Éve óta lemondott a cukorról, a kávéról, a vajról, és rengeteg zöldséget eszik? Nem kellett volna, ugyanis a legfrissebb vizsgálatok szerint ez a kőkemény önmegtartóztatás csak minimális eredményt szül. Itt az ideje, hogy a saját gyomrára hallgasson, és azt egye, amit tényleg szívesen eszik.
A vaj, a tejszínes joghurt és a hús szerelmesei még korábban örülhettek annak a tudományos hírnek, amely 18 ország 600 ezer résztvevőjén végzett vizsgálatról számolt be. A kutatás ugyanis megcáfolta azt az elméletet, amely szerint az állati eredetű zsír jobban károsítaná a szív- és keringési rendszert, mint a növényi eredetű. Ezzel a tanulmánnyal meginogott az a hetvenes évek óta kőbe vésett szabály, miszerint az olaj jobb, mint a vaj, kevesebb zsíros húst, helyette inkább mogyoróféléket és sajtot kell ennünk, mivel a növényi eredetű olaj véd a szívinfarktustól és az agyvérzéstől, az állati eredetű zsír viszont növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Nem ez az első alkalom, hogy a táplálkozástudomány eredményeit és ajánlásait más vizsgálatok megcáfolják. Egészen addig gondoltuk a háztartási cukrot az anyagcsere és a testtömeg legnagyobb ellenségének, amíg ki nem derült, hogy a korábban ártalmatlannak és egészségesnek gondolt gyümölcscukor ugyanúgy megemeli a vércukorszintet. Vannak vizsgálatok, amelyek szerint az egyszerű háztartási cukor egyáltalán nem rosszabb, mint a fruktóz.
A másik ilyen, táplálkozási szempontból vitatott termék a vörösbor, amely egyes vizsgálatok szerint véd a szívrohamtól, a stroke-tól és a cukorbetegségtől, viszont mivel alkohol, hizlal. Hatása több tényezőtől is függ, például a fogyasztó nemétől. A napi egy pohár vörösbort pusztán a rezveratrol nevű összetevője miatt vélik a nyolcvanas évek óta a szív remek védőjének. Egyes vizsgálatok szerint a sör, a fehérbor vagy a rövidital is jót tesz a szívnek, az ereknek és az anyagcserének, másrészről viszont az alkohol igen káros, mivel nagymértékben növeli a rák kockázatát, és függőséget okozhat.
Amint ebből is látszik, a táplálkozástudomány tele van ellentmondásokkal. De mégis melyik tanulmánynak kell hinnünk? Andreas Pfeiffer, a Potsdami Egyetemen működő táplálkozástudományi intézet szakértője az állati zsírral kapcsolatos, korábban ismertetett tanulmány ellenére is a mediterrán konyhát tartja a legjobbnak. Egy 2013-as vizsgálat bebizonyította: a sok zöldségnek, a kevésbé zsíros húsoknak és a növényi olajoknak szívvédő hatásuk van. A 7400 spanyol emberen végzett kísérletből kiderült, hogy a mediterrán konyha az infarktus és a stroke kockázatát 30 százalékkal csökkentetheti.