Korábban már írtunk arról, hogy naponta nagyjából kétliternyi folyadékot kellene fogyasztanunk, és hogy egyáltalán nem mindegy, milyen beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek innivalóink. A szilárd táplálékunkkal is jelentős mennyiségű folyadékot fogyasztunk el, átlagosan 900 ml vizet ebből a forrásból hasznosít szervezetünk. A Focus.de nyomán most néhány, innivalókkal kapcsolatos városi legendát vizsgálunk meg.
Ha nagy mennyiségben fogyasztunk alkoholtartalmú italokat, megnő a balesetek bekövetkezésének, a májbetegségeknek és egy sor rákos betegségnek a kockázata.
Mindazonáltal kisebb adagokban fogyasztva a bor, a sör és társaik segítenek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A megfelelően csekély mennyiségű italt fogyasztók tovább élnek, mint az absztinensek.
Nők esetében napi 10-20 gramm, férfiaknál 20-40 gramm mennyiségig az alkohol szívvédő hatása felülmúlja a károsító, kockázatnövelő hatásait.
A megengedett mennyiség ez alapján legfeljebb napi fél üveg bor vagy egy liter sör a férfiak számára (hölgyeknek pedig ennek a fele).
Tudományosan sem bizonyítani, sem cáfolni nem sikerült még a fenti mondást. Alapvetően azonban nem az ital fajtájától függ, hogy másnap csúnya macskajajjal ébredünk-e, hanem egyebek mellett az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, tisztaságától, illetve a kortyolgató nemétől és testsúlyától.
A reggel ránk váró kellemetlen következményekért általában az olcsó égetett szeszeket lehet okolni, melyekben magas az úgynevezett kozmaolajok aránya. (A kozmaolaj az alkoholos erjedés során keletkező, az etanolnál hosszabb szénláncú alkoholok összefoglaló neve.)
Hasonló hatást válthatnak ki az erősen kénes borok is. Erősíti az enyhe mérgezéses tüneteket az is, hogy az alkohol vizet von ki a szervezetből. Aki tehát meg akarja előzni a macskajajos ébredést, jól teszi, ha két ital közé beiktat egy pohár vizet is. Alkalomadtán Jim Koch tippjét is kipróbálhatják.
A sör sok B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és állítólag a szívinfarktust is meg lehet előzni a sörivással. Az árpaital körülbelül 5 százalék alkoholt tartalmaz, ez táplálkozástudományi szempontból sajnos nem túl előnyös, mivel az alkohol lebontásához a testünknek fontos nyomelemekre van szüksége.