Az élelmiszertermelés a második legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó iparág a világon – az első az erőművi villamosenergia-termelés. Emellett a modern intenzív mezőgazdaság rengeteg vegyszert, műtrágyát, növényvédő szert és gépi infrastruktúrát igényel. Érthető hát, ha újabb és újabb mozgalmak tűnnek föl, amelyek mind a mezőgazdaság megreformálását, károsnak ítélt velejárói ellensúlyozását tűzik zászlajukra. Ezzel önmagában semmi gond nincs – ha a céljaik tudományosan indokolhatók, és tevékenységük nem okoz több kárt, mint amennyit megoldani szándékozik.
Az egyik legfontosabb ilyen mozgalom a magyarul biónak – más nyelveken inkább organikusnak – nevezett élelmiszertermelés. Fő ismertetőjegye, hogy a termékek előállításához nem használnak vegyszereket, amelyeket a szinte az egész társadalmon eluralkodó kémiaellenesség (kemofóbia) közellenségnek nevezett ki. Ez önmagában is megalapozatlan félelem, de most koncentráljunk a biotermelés hatásaira.
A bio-mezőgazdaság melletti egyik legfontosabb érv, hogy óvja a környezetet, nem teszi tönkre a természetet, így segítségével harmóniában élhet az ember és a Föld más élőlényei. Valóban, sok tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a biofarmokon átlagosan harminc százalékkal több állat- és növényfaj él, mint az intenzív műveléssel gondozott ültetvényeken. Ugyanakkor – mutat rá az Oxfordi Egyetem egyik botanikusa a New Scientist hasábjain – ezek az eredmények félrevezetők lehetnek, ugyanis főként Európában készítették a vizsgálatokat. Holott a biotermelés nagy része – például a banán- és kakaóültetvényeken – a trópusokon folyik, ahol kevés vizsgálatot végeznek. A biogazdaságok termésátlagai alacsonyabbak, mint az intenzív farmoké. A trópusokon ezért több természetes növényzetet, például esőerdőt irtanak ki, hogy a helyükön biogazdaságokat létesítsenek, mint ha intenzíven gazdálkodnának. Azt pedig szükségtelen részletezni, hogy az erdőirtás milyen káros az egész föld éghajlatára.
Egy másik összefoglaló tanulmányhoz az Oxfordi Egyetem és a Cambridge-i Egyetem kutatói több száz tudományos közleményt vizsgáltak meg, amelyek ugyancsak a biogazdálkodás ökológiai jelentőségével foglalkoztak. Az eredmények összevetéséből az jött ki, hogy a biofarmok valóban előnyösebb ökológiai hatásokkal bírnak, ha a megművelt területre vonatkoztatjuk a mért értékeket. A biogazdaságok talajának általában magasabb a szervesanyag-tartalma, kevesebb tápanyagot veszít a termelés folyamán. Ezek a különbségek azonban alkalmanként a fordítottjukra változtak, amikor nem a területre vonatkoztatták az ökológiai lábnyomot, hanem a termelt termékek mennyiségére. Tehát bár egyhektárnyi biogazdálkodás kevesebb tehertételt jelent a környezetre, mint ugyanekkora területű szokványos farm, a bió termésátlaga annyival kevesebb, hogy ugyanannyi élelmiszer előállítása már nagyobb szennyezéssel – például nagyobb szén-dioxid-kibocsátással – is járhat.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!