Mi mindent kell még lenyelnünk?

Ön tudja, hogy mit tartalmaz az étel, ami az asztalára kerül? Jobb, ha odafigyel, hisz az egészsége bánhatja!

VD
2014. 09. 14. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy egy bogár ad színt a cukorkánknak, jégkrémünknek, joghurtunknak, gyümölcslevünknek vagy éppen a vajnak, amit elfogyasztunk, néhány embert „bogarassá” tesz. Mások természetes színezékként tekintenek a bíbortetűre. Így vagy úgy a dolog biztonságosnak tűnik, bár néhány embernél mellékhatásokat okozhat.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (Food and Drug Administration) megköveteli, hogy amennyiben az étel tartalmazza azt, a „bíbortetű kivonat” vagy a „kármin” fel legyen tüntetve a címkén.

 

A kinin enyhíti a malária tüneteit, valamint ez adja a keserű ízt a toniknak, a gyomorkeserűknek, néhány aperitifnek vagy szénsavas üdítőnek.

A legenda szerint gin-tonikot brit hivatalnokok készítettek először, akik a malária elleni ellenszert szerették volna finomabbá tenni a trópusokon. Gyógyszerekben a kinin komoly mellékhatásokat okozhat, azonban kis mennyiségben az alkoholban ártalmatlan.

Így nevezik a sovány, finoman texturált marhahúst – marhahúsnyesedék ammóniagázzal lefújva, ami megöli az E. colit vagy a szalmonellát. Majd mindezt összekeverik a darált marhahússal, hogy az olcsóbb legyen. 2012-ben a „rózsaszín nyálka” elleni tüntetések hatására olyan cégek, mint a McDonald’s, a Taco Bell, a Burger King és a Safeway már nem használják a marhahúsnyesedéket. A címkéken azonban még mindig nem tüntetik fel, ha a húsunk „nyálkát” is tartalmaz.

Gondolná, hogy a chipsnél is több só van a mazsolás korpás zabpehelyben? Pedig igen. A mazsolás korpában 342 milligramm nátrium van, kétszer annyi, mint egy zacskó chipsben.

A sok só fogyasztása emeli a vérnyomást és szívbetegségekhez vezethet. Manapság egy átlag amerikai kétszer annyi sót fogyaszt, mint kéne, mert a feldolgozott élelmiszerek – az édesek is – tele vannak vele. De miért? Mert tartósít, egyben tartja az összetevőket, valamint fokozza a szín- és ízvilágot.

 

A szulfitok színt adnak és elűzik a baktériumokat a borból, a szárított gyümölcsökből, a fagyasztott burgonyából, a friss garnélarákból, a dzsemekből, a lekvárokból. Az legtöbb ember számára nem okoz gondot a szulfidbevitel, de az asztmások körülbelül 5 százalékánál akár életveszélyes hatása is lehet. Hogy ezt elkerüljük, mentesítsük étrendünket a kén-dioxid-, nátrium- vagy káliumszulfit-, biszulfit- vagy metabiszulfit-tartalmú ételektől.

A nátrium-glutamátot (MSG) ízfokozóként használják konzerveknél, salátaönteteknél, burgonyaszirmoknál, de néhány éttermi ételnél is. Egyes embereknél ez fejfájást, émelygést vagy bizsergő, égő tüneteket okoz a nyakon – noha ezt tanulmányok nem erősítették meg. Ha Ön is így érez, akkor nézze meg címkéket, vagy kérdezzen rá az étteremben, hogy ők használnak-e MSG-t.

A nitrátok valamint a nitritek színt és ízt adnak a hot dognak, szalonnának, kolbásznak, sonkának és a vagdalt húsoknak. Ugyanakkor az állatoknál rákot okozó hatóanyagot is tartalmaznak.

Tanulmányok szerint a sok feldolgozott hús fogyasztása tíz év alatt megkétszerezi a vastagbélrák kockázatát.
Mi számít soknak? Nőknél két szelet szalonna vagy egy hot dog két-háromszor hetente. A férfiaknál – egy 2005-ös tanulmány szerint – ez a mennyiség az öt-hatszori fogyasztás egy héten.

 

 

Igen! Eddig azt hihettük, hogy csak a fogorvosnál (ott is leginkább csak a filmekben) találkozunk nevetőgázzal, ám a tejszínhabspray-knél is használják. Hajtógázként funkcionál, valamint könnyebbé és levegősebbé teszi a tejszínhabot.

A levegő. Na nem biztos, hogy a pesti Némely jégkrémmárka terméke akár 50 százalékban tartalmaz levegőt. Ez teszi őket olcsóbbá, és ezért tartalmaznak kevesebb kalóriát. A levegő egy olcsó és biztonságos adalékanyag.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.