Veszélyesek a táplálkozási ajánlások?

Amit éveken keresztül egészségesnek hittünk, az egy csapásra testünk ellenségévé válhat a tanulmányok szerint. Akkor mit együnk?

kn
2014. 07. 26. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éve óta lemondott a cukorról, a kávéról, a vajról, és rengeteg zöldséget eszik? Nem kellett volna, ugyanis a legfrissebb vizsgálatok szerint ez a kőkemény önmegtartóztatás csak minimális eredményt szül. Itt az ideje, hogy a saját gyomrára hallgasson, és azt egye, amit tényleg szívesen eszik.

A vaj, a tejszínes joghurt és a hús szerelmesei még korábban örülhettek annak a tudományos hírnek, amely 18 ország 600 ezer résztvevőjén végzett vizsgálatról számolt be. A kutatás ugyanis megcáfolta azt az elméletet, amely szerint az állati eredetű zsír jobban károsítaná a szív- és keringési rendszert, mint a növényi eredetű. Ezzel a tanulmánnyal meginogott az a hetvenes évek óta kőbe vésett szabály, miszerint az olaj jobb, mint a vaj, kevesebb zsíros húst, helyette inkább mogyoróféléket és sajtot kell ennünk, mivel a növényi eredetű olaj véd a szívinfarktustól és az agyvérzéstől, az állati eredetű zsír viszont növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nem ez az első alkalom, hogy a táplálkozástudomány eredményeit és ajánlásait más vizsgálatok megcáfolják. Egészen addig gondoltuk a háztartási cukrot az anyagcsere és a testtömeg legnagyobb ellenségének, amíg ki nem derült, hogy a korábban ártalmatlannak és egészségesnek gondolt gyümölcscukor ugyanúgy megemeli a vércukorszintet. Vannak vizsgálatok, amelyek szerint az egyszerű háztartási cukor egyáltalán nem rosszabb, mint a fruktóz.

A másik ilyen, táplálkozási szempontból vitatott termék a vörösbor, amely egyes vizsgálatok szerint véd a szívrohamtól, a stroke-tól és a cukorbetegségtől, viszont mivel alkohol, hizlal. Hatása több tényezőtől is függ, például a fogyasztó nemétől. A napi egy pohár vörösbort pusztán a rezveratrol nevű összetevője miatt vélik a nyolcvanas évek óta a szív remek védőjének. Egyes vizsgálatok szerint a sör, a fehérbor vagy a rövidital is jót tesz a szívnek, az ereknek és az anyagcserének, másrészről viszont az alkohol igen káros, mivel nagymértékben növeli a rák kockázatát, és függőséget okozhat.

Amint ebből is látszik, a táplálkozástudomány tele van ellentmondásokkal. De mégis melyik tanulmánynak kell hinnünk? Andreas Pfeiffer, a Potsdami Egyetemen működő táplálkozástudományi intézet szakértője az állati zsírral kapcsolatos, korábban ismertetett tanulmány ellenére is a mediterrán konyhát tartja a legjobbnak. Egy 2013-as vizsgálat bebizonyította: a sok zöldségnek, a kevésbé zsíros húsoknak és a növényi olajoknak szívvédő hatásuk van. A 7400 spanyol emberen végzett kísérletből kiderült, hogy a mediterrán konyha az infarktus és a stroke kockázatát 30 százalékkal csökkentetheti.

Miért bonyolultabbak, és miért annyira bizonytalanok az étrenddel kapcsolatos ajánlások? Az a baj, hogy a táplálkozási ajánlások gyakran csak laboratóriumi kísérleteken alapulnak. Az élelmiszereket Petri-csészében vizsgálják, kísérleti állatokkal etetik meg, majd abból vonnak le következtetéseket. A táplálkozás és az anyagcsere ennél azonban jóval komplexebb, ezért vallanak időről időre kudarcot a táplálkozásra vonatkozó ajánlások.

A másik probléma, hogy az élelmiszer-tanulmányok eredményeinek nagy részét előre elkészítik. A rezveratrollal, a vörösbor összetevőjével kapcsolatos tanulmányokat például feltűnően gyakran készítik bortermelő országok.

A laboratóriumon kívüli táplálkozási tanulmányokkal sajnos nem mennek sokra a szakértők – véli Andreas Pfeiffer. Az ilyen vizsgálatok résztvevőinek nagy része pontosan nem is tudja, hogy mit evett a múlt héten. Nem beszélve arról, hogy a valamire való vizsgálatokat rengeteg tesztszemélyen kellene elvégezni, ez azonban igen költséges. Még annak a vizsgálatnak az eredményeiben sem bízhatunk teljesen, amelyet félmillió ember részvételével készítettek és amelynek az volt a célja, hogy az étrend és a rák lehetséges kapcsolatáról információkat szerezzen.

Az „ezt egye és amazt ne” ajánlásokkal szemben Uwe Knop táplálkozási szakértő „kulináris testintelligenciáról” beszél. Ez elmélet szerint a test pontosan tudja, hogy mire van szüksége, vagyis pontosan akkor kell ennünk, amikor éhesek vagyunk – és csak akkor –, és azt, amit megkívánunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.