Torokfájás, rekedtség, köhögés – így kezelhetjük kíméletesen

Krumpli, túró és a már régóta jól ismert gyógynövények az egészségünk szolgálatában.

UDM
2014. 12. 06. 13:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb megfázás náthával kezdődik, valamilyen vírusfertőzéssel, amire rátelepedik egy bakteriális felülfertőzés, a torkot és a légcsöveket megtámadva. A torok égni kezd, kiszárad, és nagyon nehezünkre esik a nyelés. Ilyen esetekben fontos, hogy melegen tartsuk a nyakat, és sok folyadékot fogyasszunk. Egyes betegeknek a hideg, másoknak a forró italok tesznek jót. A Focus.de cikke nyomán megnéztünk pár hatásos kezelési módszert.

Zsálya- vagy kamillateába kevert illóolajok általában segítenek a torok és a mandulák gyulladásának leküzdésében. Két teáskanálnyi zsályalevelet vagy kamillavirágot főzzünk fel fél liter vízben és letakarva hagyjuk ázni 15 percig. Naponta többször öblögessünk 5-10 percig a forró folyadékkal, de ne nyeljük le.

A burgonya jól tárolja a hőt és folyamatosan melegen tartja a torkot. 4-6 szem közepes méretű gumót főzzünk puhára, tegyük egy konyharuhára (praktikus, ha papírtörlőt teszünk alájuk). Mellkasi borogatáshoz nyomkodjuk szét a krumplikat, hogy egy 20×20 centis csomagocska jöjjön létre. Torokmelegítéshez csavarjuk fel az áttört masszát. Ezután tegyük a pakolást a mellkasra vagy a torokra, és egy sállal rögzítsük. Amint kihűlt, cseréljük le.

Gyógyteákkal csillapíthatjuk a száraz köhögést, feloldhatjuk a torokról a slejmet. Köhögésre készítsünk teát 25 gramm fehérmályvagyökér, és 20-20 gramm izlandi zuzmó, ánizs és édesköménymag, valamint 15 gramm hársfavirág keverékéből. Két teáskanálnyi gyógynövénykeveréket öntsünk fel egy csésze forrásban lévő vízzel, és hagyjuk ázni tíz percig. Naponta háromszor igyunk meg belőle egy-egy csészényit – kevés mézzel édesíthetjük.

Nyákképzésre használjunk olyan herbateát, amelybe martilaput, ökörfarkkórót és édesgyökeret egyenlő arányban keverünk el, majd csészénként egy teáskanálnyi gyógyfüvet leforrázunk, és tíz percig ázni hagyjuk. Napi három csésze fogyasztása ajánlott.

Nagyon ügyelnünk kell arra, hogy ne fogyasszunk egyszerre köhögéscsillapító és köptető teát, mert a kettő egymással ellenkező hatást válthat ki!

Amikor begyullad a torkunk, a garat nyálkahártyája kiszárad, bevörösödik, megduzzad, a beteg hangja pedig rekedt lesz. Azonban más esetekben is előfordulhat rekedtség: túlságosan igénybe vett hangszalagok esetén, például amikor beszéd közben nem megfelelő technikával veszünk levegőt.

Torok- és mandulagyulladás esetén zsálya- és kamillateába kevert illóolajok segíthetnek, ahogyan azt a torokfájásnál fentebb már leírtuk.

A túró hűti a torkot, csillapítja a fájdalmat, csökkenti a duzzanatot, és gátolja a gyulladásos folyamatokat. A kívánatos hatást pedig így érhetjük el: fél kiló túrót egy vékony pamutanyagon terítsünk szét körülbelül fél centiméter vastagságban, hajtogassuk sálalakra olyan módon, hogy a torok és a túró közé csak egyrétegnyi anyag essen. A „tekercset” melegítsük testhőmérsékletűre (például a fűtőtesten), és csavarjuk a torkunk köré. Kívülre tekerjünk a nyakunkra egy vastag törölközőt. Addig tartsuk a nyakunkon, míg a túró ki nem szárad.

A köhögés feltétlen reflex, arra szolgál, hogy a légutakba került idegen testet vagy nyákot a szervezet eltávolítsa a levegő útjából. A megfázás legtöbbször száraz köhögéssel kezdődik, csak ezután tudja a beteg felköhögni a hörgőváladékot. Nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, ami a pácienstől függően lehet hideg vagy meleg innivaló is.

Ha illóolajokat öntünk fürdővizünkbe (például menta-, eukaliptusz-, kakukkfű-, vagy fenyőolajat), ezek serkentik a vérkeringést, csökkentik az izomfájdalmakat, és növelik a testhőmérsékletet. Ezek az illóolajok oldják az orr és a hörgők váladékát. 38 Celsius-fokos vízben 10 percig üldögéljünk. Ha azonban a betegnek egyébként keringési problémája is van, csak félig töltse fel a kádat. A lázas beteg viszont tartózkodjon a fürdőtől, mert ezzel csak még jobban megterhelné a szervezetét.

Előfordulhat, hogy nagyon nehezen tudja a beteg felköhögni a tüdejéből a nyálkát, ilyenkor a hagymatea könnyít a helyzeten. A hagymában kéntartalmú mustárolaj is található, ami fertőtlenítő hatású. Daraboljunk fel egy hagymát és öt percig főzzük fél  liter vízben. A főtt hagymát vizével együtt törjük át szitán, édesítsük mézzel, és napi négy csészével fogyasszunk el belőle, lehetőleg forrón.

Ha a torok- vagy mandulagyulladáskor túl sok nyák termelődik, a kakukkfű, eukaliptusz és borsmenta folyósabbá teszi a slejmet, ezáltal segítve a köhögést. Így készítsük el az inhaláláshoz a folyadékot: forraljunk fel két liter vizet, az előbb felsorolt növények közül az egyik illóolajából cseppentsünk bele. Hajoljunk az edény fölé, terítsünk a fejünkre (és az edényre is) egy nagy törölközőt, és tíz percig mélyen lélegezzünk ki-be az orrunkon át. Vigyázat: gyerekeknek fulladásveszély miatt nem szabad illóolajokkal inhalálniuk!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.