Világraszóló applikációt fejlesztenek a pécsi egyetemen

A kutatóknak távlati céljaik és álmaik is vannak az applikációval. Nem is akármilyenek.

Konopás Noémi
2014. 12. 04. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Célunk, hogy gyógyszert, mozgásgyógyszert adjunk a modern technika segítségével az applikációt letöltőknek” – emelte ki az mno.hu-nak Melczer Csaba, a Pécsi Tudományegyetem (PT) Egészségtudományi Karának (ETK) oktatója. Az ötlet önmagában is egyedülálló, ráadásul a kutatócsoportnak távlati céljai és álmai is vannak az alkalmazással. Nem is akármilyenek.

– Hogyan született meg az applikáció ötlete?
– A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán van egy kis kutatócsoportunk. Két és fél évvel ezelőtt egy konferenciáról utaztunk hazafelé, és útközben azon gondolkodtunk, hogy hogyan lehetne egy olyan eszközt találni, ami fizikai aktivitásra és mozgásra sarkallja használóját, és ami a mai követelményeknek is megfelel. A kutatócsoportunk szívügye a fizikai aktivitás mint gyógyszer, de nagyon úgy tűnik, hogy nem elég úton-útfélen azt hirdetnünk, hogy mennyire fontos a sport, szükség lenne egy eszközre, ami kicsit a jövőbe mutat. Két éve már sokunknak volt okostelefonja, innen jött az ötlet, hogy ez lehetne a legjobb eszköz a tervünkhöz. Eleinte kicsit megfoghatatlannak tűnt ez az ötlet, majd próbáltunk hozzá megfelelő forrást keríteni, ami nem sokkal később alakult is. Az egészségtudományi karon mindig próbáltunk egy kicsit proaktívan gondolkodni, és szerencsére az unió is felismerte a mobilapplikációkban rejlő lehetőséget, így nagyon támogatja ezeket a fejlesztéseket. Továbbá fontosnak tartom, hogy az ETK-n az egészségtudomány és a sporttudomány szerencsésen egy intézetben működik. E két tudományterület bizonyítottan rengeteg közös felületet érint. Ennek ez a fejlesztés is ékes bizonyítéka. A kar doktori iskolájában meghirdetett sporttudományi program keretében számos oktató és kutató vesz részt, ahol az innovatív projektek jöhetnek létre. Úgy tűnik, hogy jó úton járunk, reméljük, hogy ebből valóban olyat tudunk kialakítani, amely mind az egyetemnek, mind a felhasználóknak igazi segítséget tud majd nyújtani.

– Ha jól tudom, a program még fejlesztés alatt áll. Hogyan kell elképzelni az alkalmazást?
– A program a tervek szerint négy népbetegség megelőzésében – szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, csontritkulás és depresszió-alvászavar – fog segítséget nyújtani. Az elkövetkezendő egy-két hétben fogjuk kiválasztani azt a céget, amelyik el tudja végezni a programozást. Hogy pontosan hogy fog kinézni ez az alkalmazás, nagyban függ attól, hogy a programozók milyen módon tudják azokat az elképzeléseket megvalósítani, amiket mi felvázoltunk magunknak.

– Mi az önök elképzelése?
– Először is kérdések segítségével (mi a neme, hány éves stb.) megpróbáljuk feltérképezni azt a személyt, aki letöltötte az alkalmazást. Ezt követi majd egy pár kérdésből álló állapotfelmérés, amelynek során nagyjából be tudjuk azonosítani, hogy a programot letöltő melyik fiókba kerüljön. Úgy tudom elképzelni, hogy minden egyes fiókban lesz majd egy-egy mozgásprogram. A tervek szerint az alkalmazás visszajelzéseket küld a telefonon keresztül a letöltőnek, hogy neki akkor per pillanat milyen mozgásra lenne szüksége. Például vegyünk egy 40-50 éves átlagembert, aki nem nagyon sportol. Neki nyilván nem ajánlhatja eleinte az applikáció azt, hogy emeljen súlyt, vagy fusson le egy maratont. Ő valószínűleg sétával fogja kezdeni, majd szépen lassan emelkedni fog a terhelés intenzitása.

– A gyakorlatban hogy fog ez kinézni? Jelez az applikáció 12:05-kor, hogy menjek, sétáljak egyet a munkahelyi folyosón?
– Leegyszerűsítve, de valahogy így fog működni. A programba szeretnénk egy olyan szerkezetet beépíteni, ami a mozgás mennyiségét és intenzitását is jelezni tudja. Ilyen jellegű programok már vannak. A fitneszapplikációk már mérik a megtett távolságot és az elégetett kalóriát. Ahhoz, hogy megfelelő visszajelzést kapjon a letöltő, ilyet muszáj majd a mi alkalmazásunkba is beépíteni. Van egy távlati elképzelésünk is, mégpedig az, hogy ezt az egészségüggyel valamilyen módon össze kellene kötni. Mintha lenne az orvosnál a betegnek egy kartonja, ahová befutnak az applikációból vett adatok, így látná az orvos a beteg fizikai aktivitását is. A személyiségi jogok védelme és a rendelkezésre álló keret miatt még nem tudom, hogy miként valósítható meg ez.

– Létezik már egy sereg fitneszalkalmazás. Miért egyedülálló az önök ötlete?
– Ilyen kombinációban ez még nem létezik, magyarul semmiképpen sem, külföldön pedig egy-egy betegségre szoktak applikációt készíteni. A kínaiak például most fejlesztenek egy depresszióra szóló alkalmazást.

– A magyar lakosság 77 százaléka inaktív, miből gondolja, hogy ezt a rengeteg embert rá lehet venni egy telefonos alkalmazással a sportra?
– Nyilván ez csak egy eszköz a sok közül. Azt látom az elmúlt évek változásában, hogy már most érzékelhető a kormány erőfeszítése ezen a területen. Hogy csak egyetlen számot mondjak, jelenleg – a 2013-as adatok szerint – 9 százalékkal csökkent a fizikailag inaktívak száma az elmúlt négy-öt évben. Az ön által említett 77 százalék 2009-es adat. Ilyen csökkenést Európában jelenleg egyetlen ország sem tud felmutatni. Sőt vannak olyan országok, ahol rohamosan növekszik az inaktívak aránya. Azt gondolom, hogy jó úton járunk, ez az applikáció a véleményem szerint segítség, mankó lehet a korábbi intézkedések mellett. Az alkalmazás beilleszkedik abba az irányba, amelyet a kormány jelenleg támogat.

– Melyik korosztály az alkalmazás célcsoportja? Ön szerint hány éves korukig használnak egy ilyen applikációt az idősebbek?
– A fiatalok abszolút vevők az ilyen típusú dolgokra, az igazi korosztály azonban a 30-50 évesek, ők azok, akik a felmérések szerint ezeket az applikációkat használják. A tapasztalatok szerint az idősebbek is bele-belekóstolnak ezekbe az alkalmazásokba, de nem vagyok benne biztos, hogy ők lesznek a célközönség. Ma már sajnos ott tartunk, hogy az 50 év feletti korosztály az egészségügyben megjelenik, őket már nem feltétlen tudjuk az ilyen típusú technikai megoldásokkal motiválni. Az alkalmazásnak egyébként is a megelőzés lenne a célja.

– Az applikációk 70 százalékát a telepítés után azonnal törlik a tapasztalatok szerint. Milyen ötleteket építenek bele a programba, hogy ez ne így történjen?
– Ez azon fog múlni, hogy mennyire találják hasznosnak az alkalmazást a letöltők, hogy megkapják-e azt a funkciót, amit elvárnak tőle. Ilyen szempontból lutri, ezt még át kell gondolnunk, és pontosítanunk kell majd a programozócéggel. Valószínűleg erre ők tudnak jó ötleteket adni, mi pedig biztosítjuk az alkalmazás tudományos hátterét. De mindenképpen el fogunk gondolkozni azon, hogy mivel tudjuk még jobbá tenni a programot.

– Honnan szerzik a mozgásprogramokat, ezek mennyire tudományos hátterűek? Milyen forrásból dolgoznak?
– Az egészségtudományi karon uniós pályázat keretén belül képzésfejlesztést hajtunk végre. Próbáljuk a képzéseinket mindig a legújabb trendeknek megfelelően alakítani. Tudományos vonalon is vannak olyan fejlesztések, fejlődések, amelyeket be kell emelni az oktatásba. A képzésfejlesztés keretén belül különböző elektronikus szakkönyveket írunk, ezen szakkönyvek egyike a népegészségügyi betegségek mozgásprogramja, ezekből tudjuk majd az alkalmazás anyagait összeszedni. A kollégáim megnézték azokat a legújabb eredményeket, amelyek jól használhatók, klinikailag teszteltek, és ezeket összeszedtük egy tudományos munkába. Ezek fogják majd az alapját jelenteni az applikációban megjelenő mozgásprogramoknak.

– Mikor tölthetjük le leghamarabb?
– Fél év, mire véleményem szerint be tudjuk mutatni a demóverziót. Nyilván az első használható programnak még lesznek gyermekbetegségei, azt majd tovább kell fejleszteni, de az alapverziót fél éven belül szeretnénk bemutatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.