanem „kölcsönveszik” egy másik növény hatásosabb génjét és beleoltják azt a búza DNS-ébe. A világ sok országában már olyan kukoricát és szóját ültetnek, mely a GMO-nak köszönhetően sokkal jobban ellenáll a kártevőknek, valamint a gyomirtó szereknek. Az amerikai FDA (Food and Drug Administration) jelenleg azt fontolgatja, hogy jóváhagyja egy massachusettsi cég igényét, miszerint olyan lazacokat tenyésztenek a jövőben, melyek gyorsabban nőnek, mint normál társaik.

 

Komplikált kérdés a génmódosítás, konferencián tárgyalják

 

 

A legtöbb tudományos kutatás, mely a jelenleg piacon lévő GMO-s élelmiszereket vizsgálta, biztonságosnak találta ezeket a termékeket. Egy olasz tudós például 10 éven keresztül vizsgálta ezen növények élettani hatását, és arra a következtetésre jutott, hogy „nincs jelentős veszély, mely közvetlenül kapcsolódna a géntechnológiával módosított növényekhez”.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy nem károsítják az emberi szervezetet ezek a növények (az állati génmódosítás még viszonylag gyerekcipőben jár), és a laboroknak is az a legfőbb célja, hogy a módosítás során elkerüljék azt, hogy az új „termék” allergiát okozzon vagy mérgező mellékhatásai legyenek. Az FDA szerint a génmódosított növények hasonló valószínűséggel okoznak allergiás vagy toxikus reakciót, mint a hagyományosan nemesített növények.

A Föld népessége ugrásszerűen növekszik, sokak szerint már most túl sokan vagyunk a hosszú távon fenntartható élethez. A szakértők egy része szerint muszáj a technológiát is segítségül kérni ahhoz, hogy ezt a rengeteg éhes szájat megfelelő ételhez juttassuk.

Ennek hatására, ahogy korábban említettük, ellenállóbbá válhatnak a növények a különböző káros hatásokkal (károkozók, vegyi anyagok stb.) szemben, emellett a fejlesztéseknek az is célja, hogy például a kukorica vagy a búza olyan éghajlaton és speciális területi adottságok mellett is megéljen, ahol normális esetben semmi esélye sem lenne.

Természetesen sokan ellenzik a génmanipulációt, mert attól tartanak, hogy hosszú távon ártalmas lehet a szervezetre, vagy épp azt gondolják, hogy az ember Istent játszik, mikor a DNS-szerkezetbe belebabrál. A szigorú európai szabályozással ellentétben az USA-ban szinte mindenhol lehet kapni GMO-s ételeket, ráadásul a törvény szerint fel sem kell tüntetni a csomagolásukon, hogy génmódosított termékről van szó! Vermont állam az egyetlen kivétel, ott Peter Shumlin kormányzó kemény harcok révén elérte, hogy a címkéken ott kell lennie a megkülönböztető jelzésnek.

Az USA-ban a tiltakozók gyakran felvonulnak, és azt hirdetik, hogy a fogyasztóknak joguk van tudni azt, hogy mit esznek. Ezen aktivisták számára a vermonti törvénymódosítás az első nagy sikernek számít. Azonban attól még nagyon messze vagyunk, hogy az egész Egyesült Államokban elterjedjen ez a megoldás, mert az FDA azon az állásponton van, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek címkézése nem szükséges, mert a tápanyagtartalmuk ugyanaz, mint a természetes alapanyagú termékeké, emellett egy ilyen megkülönböztetés tévesen azt a hatást keltené a fogyasztókban, hogy azok az élelmiszerek veszélyesek.

David Ropeik a Valójában mennyire kockázatos? című könyv szerzője azonban azon a véleményen van, hogy az élelmiszeriparnak jóvá kéne hagynia a címkézést, mert ha küzdenek ellene, akkor pont a negatív érzeteket erősítik az emberekben, viszont ha rábólintanának az egészre, akkor azt a hatást keltenék, hogy „látjátok emberek, nincs kockázat, nincs is semmi takargatnivalónk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.