A The Des Moines Register című helyi lap szerint az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem tudósai által fejlesztett banánban olyan gén található, amely segítheti az Afrikában élők szervezetének A-vitamin-termelését.
„Ugandában és más afrikai országokban az A-vitamin hiánya az egyik legfőbb tényezője a fertőző betegségek okozta gyermekkori haláleseteknek. Nem lenne nagyszerű, ha ez a banán megelőzné a kisgyerekek körében a kanyaró, a malária és a hasmenés okozta halált?” – fogalmazott Wendy White, az ISU élelmiszer-tudományi professzora és a kutatás vezetője egy 2014-es közleményben.
A tudós még 2014 nyarán fordult levélben az egyetem diákjaihoz azzal, hogy tizenkét női önkéntest keres, akiknek háromszor négy napig kellett volna olyan diétát követniük, amelynek része lett volna a normál banán mellett a génmódosított változat fogyasztása is. A hatást vérvétellel ellenőrizték volna, a kiválasztott önkénteseknek fejenként 900 dollárt (mintegy 250 ezer forint) ajánlottak fel.
A viták miatt azóta is húzódó, azonban a tervek szerint idén végül megvalósuló kísérletet a kizárólag természetes ételek fogyasztásának szószólói közül sokan veszélyesnek ítélik, ugyanakkor a kutatás támogatói szerint a beültetett gén egy másik banánfajtából származott, és fogyasztása teljesen biztonságos.
A héten a kísérletet ellenző aktivisták petícióban követelték az egyetem vezetésétől és a kutatást támogató Bill és Melinda Gates Alapítványtól, hogy állítsák le a projektet. A petíciót az aktivisták szerint több mint ötvenhétezren írták alá.
A tiltakozók a közleményükben úgy fogalmaznak: az ISU diákjait arra kérték a tudósok, hogy legyenek az elsők, akik ilyen „ismeretlen veszélyeket rejtő” génmódosított élelmiszert fogyasztanak, miközben a kutatás nem kellően átlátható módon zajlik, az intézmény közösségének tagjai pedig nem kaptak válaszokat egyebek között a kutatás kockázataival, általánosíthatóságával kapcsolatos aggodalmaikra sem.