Hawking szerint Donald Trump miatt hamarosan lakhatatlanná válik a Föld

A fizikus a klímaegyezmény felrúgása miatt is úgy látja: közel vagyunk a ponthoz, ahonnan nincs visszaút.

Ficsor Benedek
2017. 07. 03. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A globális felmelegedés a legnagyobb veszély, amellyel jelen pillanatban szembenézünk, csak akkor állíthatjuk meg, ha azonnal cselekszünk – mondta Stephen Hawking elméleti fizikus, a világ egyik leghíresebb tudósa a BBC-nek adott interjújában. – A klímaváltozás hatásainak következetes tagadásával és azzal, hogy országát kilépteti a párizsi klímaegyezményből, Donald Trump amerikai elnök hatalmas károkat okozhat. Veszélyezteti a bolygó és így gyermekeink jövőjét.

A BBC News a 75. születésnapja alkalmából kereste fel a tudóst, aki felnőtt élete legnagyobb részében tolószékbe kényszerült a mozgató idegpályák elsorvadása miatt. Jelenleg már sem mozogni, sem beszélni nem tud. Gondolatait számítógép segítségével közli.

– Közel vagyunk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút. Trump döntésének hála a Föld hamarosan olyan forró, „üvegházbolygóvá” válhat, mint a Vénusz, amelynek felszíni hőmérséklete 250 Celsius-fok fölött van, és kénsavas eső hullik – hangsúlyozta az interjúban Hawking, aki szerint földi napjaink meg vannak számlálva.

Mint ismert, Donald Trump egyebek mellett azzal indokolta a döntést, hogy  a párizsi klímaegyezmény túl drága az Egyesült Államoknak, és egyben az egyezség újratárgyalását sürgette.

– Attól tartok, hogy a kapzsiság és az agresszió már a génjeinkbe íródott. Nem látom jelét annak, hogy a konfliktusok csökkennének, mindez az egyre fejlettebb katonai technológia, a tömegpusztító fegyvereknek köszönhetően katasztrófához vezethet. Az emberiség legjobb reménye, ha elhagyja a Földet, és másik bolygót keres magának.

Stephen Hawkingot a BBC News cikke „vélhetően a világ leghíresebb fizikus”-ának nevezi, és megjegyzi, hogy a tudós fekete lyukakkal és a világegyetem eredetével kapcsolatos elméletei átformálták a kozmoszról alkotott ismereteinket.

Tudományos munkásságáról szólva a fizikus az interjúban elmondta, legnagyobb eredményének azt a felfedezést tartja, hogy „a fekete lyukak nem egészen feketék”. Mégpedig azért nem, mert Hawking szerint a kvantumhatások miatt ezek az objektumok úgy izzanak, mint a forró égitestek, miközben hőmérsékletük annál alacsonyabb, minél nagyobb a fekete lyuk.

Egészségéről úgy fogalmazott, hogy amikor 21 éves korában diagnosztizálták betegségét, legfeljebb három évet adtak neki, most, 54 évvel később, bár egy kerekesszékhez kötve, mégis képes dolgozni, amiért elsősorban a családjának, a kollégáinak és a barátainak tartozik hálával. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.