A főzés nemcsak finomabbá teszi az ételeket, de emészthetőbbé is változtatja őket. A hőkezelés olyan fizikai és kémiai változásokat okoz a táplálék anyagában, amely általában hozzájárul ahhoz, hogy az ételt elfogyasztók könnyebben nyerhessék ki belőle a tápanyagokat. Ez okozza azt, hogy a nyers táplálékot fogyasztók – például valamelyik divatos, tudományosan azonban ingtag lábakon álló diétadivat hatására – hiába esznek sokat, folyton éhesek és soványabbak, mint azok, akik hasonló, de főtt élelmet esznek. A főtt ételt nem kell annyira megrágni, ami kevesebb energiát igényel, és gyorsítja az étkezést. Mindezek a körülmények előnyösen hatnak egy olyan ember túlélésére, aki folytonosan az éhhalál ellen küzd.
Emellett az ételmérgezés veszélye is csökkenthető a főzés által. A főzés-sütés során ugyanis elpusztul az élelemben élő baktériumok jelentős része, emlékeztet a New Scientist. Nem csoda hát, hogy nagy evolúciós előnyt jelenthetett e kulturális vívmány az emberelődcsoportok számára. Minthogy minden egyes ma élő civilizációban ismerik a főzés tudományát, feltételezhetjük, hogy ez elődeink túlélése szempontjából is esszenciális lehetett. De vajon mikor találtuk fel?
Minthogy a főzéshez tűz kell, a rejtély megoldásához érdemes (lenne) megkeresnünk a tűzrakó helyek nyomait az emberelődök maradványainak antropológiai lelőhelyein. Csakhogy nagyon nehéz ezek nyomára bukkanni. Amíg elődeink nem építettek kőből tűzhelyet, semmi sem utalhatna a tűzgyújtásra – és így áttételesen a sütésre –, csak az összeégett fadarabok. Ezek azonban alig maradnak fenn, gyakorlatilag azonnal lebomlanak. Ha mégis találnak a szabadban elszenesedett hasábokat, ágakat, sosem lehetnek biztosak benne, hogy szándékos tűzgyújtás vagy – például villámlás következményeként – véletlen gyulladás eredményei. Ezért inkább a barlangi lelőhelyeken kutatnak intenzíven a tábortüzek nyomai után.
Mindezen nehézségek ellenére az antropológusok eddig is találtak már néhány barlangban elszenesedett fát és hamut. A dél-afrikai Wonderwerk-barlangban, egy Homo erectus-lelőhelyen például 1 millió éves hamura és megégett csontmaradványokra leltek. Utóbbiak arra utalnak, hogy nemcsak a mi fajunk, a Homo sapiens, de korábban élt rokonaink is tudatosan bántak a tűzzel. Az első egyértelmű tűzhelyek azonban jóval fiatalabbak, nagyjából 400 ezer évesek. A neandervölgyi ember, amely a Homo erectusból fejlődött ki mintegy 250 ezer éve, már biztosan ismerte a tüzet, és sok helyütt megtalálták tűzhelyei nyomait is. Azt persze ebből nehéz kideríteni, hogy a sütés mindennapos elfoglaltság volt, vagy csak ritkán éltek e lehetőséggel.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!