Karácsonyi eszem-iszom plusz kilók nélkül

Íme néhány tipp arra, hogyan kerüljük el, hogy januárra szorítson a nadrág és szűk legyen az ing.

KSZ
2014. 12. 10. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsírtól csöpögő oldalas, töltött hús és vajas burgonyapüré, utána egy nagy adag mákos bejgli és egy kis csokoládétorta – remekül hangzik, egészen addig, míg bele nem gondolunk, hogy hány kiló pluszt jelenthetnek az ünnepek alatt elfogyasztott fenséges ételek. De nem kell minden finomságtól búcsút mondani csak azért, hogy megmaradjon az alak, amiért év közben keményen sportolunk. Elég néhány apróságot megfogadni, és máris nem kell tartani a derékra kúszó zsírtömegektől.

Sőt, kifejezetten fontos lehet, hiszen, ha korgó gyomorral kezdődik a hosszan tartó, bőséges ebéd vagy vacsora, akkor jóval nagyobb a túlevés kockázata. Éppen ezért érdemes előtte egy kis adag kalóriaszegény, de tápláló rágcsálnivalót elfogyasztani. Ilyen lehet egy kis szeletelt sárgarépa vagy zeller padlizsánkrémmel, esetleg valamilyen gyümölcs, de egy tál zöldségleves is kiválóan alkalmas a farkasétvágy megfékezésére.

Ha nem is olyan szigorút, mint a nagyböjtkor, hústilalmat az egyház advent idejére is előírt, XIV. Kelemen pápa ráadásul „személyre szabta” szerda-péntek ritmussal (1774), ez fenn is maradt 1918-ig; az idősebbek még emlékezhetnek rá, 1956-ig december 24-e szigorú böjti nap volt.

De a testi böjtölésen kívül az önmagunkba térés is fontos: érdemes visszaszorítani a zajforrásokat, elcsöndesedhetünk, és emberi találkozásokra is nagyon megfelelő ez az időszak. A „meghallgató” magatartással kialakul egyfajta csöndesség az emberben. A belső pusztaságunkban pedig meghalljuk isten szavát.

 

Az MNO ünnepi étel- és italajánlásai, érdekességei természetesen a böjtöt követő napokra vonatkoznak.

A bő, kényelmes és lezser ruhákat inkább más alkalmakkor érdemes előhúzni a szekrényből, az ünnepi ebéd és vacsora inkább a csinosabb, elegánsabb ruhákat követeli meg, és ha ezek szűk, testhez simuló darabok, jóval kisebb a túlevés esélye. Ha olyan ruhát visel, amiben hamarabb válik kényelmetlenné a túl sok evés, akkor a normál tartományban marad az elfogyasztott étel mennyisége. Ha az étkezés végén sem kell kigombolni a nadrágot, vagy nem nyom őrülten a szoknya dereka, akkor sikerült eltalálni a megfelelő adagot.

Ha szeretne tökéletes házigazda lenni, akkor kis adagokba porciózva tegye ki az ételeket az asztalra, de ne hagyja, hogy mások, beleértve önmagát is, folyamatosan tukmálják a különböző fogásokat. Mindenki annyit egyen, amennyit a maga számára elégnek gondol, és nem jó, ha egymást is biztatják a több és több evésre. Karácsonykor szinte napokon keresztül bőséges, ünnepi ételeket eszünk, ha nem szeretnénk ez alatt meghízni, érdemes előre porciózott adagokat az asztalra tenni. Például a süteményeket kisebb falatkákra vágjuk, és bizonyos köreteket is – krumplipüré, rizs – formálhatunk adagokra.

Mielőtt leülne az ebédlőasztalhoz, fejben válogasson össze néhány kedvenc ételt, melyeket mindenképpen szeretne megkóstolni, de ettől ne féljen eltérni, ha egy fogás mégsem hozza a várt ízt, nem muszáj legyűrni. Hiszen így csak felesleges kalóriabevitel történik egy olyan étellel, amihez még csak nem is fűlik a fogunk. Elvégre ilyenkor a legjobb falatokra vágyunk, nem ízetlen éhségűzőre.

Ha az alkohol és a sütemény elengedhetetlen része az ünnepi étkezésnek, azért, hogy elkerüljük a plusz kilókat érdemes figyelni az összetevőkre. Egy deci ásványvízből, egy feles vodkából, hat szem málnából és egy evőkanál grapefruitléből nagyon ízletes és egyáltalán nem hizlaló koktél készíthető.

A díszes, fehér porcelánt néha nem árt a szekrényben hagyni, ha nem szeretnénk jó pár plusz kilót felszedni az ünnepek alatt. Egy kutatás kimutatta, hogy ha a világos ételeket világos színű tányérból esszük, akkor sokkal nagyobb mennyiséget halmozunk fel a tányéron, mint ha sötét színű tálra pakolnánk az ételt. Minél nagyobb a kontraszt az étel és a tányér színe között, annál kevesebbet szedünk magunknak.

Ha olyan helyen esszük a karácsonyi ebédet vagy vacsorát, ahol svédasztalos kiszolgálás van, akkor jót tesz az alakunknak, ha nem az elsők között szedünk az ételből. Ha ugyanis úgy látjuk a különböző pultokat (sajtos, desszertes), hogy már nincs meg a kezdeti rendezettség, sokkal kevésbé találjuk étvágygerjesztőnek és kevesebbet is szedünk. A vizuális inger nem olyan erős, mint ha elsőként állnánk a pultokhoz.

Azért ne feledjük, a karácsony nem a diétáról szól, és ne ilyenkor sanyargassuk a testünket; együnk, igyunk, de ne a rosszullétig, és főleg ne olyan ételt, ami egyébként nem is ízlik. Jó étvágyat!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.