Napjainkban az egyik legnépszerűbb téma az egészség, azon belül is az egészséges étkezés. Mi tesz jót a testnek, és mi kellemes a léleknek? Egyesek hitbéli kérdést csinálnak a táplálkozásból, és ennek megfelelően ideológiai elvek mentén vásárolnak élelmiszert. Sajnos azonban ezek az elvek gyakran túlhaladottak vagy már eredetileg is hamisak voltak. A Focus.de nyomán utánanéztünk néhány asztal körüli mítosznak.
Az igazság a kettő között van: ha a zöldséget egyenesen a kertből szedjük és rögtön asztalra is kerül, az a legjobb megoldás. Csak a mélyfagyasztott eljárással tartósított étel veheti fel a versenyt a frissel ideig-óráig. Ha azonban a leszedett termés napokig a bolt polcain vagy a piaci standon hiába várja a vevőt, ez alatt az idő alatt bizony jelentősen csökken a vitamintartalma. Ezzel szemben, ha a zöldséget rögtön betakarítás után hirtelenfagyasztják, és légmentesen fénytől védő csomagolásba rejtik, még három-négy hónap múltán is megmarad a vitamintartalmának mindegy 80-85 százaléka.
A tűz megismerése és mindennapos alkalmazása forradalmian megváltoztatta az emberi faj táplálkozását, tudományos szempontból igazi áldás volt a gyomrunknak: a hőkezelt, feldolgozott élelmiszerek ugyanis könnyebben emészthetőek. Néhány vitamin ugyan a hő hatására bomlani kezd, másokat viszont épp emiatt képes a szervezet felhasználni. A főzés felpuhítja a zöldségek sejtjeinek falát, az ásványi anyagok és vitaminok pedig így könnyebben át tudnak jutni a szervezetünkbe. Például ilyen anyag a béta-karotin, amihez sárgarépa vagy paradicsom emésztésével juthatunk hozzá. Egyes táplálékaink, mint például a burgonya vagy hüvelyesek, csak megfőzve lesznek élvezetes táplálékok. Mivel a tápanyagok egy része főzéskor kioldódik a főzővízbe, ezért érdemes csak rövid ideig és kevés víz felhasználásával párolni az ételt.
Fogyókúrázók szívesen rágcsálnak nyers zöldségeket ezzel kiváltva a csokoládét. Amennyiben mértékletesen fogyasztják, a ropogós zöldség eltelíti őket, kevés kalóriát vesznek magukhoz, tulajdonképpen üdvözölhető csere, és sokaknak még finom is. Különleges értéket azonban nem képvisel.