A három évet felölelő tanulmány 71, két- és nyolcéves kor közötti, szexuálisan koraérett lány bevonásával készült. A szexuális koraéréshez vezető tényezők közé tartozhatnak a gének, az elhízottság, az étrend, a szexuális kapcsolatok és olyan környezeti tényezők, amelyek elsősorban egészségkárosító hatású lágyítószerekkel és környezeti hormonokkal vannak összefüggésben.
A tanulmány szerint a gyerekek szervezetében talált lágyítószerek többsége az elfogyasztott ételből származott. A forró ételek műanyag csészékből, tálakból vagy tasakokból való elfogyasztásával fennáll a kockázata, hogy kétszer-háromszor nagyobb mennyiségű lágyítószer olvad bele az ételbe.
A részt vevő lányoknál betegség jelei nem, mellnövekedés azonban tapasztalható volt, és a közös kapocs mindannyiuknál a környezeti tényezőknek való kitettség volt. „A lányok többsége majdnem napi szinten fogyaszt teát vagy forró szójatejet műanyag bögréből” – mondta a tanulmány egyik készítője.
A szakember elmondta, hogy a résztvevők egyike továbbá különféle illatanyagokkal telespriccelt szobában aludt, holott ezek összetevői közt is gyakran találni lágyítószereket.
„Minél erősebb az illat, annál több lágyítószer van benne” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a parfümök, samponok, krémek és minden egyéb illatos dolog ilyen összetevőket tartalmaz, amelyeket mind magába szív a szervezet. Külföldi tanulmányok ugyancsak azt mutatták, hogy a lágyítószerek szervezetbe jutása növeli a lányok korai érésének kockázatát, továbbá nőies vonások kialakulását okozhatja fiúknál.