Magyar siker a gyomorfekély és gyomorrák elleni harcban

Növényi hatóanyagot teszteltek eredményesen, mely antibiotikum nélkül bevethető a veszélyes betegség ellen.

Kuslits Szonja
2015. 03. 01. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Helicobacter pylori baktérium felfedezéséért és a gyomorfekély kialakulásában meghatározott szerepének bizonyításáért 2005-ben Barry J. Marshall és J. Robin Warren ausztrál kutatók orvosi Nobel-díjat kaptak. Most a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatóinak az Újvidéki Egyetem szakembereivel közösen sikerült kikísérletezni egy olyan, laboratóriumban, egereken már tesztelt növényi hatóanyagot, mely sikerrel gyógyítja ezt a bakteriális megbetegedést. A hatóanyagról, a kísérlet menetéről és a felfedezés jelentőségéről dr. Buzás Krisztinával, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársával beszélgettünk.

Határokon átnyúló tudományos munka

A szegedi és újvidéki kutatók közös projektje az EU társfinanszírozásával jöhetett létre, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program segítette összekapcsolni a tudósok munkafolyamatait. A program célja, hogy a határ két oldalán lévő szomszédos régiók olyan tudományos együttműködéseket kezdjenek, melyek regionális problémákkal is foglalkoznak.

A Helicobacter pylori baktériummal a leggyakrabban már gyermekkorban megfertőződnek az emberek. Milyen tünetei lehetnek a kezdeti szakaszban a baktérium jelenlétének és hogy érdemes kezelni?
– Kezdetben csak nagyon enyhe, gasztrointesztinális tünetekről lehet beszélni, ami gyakorlatilag egy kis émelygés, hányinger, hasmenés, esetleg gyomorégés, puffadás, teltségérzet lehet. Ezek olyan tünetek, amelyek nem hívják fel magukra a figyelmet, általában elsőként nem a Helicobacter pylorira gondolnak a háziorvosok ezeknél a panaszoknál. A diagnózis inkább akkor történik, mikor valakinek már olyan súlyos gyomorbántalmai vannak, hogy gasztroenterológushoz kell fordulnia. A már felsorolt tünetek ugyanis sokkal gyakrabban fordulnak elő egy nagy ünnepi vacsora vagy egy vírusfertőzés után, mint a bakteriális fertőzésnél, ezért nehéz rögtön azonosítani. Aztán mikor a panaszok súlyosbodnak, a gasztroenterológián szokták a Helicobacter pylori diagnosztikát javasolni.

Hogyan zajlik egy ilyen diagnosztika?
– Létezik egy kevésbé fájdalmas és egy kellemetlenebb módszere is. Az első esetben az urea kilégzéstesztről van szó, ahol egy egyszerű, fájdalommentes módon meg tudják állapítani, hogy valóban erről a baktériumról van-e szó. Viszont ha valakinek már súlyos, kialakult fekélybetegsége van, ott általában szövettani mintavétel történik, és abból nem csupán a fekély tényét állapítják meg, hanem maga a baktérium is kimutatható.

Hogyan kerülhető el, hogy megfertőződjön valaki?
– Különbséget kell tenni a fejlett és a fejlődő országok között, ugyanis nagy különbség van a fertőzöttségi arányban. Leginkább a rossz higiénés körülmények okolhatók a bakteriális fertőzés súlyosabb terjedéséért. Ez gyerekközösségekben azért nem meglepő, mert az, hogy óvodában a WC-használat után mennyire alapos a kézmosás, egyértelműen kétséges, gyermekközösségekben beleisznak egymás poharába, ugyanazokat a játékokat rágcsálják, nyalogatják. Ilyen módon, ha nem is nagyon könnyen, de viszonylagos egyszerűséggel továbbadódhat a fertőzés. Ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, jobbak a higiénés viszonyok, ott nehezebben terjednek szét ezek a baktériumok, nem nagyon megy 50 százalék fölé a fertőzöttség, sőt akár 30 százalék is lehet. Sajnos azonban a fejlődő országokban, illetve a rosszabb szociális helyzetű rétegeknél inkább a 90 százalék a reális arány.

A baktérium az utóbbi néhány évben szaporodott el annyira, hogy ilyen komoly problémákat okozzon, vagy már korábban is létezett, csak nem tudtunk róla?
– Tudomásunk szerint a Helicobacter pylori baktérium a Földön már az első emberek megjelenésekor is jelen volt, már akkor kialakult a fertőzés. Inkább azt mondanám, hogy ahogy jobban odafigyelnek az emberek magukra, úgy egyre gyakrabban diagnosztizálják. Nem gondolom, hogy a gyomorfekély régebben ritkábban fordult elő, egyszerűen csak magának a baktériumnak a diagnózisa új lépés.

A statisztikák szerint élete során minden tizedik ember szenved gyomor- vagy nyombélfekélytől legalább egyszer. A fertőzés pedig összefüggésben áll a gyomorfekély, majd az abból kialakuló gyomorrák megjelenésével. A növényi hatóanyag, melyet most fejlesztettek, nagyon ígéretesnek tűnik. Milyen módon segíthet a szer ezeknek a betegségeknek a visszaszorításában?
– A Helicobacter-fertőzést jelenleg is jó hatásfokkal tudják kezelni egy kombinált antibiotikum-terápiával, de sajnos nem minden betegnek elérhető ez a módszer. Akik érzékenyek az antibiotikumra, vagy maga a baktérium alakít ki antibiotikum-rezisztenciát, ott a kezelés nehéz a hagyományos gyógyszerekkel. Tény az is, hogy a gyomorrák egyik rizikófaktora ez a baktérium, de nem közvetlen okozója, csak közvetett módon felelős a rák kialakulásáért. A most fejlesztett, növényi hatóanyag legnagyobb előnye inkább az, hogy egész más hatásmechanizmussal működik, mint egy antibiotikum-kúra, és ezek ellen rezisztenciamechanizmusokat egyelőre nem ismerünk.

Milyen mellékhatásai lehetnek a szernek?
– A hatóanyagot egereken teszteltük, ilyenkor elemeztük a kísérleti állatok napi aktivitását, azt, hogy hogyan táplálkoznak, mozognak. Az egereknek is megvan a napi ritmusuk, ezt folyamatosan megfigyeltük, és kijelenthető, hogy a viselkedésükben semmiféle változást nem tapasztaltunk, ahogy kellemetlen mellékhatások sem jelentkeztek. Természetesen az empirikus megfigyelésen túl molekuláris vizsgálatok is történtek. A máj toxikológiai tesztjei során sem láttunk olyan eltérést, mely arra utalna, hogy ezek a szerek toxikusak lennének, és immunológiai panelt végezve sem találtunk bizonyítékot arra, hogy ezek a szerek valamiféle hevesebb immun- vagy allergiás reakciót váltanának ki.

 

Magyarországon jelenleg hány helyen végeznek tudományos céllal állatkísérleteket?
– Gyakorlatilag minden nagy kutatóintézetben, egyetemen szükséges, hogy meglegyen az elvi lehetőség arra, hogy állatkísérleteket folytassanak, hogy ebből hány helyen folyik valódi fizikai megvalósítás, arról nincs pontos információm. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a mi csoportunk csak egerekkel dolgozik, de a Szegedi Tudományegyetemen lehetőség van kutya- és sertésmodellre is. A protokoll szerint először mindig egérrel kezdődnek a kísérletek, utána van egy másik rágcsálómodell, csak azt követheti egy kutya- vagy sertésmodell. A modell választását egyébként a tesztelendő gyógyszer típusa is meghatározza.

Mikorra várható, hogy a hatóanyagot embereken is kipróbálják?
– Erre két válasz van, az egyik a soha, a másik a nagyon sokára. Ha valamelyik gyógyszergyártó cég érdeklődést mutat és megfelelő mennyiségű pénzt hajlandó ebbe invesztálni, akkor nyilván elkezdődhet egy olyan típusú gyógyszerfejlesztés, ami valamikor majd a humán alkalmazást is lehetővé teszi, de egyelőre a szabadalmaztatásnál tartunk. El kell mondjam, hogy mi alapvetően a tudomány kedvéért dolgozunk, a tudományos sikerek, amik első körben eredménynek tekinthetők. Minden attól függ, hogy lesz-e befektető, de ez egy relatív hosszadalmas folyamat, mindenképpen évekről beszélünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.