Kevesebb hús és tejtermék fogyasztásával a klímaváltozásért

Az állattenyésztés a klímaváltozáshoz vezető kibocsátás jelentős százalékát adja.

2014. 12. 04. 4:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állattenyésztés adja a klímaváltozáshoz vezető globális kibocsátás 14,5 százalékát a Chatham House kedd este megjelent vizsgálata szerint.

A 12 ország 12 ezer lakosa részvételével végzett felmérésben több mint kétszer annyian (64 százalék) vélték úgy, hogy a közlekedésből származó emisszió az éghajlat melegedésének fő okozója, mint akik úgy gondolták, hogy a hús- és tejtermék-fogyasztásból eredő kibocsátás szintén fontos tényező (29 százalék).

Az állattenyésztésből származó élelmiszerek fogyasztása jelentősen növekedhet a következő 40 évben, mindenekelőtt Kína, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság feltörekvő piacain. Ezek az országok szintén részt vettek a felmérésben.

„A húsfogyasztás 60-70 százalékos növekedése várható 2050-re, ennek részben az az oka, hogy a fogyasztók nem ismerik az állati termékek éghajlatra gyakorolt hatását” – magyarázta Antony Froggatt, a Chatham House kutatója. A megkérdezett oroszok 40 százaléka, a dél-afrikaiak 25 százaléka mondta azt, hogy a hús és a tejtermékek fogyasztása „kicsit vagy egyáltalán nem” befolyásolja az éghajlatváltozást. Ha a fogyasztók tudatában lennének, hogyan hat a globális felmelegedésre az egyre több hús evése, valószínűbb, hogy hajlandók lennének változtatni az étrendjükön – vélték a kutatók.

A felmérésben részt vevő országok átlagánál nagyobb arányban voltak azok a brazil, indiai és kínai válaszadók, akik változtattak volna evési szokásaikon, miután megmutatták nekik étrendjük klímamódosító hatását. Ezek a hatások azonban másodlagosak az ételválasztást alakító közvetlen megfontolások: az ízlés, az ár, az egészség és az élelmiszer-biztonság után – mondták a kutatók.

A 12 országban megkérdezettek közül a nők inkább hajlottak arra (71 százalék), hogy kimondják: a húsfogyasztás mennyisége fontos tényezője a klímaváltozásnak, szemben a férfiak 64 százalékával.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.