A hollók képesek terveket szőni a jövőre

A varjúfélék elmebéli képességei lélegzetelállítók.

Molnár Csaba
2017. 07. 14. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A madarak intelligenciájáról nincs túl jó véleménye az emberek többségének, ezt tükrözik az olyan kifejezések is, mint a tyúkagyú vagy a buta liba. Ugyanakkor létezik egy olyan madárcsoport, a varjúfélék, amely újra és újra lenyűgözi okosságával a kutatókat. Egész kutatócsoportok alakulnak a világ nagy egyetemein, amelyek a hollók, a varjak és társaik mentális képességeit mérik fel. Ez általában maguknak az alanyoknak sincs ellenükre. „Ha elég érdekesnek találják a feladatot, sorba állnak, és szinte verekedni kezdenek azért, hogy ki vegyen részt következőnek a kísérletben” – idézi a svéd Lundi Egyetem kutatóját, Mathias Osvathot a The Atlantic. Osvath és munkatársai legújabb tanulmányukban azt bizonyították, hogy a hollók képesek terveket készíteni a jövőre vonatkozóan. Egy újabb képesség, amelyről korábban azt gondolták a tudósok, hogy csak az ember és az emberszabásúak sajátja.

Az etológia történetében számos olyan „emberi” képességet találunk, amelyről korábban azt gondolták a szakemberek, hogy az kizárólag fajunkat jellemzi, és ez megkülönböztet minket a többi állattól. A jövőbe látás is ilyen volt sokáig. No itt persze nem a jövendőmondásra kell gondolni, hanem arra, hogy el tudunk vonatkoztatni a jelentől, és a jövőben várható feladatok megoldására tudunk koncentrálni. A régi felfogás szerint az állatok afféle ösztönlény robotok, amelyeket kizárólag aktuális késztetéseik (például az éhség vagy a szexuális vágy) képesek motiválni, és nem törődnek a jövővel. Azok a viselkedések, amelyek látszólag a jövőre való felkészülést szolgálják (például a mókusok táplálékrejtése), valójában csak öröklött, kevéssé tudatosuló magatartásformák.

Aztán a jövőt illető tervezés terén megdőlni látszott az ember egyedülállósága, amikor kiderült, hogy az emberszabásúak is képesek elképzelni, hogy mi fog történni a jövőben, és fel is készülnek erre. Egy állatkerti csimpánz például közismertté vált arról, hogy jóval a látogatók megérkezése előtt felhalmozta azokat a tárgyakat, amelyekkel később jól meg tudta dobálni az embereket. Ez annyira nem meglepő, hiszen szinte mindenki tudja, hogy a csimpánz és társai a legközelebbi evolúciós rokonaink. Ugyanakkor szinte érthetetlen, hogy miért képesek valami hasonlóra a varjúfélék, amelyek meglehetősen távol állnak tőlünk a törzsfán.

Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kísérlet első fázisában az egyik kutató megtanította a hollóknak, hogy hogyan lehet egy trükkös dobozból megszerezni a jutalomfalatot, méghozzá egy meghatározott formájú követ használva. Ezután eltávolították a ketrecből a kísérleti dobozt, majd negyedóra múlva különféle tárgyakat ajánlottak fel nekik, amelyek közül választhattak. A madarak 86 százaléka pedig azt a formájú követ választotta, amelyet afféle kulcsként használva korábban kinyithatták az élelmet rejtő dobozt. Tették ezt annak ellenére, hogy akkor éppen nem volt a ketrecben a doboz, így a kőnek semmilyen aktuális értéke nem volt a számukra. A kutatók mindezt úgy magyarázzák, hogy a hollók elképzelték, a jövőben még viszontláthatják a finomságot rejtő apparátust, és akkor jól fog jönni nekik a kő.

Sőt az adott követ egy megismételt kísérletben nemcsak negyedóra elteltével, hanem 17 óra múlva is kiválasztották, magyarul egészen sokáig emlékeztek a hasznára, és még mindig bíztak abban, hogy visszatér a doboz egyszer a jövőben. Egy másik kísérletben arra tanították meg a madarakat, hogy a kék kupakokért cserébe ételt kaphatnak a gondozóktól. Ezután az adott ember, akivel a kupakokat élelemre lehetett cserélni, eltűnt a szemük elől, így a kupakok iránti kereslet is megszűnt. A később felajánlott tárgyak közül mégis a kék kupakok maradtak a legnépszerűbbek, talán azért, mert a hollók arra vártak, hogy visszatér az illető. Sőt még akkor is a jövőben értékessé váló tárgyat választotta a madarak többsége, ha a felajánlott objektumok közé gyengébb minőségű élelmet is tettek.

Nincs azonban meggyőződve minden kutató arról, hogy e kísérleti eredmények az igencsak absztrakt jövőbeli tervezés bizonyítékai lennének. Vannak, akik szerint egyszerűen arról van szó, hogy a madarak preferálni kezdik azokat a tárgyakat, amelyekkel kapcsolatban a múltban pozitív tapasztalatokat szereztek, így mindenféle gondolkodás nélkül ezeket fogják választani később. Osvath ugyanakkor megjegyzi, ez nem magyarázza azt, hogy miért nem képesek például a nem emberszabású majmok, sőt a négyévesnél fiatalabb gyerekek sem a megfelelő tárgyat kiválasztani, holott mindkét csoport nagyon jó egyébként az eszközhasználatban, és remekül tanul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.