„A tudományos fejlődést segítenék a menekültek”

Pásztor János példaként az Amerikában menedékre találó magyar tudósokat hozta fel.

MTI
2015. 11. 06. 13:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pásztor János erről a Globális együttműködés kihívásai: gyakorlatok és csapdák című fórumon beszélt, és példaként hozta fel az Egyesült Államokban menedéket kereső magyar tudósokat, akik egyebek mellett nagyban hozzájárultak az atomfegyver kifejlesztésére szolgáló Manhattan-terv sikeréhez.

Az illetékes kiemelte, hogy a világ rendkívül összetett kihívással áll szemben, amelynek megoldásához szoros nemzetközi együttműködésre van szükség. Pásztor János ennek kapcsán arról számolt be, hogy 2030-ra ötven százalékkal több élelmiszerre, negyven százalékkal több energiára és harminc százalékkal több vízre lesz szüksége az emberiségnek. Szerinte az ENSZ által meghirdetett, 2030-is szóló fenntartható fejlődési célok megvalósítása jelentős mértékben meg fogja határozni a következő évszázadokat.

Aldo Malavasi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főtitkárhelyettese szintén a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta, ugyanakkor kijelentette, hogy azt nehezíti a korlátozott forrásokért folyó verseny a világ államai között.

Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnöke a tudományos adatokhoz és a kutatási eredményekhez való egyetemes és igazságos hozzáférés fontosságáról beszélt, és kifejtette, hogy ez hasznára válna a világ összes országának.

A Tudomány világfórumára több mint száz országból érkeznek résztvevők Budapestre. A tanácskozás témái között szerepelnek a nemzetközi együttműködés kérdései a klímaváltozás és katasztrófakockázatok csökkentése terén, az utóbbi évek járványai és globális egészségügyi veszélyei, a tudomány és az innováció kapcsolata, valamint a globális migráció kihívásai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.