Egy komplett tó kiszáradt Bolíviában

Az egynegyed-balatonnyi Uru-Uru-tóból csak egy pocsolya maradt.

MTI
2016. 11. 26. 15:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg 135 négyzet-kilométeres Uru-Uru-tóból csak egy alig néhány méteres pocsolya maradt az El Deber című lap tudósítása szerint.

Kilenc hónappal ezelőtt a mindössze 50 kilométerre délre fekvő és 2300 négyzet-kilométeres Poopó-tó – Bolívia második legnagyobb tava – száradt ki.

A tavaktól kétszáz kilométerre északra fekvő La Pazban hozzávetőleg 400 ezer ember szenved vízhiánytól két hete. A főváros környéki három tározómedencében a szokásosnak alig a harmadára csökkent a víz szintje. A hatóságok bejelentették, hogy a jövő héten napi hárommillió liternyi vizet szállítanak a helyieknek tartálykocsikkal – közölte az ABI bolíviai hírügynökség.

La Pazban több alkalommal tüntettek a kormányzat ellen a vízellátás hiánya miatt. Evo Morales elnök a héten szükségállapotot hirdetett az aszály miatt, amely 1980 óta a legsúlyosabb a dél-amerikai országban.

Az aszály mellett egyébként a dologhoz köze lehet az erőltetett lítiumkitermelésnek is. A lítium ugyan a zöldenergia egyik sarokköve, kitermelése viszont borzasztóan megterheli az ökológiai rendszert; sok talajvizet párologtatnak el közben, ami kiszáradással fenyeget, főleg a sivatagos dél-amerikai kitermelőhelyeken – hívta fel rá a figyelmet korábban a Magyar Természetvédők Szövetsége. A bányák környezetszennyező kloridvegyületeket képeznek, és abból vonják ki a lítium-karbonátot, ami brutálisan károsítja a környezetet. Ráadásul amíg ezt értelemszerűen azok az országok szenvedik el, ahol a bányászat folyik, a hatalmas profitból nem mindig részesülnek. Az óriási biznisszel nemrég az MNO is foglalkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.