Tényleg jó a bió?

Nem feltétlenül egészséges, ami természetes, sőt az sem biztos, hogy a környezetet kíméli.

Molnár Csaba
2016. 12. 11. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszertermelés a második legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó iparág a világon – az első az erőművi villamosenergia-termelés. Emellett a modern intenzív mezőgazdaság rengeteg vegyszert, műtrágyát, növényvédő szert és gépi infrastruktúrát igényel. Érthető hát, ha újabb és újabb mozgalmak tűnnek föl, amelyek mind a mezőgazdaság megreformálását, károsnak ítélt velejárói ellensúlyozását tűzik zászlajukra. Ezzel önmagában semmi gond nincs – ha a céljaik tudományosan indokolhatók, és tevékenységük nem okoz több kárt, mint amennyit megoldani szándékozik.

Az egyik legfontosabb ilyen mozgalom a magyarul biónak – más nyelveken inkább organikusnak – nevezett élelmiszertermelés. Fő ismertetőjegye, hogy a termékek előállításához nem használnak vegyszereket, amelyeket a szinte az egész társadalmon eluralkodó kémiaellenesség (kemofóbia) közellenségnek nevezett ki. Ez önmagában is megalapozatlan félelem, de most koncentráljunk a biotermelés hatásaira.

A bio-mezőgazdaság melletti egyik legfontosabb érv, hogy óvja a környezetet, nem teszi tönkre a természetet, így segítségével harmóniában élhet az ember és a Föld más élőlényei. Valóban, sok tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a biofarmokon átlagosan harminc százalékkal több állat- és növényfaj él, mint az intenzív műveléssel gondozott ültetvényeken. Ugyanakkor – mutat rá az Oxfordi Egyetem egyik botanikusa a New Scientist hasábjain – ezek az eredmények félrevezetők lehetnek, ugyanis főként Európában készítették a vizsgálatokat. Holott a biotermelés nagy része – például a banán- és kakaóültetvényeken – a trópusokon folyik, ahol kevés vizsgálatot végeznek. A biogazdaságok termésátlagai alacsonyabbak, mint az intenzív farmoké. A trópusokon ezért több természetes növényzetet, például esőerdőt irtanak ki, hogy a helyükön biogazdaságokat létesítsenek, mint ha intenzíven gazdálkodnának. Azt pedig szükségtelen részletezni, hogy az erdőirtás milyen káros az egész föld éghajlatára.

Egy másik összefoglaló tanulmányhoz az Oxfordi Egyetem és a Cambridge-i Egyetem kutatói több száz tudományos közleményt vizsgáltak meg, amelyek ugyancsak a biogazdálkodás ökológiai jelentőségével foglalkoztak. Az eredmények összevetéséből az jött ki, hogy a biofarmok valóban előnyösebb ökológiai hatásokkal bírnak, ha a megművelt területre vonatkoztatjuk a mért értékeket. A biogazdaságok talajának általában magasabb a szervesanyag-tartalma, kevesebb tápanyagot veszít a termelés folyamán. Ezek a különbségek azonban alkalmanként a fordítottjukra változtak, amikor nem a területre vonatkoztatták az ökológiai lábnyomot, hanem a termelt termékek mennyiségére. Tehát bár egyhektárnyi biogazdálkodás kevesebb tehertételt jelent a környezetre, mint ugyanekkora területű szokványos farm, a bió termésátlaga annyival kevesebb, hogy ugyanannyi élelmiszer előállítása már nagyobb szennyezéssel – például nagyobb szén-dioxid-kibocsátással – is járhat.

Persze attól, hogy esetleg messze tőlünk több kárt okoz a biogazdálkodás a környezetben, mint ha permeteznénk, még a termék lehet egészségesebb. Csakhogy nem az, legalábbis nincs erős bizonyíték arra, hogy az lenne. A német Szövetségi Táplálkozástani Kutatóközpont munkatársai például összehasonlították a biogazdálkodásból és a konvencionális forrásból származó búza tápanyagtartalmát, és azt találták, hogy gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek egymástól. A kísérlethez ugyanazt a fajta búzát használták, a két csoport között csak az volt a különbség, hogy bió vagy intenzív módszerekkel gondozták őket. Az összesen ötvenöt vizsgált metabolitból mindössze ötnél találtak némi eltérést, de ezek nem olyanok voltak, amelyekről tudott lenne, hogy megváltoztatják a termés ízét vagy élelmezési értékét.

Természetesen a bioélelmiszerek egészségességéről is készítettek összefoglaló tanulmányokat. A Stanford Egyetem szakemberei az összegyűjtött cikkek alapján úgy találták, hogy a bió és a nem bió élelmiszereket fogyasztók nem különböztek abban, hogy milyen gyakori közöttük az ételallergia. Két tanulmány mutatott ki a biotermést fogyasztó gyerekek vizeletében kevesebb növényvédőszer-maradékot, mint a többiekében. Ugyanakkor e kemikáliák szintje még a többségben sem volt olyan magas, hogy annak egészségügyi következményei lehetnének. A felnőttek vérében, vizeletében, anyatejében és ondóváladékában sem találtak olyan magas koncentrációjú jelzőanyagokat, amelyek bármiféle egészségkárosításra utaltak volna. A kólibaktérium- (Escherichia coli-) fertőzöttség nem különbözött a bió és nem bió termékekben. Az egyetlen valódi különbség az antibiotikum-rezisztens baktériumokban mutatkozott. A nem bió módon tenyésztett csirkében és sertésben magasabb volt annak kockázata, hogy három vagy annál is több antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzseket találjanak, mint a bióban.

A számos betegséget okozó, elterjedt kólibaktérium és a biogazdálkodás öt évvel ezelőtt gyakran szerepelt együtt a hírekben. 2011-ben Németország északi részén nagyon súlyos ételmérgezés-járvány tört ki. 3950 ember fertőződött meg az agresszív kólitörzstől, és 53-an meg is haltak. Először az uborkát tartották a fertőzés forrásának, de később kiderült, hogy a biogazdaságból származó görögszéna volt a baj forrása. Azt hivatalosan nem jelentette ki senki, hogy ok-okozati összefüggés volt a biogazdálkodás és az ételmérgezés között, sokan felvetették ugyanakkor, hogy annak idején mégsem ok nélkül terjedtek el a mezőgazdaságban a vegyszerek: a növényvédők és a még náluk is jobban gyűlölt tartósítószerek.

A tudományos adatok tehát legalábbis ellentmondóak a biogazdálkodás egészségi és környezeti előnyeit – vagy hátrányait – illetően. Talán nem mennénk olyan messzire mindezek ismeretében, mint a New Scientist szerzője, aki a következő címet adta cikkének: „Ne vegyen több bioélelmiszert, ha tényleg meg akarja menteni a Földet”. De azt mindenkinek érdemes szem előtt tartania, hogy valójában nincs bizonyítva, hogy a bió jobb lenne bármilyen tekintetben is, mint a műtrágyázott, növényvédő szerekkel kezelt társa.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.