– Miért veszélyes a csontritkulás?
– A betegség során a csonttömeg és a csontok szilárdsága csökken, aminek következtében fokozódik a törési kockázat. Ha a törés perifériás ponton következik be (lábszártörés, kartörés), az is nagyon kellemetlen, de még rosszabb, és igen gyakori, továbbá életre szóló fájdalmat jelenthet a betegség miatt esetlegesen bekövetkező csigolya-összeroppanás. Ismert adat, hogy akik ilyenen esnek át, nagyobb eséllyel halnak meg szív- és érrendszeri betegségben. A legsúlyosabb mégis a combnyaktörés, hiszen a combnyaktörés utáni, egy éven belüli halálozás kockázata 32 százalék Magyarországon, vagyis azoknak, akik combnyaktörésen estek át, egy éven belül az egyharmada meghal. A halál oka nem feltétlenül a törés maga, hanem az annak következtében fellépő szövődmények: a sok fekvést követő tüdőgyulladás sajnos kivédhetetlen egy idős embernél. A törést túlélők több mint a fele önellátásra képtelen, tartósan mozgáskorlátozott lesz.
A WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete indítványára a csontritkulás, az osteoporosis világnapját 1999 óta október 20-án tartják. Magyarországon 1996-ban rendezték meg először. A betegség Magyarországon is komoly népegészségügyi gond. Gyógyítására és megelőzésére országos program készült, amelynek alapján 1995 végére kialakult az országos ellátó hálózat is.
(Forrás: Jelesnapok.oszk.hu)
– Hogy lehet elkerülni a betegséget?
– Már gyerekkortól kezdve karban kell tartani a csontrendszert, mindent el kell követni, hogy a csúcscsonttömeg, ami 25 éves korra alakul ki, tényleg kialakuljon. A csúcscsonttömeget döntően a génjeink kódolják, de nagyon sokat tudunk tenni mi is azért, hogy ami bele van írva a génekbe, ki is fejlődjön, meg azért is, hogy ne. Ha nem táplálkozunk egészségesen, ha olyasmiket fogyasztunk, amik kimondottan ártalmasak (alkohol, szénsavas üdítők) és nem mozgunk, akkor bizony hiába van megírva a génjeinkbe, egy bizonyos mennyiségű csont nem fog tudni kifejlődni 25 éves korunkra. Tehát az az elsődleges, hogy ne romboljuk azt, amink van. Felnőttkorban – bár nem épül új csont, de cserélődik, és ahhoz, hogy ez egészségesen mehessen végbe – nagyon lényeges, hogy mozogjunk, és az egészséges életmódnak megfelelően éljünk. Ne essünk túlzásba, ami az alkoholt, vagy a dohányzást illeti. Legyen viszont elegendő kalcium- és D-vitamin-bevitel a szervezetben.
– Mennyi az ajánlott bevitel korosztályokra lebontva kalciumból és D-vitaminból? Elegendő a táplálékon keresztül a vitaminhoz jutás, vagy indokolt pluszban szedni?
– Ha valaki rendszeresen fogyaszt tejet, tejterméket, itt nem arról van szó, hogy napi egy liter tejet iszik, mert az nem is egészséges, de mondjuk megiszik minden nap néhány deci, maximum fél liter tejet, vagy minden nap eszik sajtot, vagy kefirt, vagy joghurtot, akkor nincs szükség külön kalciumbevitelre. A gond ott van, hogy a magyar lakosság egynegyede tejcukorérzékeny, nem fogyaszt tejet. Ha nem fogyasztunk tejet, vagy tejterméket, akkor szükséges kiegészíteni a kalciumbevitelt valamilyen készítmény formájában. Erre több mód van, legelőnyösebb talán a kalcium-citrát, mert nem okoz gyomor, bélrendszeri panaszokat, könnyen és jól felszívódik. Gyerekkorban naponta 1500 mg (táplálékkal együtt), felnőtt korban 1000-1100 mg a napi ajánlott bevitel kalciumból.