A főzés tett minket emberré

Már kétmillió évvel ezelőtt is elindulhatott a „gasztroforradalom”.

Molnár Csaba
2016. 11. 24. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főzés nemcsak finomabbá teszi az ételeket, de emészthetőbbé is változtatja őket. A hőkezelés olyan fizikai és kémiai változásokat okoz a táplálék anyagában, amely általában hozzájárul ahhoz, hogy az ételt elfogyasztók könnyebben nyerhessék ki belőle a tápanyagokat. Ez okozza azt, hogy a nyers táplálékot fogyasztók – például valamelyik divatos, tudományosan azonban ingtag lábakon álló diétadivat hatására – hiába esznek sokat, folyton éhesek és soványabbak, mint azok, akik hasonló, de főtt élelmet esznek. A főtt ételt nem kell annyira megrágni, ami kevesebb energiát igényel, és gyorsítja az étkezést. Mindezek a körülmények előnyösen hatnak egy olyan ember túlélésére, aki folytonosan az éhhalál ellen küzd.

Emellett az ételmérgezés veszélye is csökkenthető a főzés által. A főzés-sütés során ugyanis elpusztul az élelemben élő baktériumok jelentős része, emlékeztet a New Scientist. Nem csoda hát, hogy nagy evolúciós előnyt jelenthetett e kulturális vívmány az emberelődcsoportok számára. Minthogy minden egyes ma élő civilizációban ismerik a főzés tudományát, feltételezhetjük, hogy ez elődeink túlélése szempontjából is esszenciális lehetett. De vajon mikor találtuk fel?

Minthogy a főzéshez tűz kell, a rejtély megoldásához érdemes (lenne) megkeresnünk a tűzrakó helyek nyomait az emberelődök maradványainak antropológiai lelőhelyein. Csakhogy nagyon nehéz ezek nyomára bukkanni. Amíg elődeink nem építettek kőből tűzhelyet, semmi sem utalhatna a tűzgyújtásra – és így áttételesen a sütésre –, csak az összeégett fadarabok. Ezek azonban alig maradnak fenn, gyakorlatilag azonnal lebomlanak. Ha mégis találnak a szabadban elszenesedett hasábokat, ágakat, sosem lehetnek biztosak benne, hogy szándékos tűzgyújtás vagy – például villámlás következményeként – véletlen gyulladás eredményei. Ezért inkább a barlangi lelőhelyeken kutatnak intenzíven a tábortüzek nyomai után.

Mindezen nehézségek ellenére az antropológusok eddig is találtak már néhány barlangban elszenesedett fát és hamut. A dél-afrikai Wonderwerk-barlangban, egy Homo erectus-lelőhelyen például 1 millió éves hamura és megégett csontmaradványokra leltek. Utóbbiak arra utalnak, hogy nemcsak a mi fajunk, a Homo sapiens, de korábban élt rokonaink is tudatosan bántak a tűzzel. Az első egyértelmű tűzhelyek azonban jóval fiatalabbak, nagyjából 400 ezer évesek. A neandervölgyi ember, amely a Homo erectusból fejlődött ki mintegy 250 ezer éve, már biztosan ismerte a tüzet, és sok helyütt megtalálták tűzhelyei nyomait is. Azt persze ebből nehéz kideríteni, hogy a sütés mindennapos elfoglaltság volt, vagy csak ritkán éltek e lehetőséggel.

De, amint a Harvard Egyetem antropológusainak kutatásaiból kiderült, nem feltétlenül csak a tűzrakás és a főzés fizikai maradványaiból következtethetünk arra a változásra, amelyet az élelem hőkezelése okozott táplálkozásunkban. A kutatók az emberszabású majmok, az emberelődök és a modern emberek fogait, azok méretét és alakját vizsgálták. Chris Organ, a kutatás egyik vezetője egyenesen úgy nyilatkozott a The Guardiannek, hogy fajunk evolúciója során adaptálódott a főzéshez és a hőkezelt táplálék megemésztéséhez.

A primatológusok szerint 1,9 millió évvel ezelőtt a Homo erectusok fogai jóval kisebbek lettek, mint a korábbi emberelődök, illetve a modern emberszabásúak fogai. Egyúttal testük is kisebb lett, izomzatuk erőssége csökkent, agytérfogatuk viszont megnőtt. Az elmélet szerint mindezeket a változásokat a főzés megjelenése tette lehetővé. Ha összehasonlítjuk fajunk evésre fordított idejét legközelebbi ma élő rokonainkéval, a csimpánzokéval, azt látjuk, hogy ők ébren töltött idejük több mint harmadát evésre fordítják. Ezzel szemben nálunk ez az arány csupán öt százalék. Ha az őrlőfogakat nézzük, azt látjuk, hogy a Homo erectus fogai evolúciós léptékben oly gyorsan mentek össze, hogy azt – érvelnek a Harvard antropológusai – nem lehet pusztán testméretük általános zsugorodásával indokolni.

Szerintük a megoldás kulcsa a főzés, amely eszerint tehát akár 1,9 millió éve is megjelenhetett már. Ez tette lehetővé azt, hogy elődeink több tápanyagot, több kalóriát voltak képesek kinyerni a táplálékokból, és könnyebben megemészthették. Mindkét változás azt eredményezte, hogy kevesebbet kellett enniük, és a túléléshez, valamint a nagyobb agy működtetéséhez szükséges energiát gyorsabban fel tudták venni. Nem volt szükségük a továbbiakban hatalmas őrlőfogakra sem.

A számítások szerint a Homo erectusok idejük hat százalékát, az ő leszármazottaik, a neandervölgyi emberek pedig ébren töltött óráik hét százalékát töltötték evéssel – nagyjából annyit, mint mi. Ebből arra következtetnek az elmélet támogatói, hogy mindkét kihalt emberféle tudott már főzni.

De a főzés feltalálása sokkal mélyrehatóbb változásokat is hozhatott természetünkben – vagy éppen ez új képességek szükségesek voltak ahhoz, hogy elkezdjünk főzni, ezt nem tudjuk. Amikor főz valaki, tervet kell készítenie, majd a receptet lépésről lépésre végre kell hajtania. Ellen kell állnia a kísértésnek, hogy a hozzávalókat azonnal megegye, vagy elszedje a szakácstól. Emlékeznie kell arra, hogy hogyan kell tüzet gyújtani és elkészíteni az ételt. Kísérletekből úgy tűnik, hogy e képességek jelentős részével a csimpánzok is rendelkeznek. Ebből feltételezhetjük, hogy a majd 2 millió évvel ezelőtt megjelent Homo erectusok is képesek voltak minderre.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.