Rohamosan terjed a diabétesz az egész világon, így hazánkban is. Becslések szerint Magyarországon 600-700 ezer ember szenved ebben a betegségben, és nagyjából 1-1,5 millióan lehetnek azok, aki a diabétesz „előszobájában” élik életüket, anélkül hogy tudnának róla. Ezért is fontosak a rendszeres szűrések, ugyanis aki nem változtat az életmódján, annál 5-10 év alatt kialakulhat a 2-es típusú diabétesz.
A vércukorszint egészséges emberben éhgyomorra 3,5-6,0 mmol/l között alakul. Ha a glükózszint 6,0-6,9 mmol/l között alakul, akkor az már az IGF-nek (emelkedett éhgyomri cukor) nevezett állapot, ami figyelmeztető jel arra vonatkozóan, hogy a szénhidrátháztartás működésében zavar van. Ha ennél is magasabb ez az érték, akkor az illető egyre közelebb kerül a diabétesz kialakulásához (csökkent cukortoleranciás állapot). Amennyiben 11,1 mmol/l felett van a glükózszint, már cukorbetegségről beszélünk.
Nézzük, mik azok az életmódváltással és étkezéssel kapcsolatos tanácsok, melyeket betartva visszaterelhetjük szervezetünket a normális állapotba!
A kutatások szerint még az extrémen túlsúlyos embereknél is 70 százalékkal csökken a diabétesz kialakulásának esélye, amennyiben 5 százalékot le tudnak adni a tömegükből! Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy 110 kilogrammos személynek elég csak 5,5 kilót lefogynia, és máris jelentősen csökken a rizikófaktor. Ehhez nem is kell feltétlenül elkezdeni futni vagy jelentősen aktívabb testmozgást végezni, csak figyelni, majd kontrollálni kell a napi kalóriabevitelt (erre manapság remek szoftverek vannak), azaz kicsit kevesebbet enni, mint korábban.
Ajánlhatunk egy kis salátát? Ha a fő étkezések előtt eszünk egy kis zöldséget, salátát leöntve egy kis francia öntettel (ecetet tartalmaz), máris sokat teszünk a vércukorszint kordában tartásáért. Az Arizonai Állami Egyetem tanulmánya szerint a csökkent cukortoleranciás állapotban lévő személyek vércukorszintje nem emelkedik az egekbe egy szénhidrátokban gazdag főétkezést követően, ha előtte egy kis ecetet fogyasztanak. „Az ecet az étkezési utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést előzi meg azáltal, hogy fékezi a cukor felszívódását elősegítő enzim termelődését – nyilatkozta dr. Carol Johnston. – Sőt, az ecet hatásai hasonlóak egyes vércukorszint-csökkentő gyógyszeréhez.”
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!