Új babfajtákkal az éhezés ellen

Harminc „klímabiztos” babfajtát nemesítettek a CGIAR szakemberei.

UDM
2015. 03. 28. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 400 millió ember számára a bab a fő élelmezési cikk a fejlődő világban, ahol a globális felmelegedés következtében 2050-ig a felére csökkenhet e növény termesztésére alkalmas terület. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek Latin-Amerika és a szubszaharai övezet termelői, akiket a legsúlyosabban érintenek a globális felmelegedés következményei.

„A kistermelők még optimális klimatikus viszonyok között is nagy nehézségekkel küzdenek. Amennyiben nem kapnak segítséget, az éghajlatváltozás sokukat éhezésre kárhoztat, vagy arra kényszerít, hogy hagyjanak fel a földműveléssel és a városokban keressék a túlélés lehetőségeit” – magyarázta Steve Beebe, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CAT) vezető kutatója.

Ismertetése szerint a projekt résztvevői a génbankokban őrzött babfajták ezreit vizsgálták meg, keresve a meleg- és szárazságtűrő növényeket.

„A babok nem nőnek olyan térségekben, ahol az éjszakai hőmérséklet 18-19 Celsius-foknál magasabb. A virágok önbeporzása ugyanis éjszaka történik, s ez a folyamat igen érzékeny a hőmérsékletre” – hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy a cél olyan fajták nemesítése volt, amelyek akár a 23 Celsius-fokos hőmérsékletet is kibírják.

A kutatók nem alkalmaztak génsebészeti eljárásokat, a 30 új babfajtát hagyományos keresztezéssel nemesítették. Az új növények akár az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokos növekedését is kibírják, ám ha csupán 3 fokos átlagos hőmérséklet-emelkedést képesek tolerálni, a termőterületek legfeljebb 5 százalékkal csökkennek az éghajlatváltozás következtében.

Nagy jelentőségűnek nevezte a „klímabiztos” babfajták előállítását Clayton Campanhola, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) növénytermesztési és növényvédelmi részlegének az igazgatója.

„Rendkívül fontos az innováció, azonban nemcsak elő kell állítani a vetőmagokat, de biztosítani kell, hogy a kistermelők hozzájussanak az új fajtákhoz” – mutatott rá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.