Ha figyelmen kívül hagyják, a gyulladás akár az egész testben is elterjedhet, és egy sor problémát okozhat, beleértve a hát alsó, deréki szakaszának fájdalmát – mondja John Spallino, a tampai Laser Spine Institute orvosprofesszora. Éppen ezért egyre fontosabb az olyan, gyulladáscsökkentő étrend megalkotása, amelynk segítségével visszaszorítható például a derékfájdalom. Íme egy diéta, amely rendkívül finom, változatos és színes, vagyis a fogások esztétikailag és ízvilágukban is élményt nyújtanak.
A főként növényi alapú étrend, többek között olyan összetevőket tartalmaz, mint a lenmag és a chiamag (azték zsálya) a legjobb arra, hogy visszaszorítsuk a szervezetben fellépő gyulladást – Magyarországon még az útifűmaghéj rendelkezik hasonló tulajdonságokkal (a szerk.) . Különösen akkor hatásos a diéta, ha ómega-3 zsírsavakban gazdag halakat is fogyasztunk, mint a lazac, makréla, szardínia, hering, tonhal és pisztráng.
A természetes színezéket tartalmazó ételek is kulcsfontosságúak a gyulladáscsökkentő étrendben – mondja Neil E. Levin, az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség szóvivője. Ha olyan táplálékokat keresünk, amelyek jó hatással vannak a hátfájásra, akkor érdemes gyakrabban és nagyobb mennyiségben a sárgarépát, céklát, édesburgonyát, cseresznyét, bogyós gyümölcsöket, szőlőt, gránátalmát, görögdinnyét, italként pedig alkalmanként vagy a vörösbort fogyasszunk. A gyógynövények és fűszernövények közül gyulladásgátló hatással bír a fokhagyma, a bazsalikom, a fahéj, a gyömbér, a kurkuma, a hagyma és az oregánó. Az őszi szezonban a gyógyteák is hatásosak, a szálas teák közül pedig a zöld, az oolong és a fehér fajta az, amit érdemes fogyasztani.
Dr. Spallino szerint az olívaolaj, a zöld tea és az élénk színű zöldségek és gyümölcsök mind bizonyítottan csökkentik a porcok és a gerincoszlop gyulladását, ezáltal segítik kordában tartani a hátfájást és a merevséget is. A nyers zöldségek fogyasztásakor részesítsük előnyben a zöldeket: minél zöldebb, annál egészségesebb, a spenót és a brokkoli kifejezetten ajánlott számára, akik gyulladás miatt kialakult tünetekkel küzdenek.
Az antibakteriális, hátfájás elleni étrend másik kulcselemei az avokádó és a diófélék, a csirke, a pulyka és a kakaó is.
Sokan ajánlják, hogy a gyulladáscsökkentő diétát alkalmazók hagyják ki az étrendjükből a burgonyaféléket. Bár hivatalosan nem bizonyított, hogy a paradicsom, a paprika, a fehér burgonya vagy a padlizsán okozhatnak gyulladást a szervezetben, ám érdemes kipróbálni, hogy mérséklődnek-e a tünetek, ha egy-két hétig egyáltalán nem eszünk belőlük készült ételt. Mi mást kell még kerülni? Kapásból mehet a kukába az összes gyorséttermi étel, a feldolgozott élelmiszerek, és persze a telített zsírsavakat is érdemes elhagyni, mert mindegyik fogyasztása inkább fokozza a tüneteket, olaj a tűzre (chips, keksz, csoki). A fehér kenyér, a tésztafélék, a rizs, a cukros italok, az olajban sült ételek, a koffein és az alkohol mind ronthatnak egy gyulladásos állapoton. Az olajok közül a főzéshez inkább a repce- és az olívaolajat érdemes használni, és kerülni kell minden tartósítószert tartalmazó ételt.
Másik módja a kínzó hátfájás csökkentésének, ha megfelelő mennyiségű és minőségű kalciumot juttatunk a szervezetünkbe, ez ugyanis a csontjaink egyik legfontosabb alkotóeleme. Az idő előrehaladtával bekövetkező csontritkulás és csonttörés esélye is csökkenthető, ha időben elkezdjük a megfelelő kalciumpótlást.
De vigyázzunk, a túl sok kalcium sem egészséges, mindig érdemes konzultálni a kezelőorvossal, mielőtt elkezdenénk egy kúrát – és ahogy ez szinte mindennél így van, itt is érdemes a természetes forrásokra támaszkodni (joghurt, tej, sajt, leveles zöldségek).