Minden tizedik kifogott hal selejtként végzi az óceánban

100 millió tonna halból körülbelül 10 milliót azonnal visszadobnak. De még így is javul a helyet.

MTI
2017. 06. 28. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai Brit Kolumbiai Egyetem és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Sea Around Us (Körülöttünk a tenger) című tanulmánya szerint az elmúlt tíz évben évente kifogott nagyjából

100 millió tonna halból körülbelül 10 millió tonnát dobtak vissza azonnal a nyílt vízbe.

A kiselejtezett halak általában sérültek, betegek, döglöttek, túlságosan kicsik, vagy épp nem a megcélzott fajba tartoznak.

A tíz évre visszatekintő mostani tanulmány 2005 óta az első ilyen típusú globális vizsgálat, és 300 szakértő bevonásával készült. A szakemberek elismerik, hogy mostanra valamelyest javult a helyzet,

1989-ben rekordnak számító 19 millió tonna hal, vagyis a kifogott 130 millió tonna nagyjából 15 százaléka került vissza selejtként az óceánba.

De a 10 százalékos ráta még mindig nagyon magas.

A kutatók úgy vélik, hogy a csökkenés összefüggésben lehet az országok egy részében bevezetett szigorításokkal, valamint a halászfelszerelések javulásával. Továbbá a haltenyészetek által felvásárolt halhús árának emelkedése is arra sarkallja a halászokat, hogy megtartsák a korábban értéktelennek tekintett példányokat.

A kiselejtezett halak számának csökkenése ugyanakkor a halak hiányára is utalhat. „Arra gyanakszunk, hogy a csökkenés oka az lehet, hogy a túlhalászat miatt mára egyszerűen megcsappantak a rendszeresen kiselejtezett halak populációi” – mondta Dirk Zeller, a tanulmány vezető szerzője.

Kevés hal éli túl a visszakerülést az óceánba, habár a cápák, a ráják és a rákfélék ellenállóbbak.

A kutatók szerint korábban az Atlanti-óceánba, jelenleg a Csendes-óceánba kerül vissza a legtöbb kiselejtezett hal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.