Elhunyt Beck Mihály nemzetközi hírű magyar vegyész

A kémikus akadémikus nyolcvanhét éves volt, július 31-én érte a halál.

Fokasz Oresztész
2017. 08. 04. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 88. évében, 2017. július 31-én elhunyt Beck Mihály akadémikus, a komplex vegyületek kémiájának nemzetközi hírű szakértője. A tudós több mint 250 tudományos publikáció és számos ismeretterjesztő írás szerzője vagy társszerzője volt, emellett 23 szabadalom fűződött a nevéhez. Életművét az MTA tavaly Akadémiai Aranyéremmel ismerte el – közölte honlapján az Akadémia augusztus elsején.

Beck Mihály 1929. november 14-én született Szőregen. Kutatásait a Szegedi Tudományegyetem szervetlen és analitikai kémiai tanszékén működő MTA reakciókinetikai tanszéki kutatócsoportban kezdte. 1957-ben egyetemi doktori címet szerzett. Ugyanebben az évben megszerezte a kémiai tudományok kandidátusa fokozatot is, 1963-ban pedig a kémiai tudomány doktora lett. 1965-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen címzetes egyetemi tanári kinevezést nyert.

1968-ban kapott meghívást a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre, ahol a fizikai kémiai tanszék tanszékvezető egyetemi tanárává nevezték ki. A tanszéket 1990-ig vezette.

1973-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1979-ben pedig rendes tagjává választották. Tudósi pályája során mindvégig az újat, a tudományosan érdekeset, a műszakilag hasznosat kutatta. Így vált a komplexkémiai kutatások nemzetközileg legismertebb hazai képviselőjévé – olvasható a méltatásban.

A tudós néhány évvel ezelőtt a Magyar Nemzetnek is interjút adott, akkoriban jelent meg Humor a tudományban című könyve, melyben tudományos anekdotákat gyűjtött össze. Ezekből az derül ki: egy kutató nagyságát talán az jellemzi legjobban, mennyire tud nevetni saját gyengeségein. Az interjú során elmondta azt is:

nagyon jó szakembernek kell lenni ahhoz, hogy olyat állíthassunk, amely biztosan nem igaz.

Akkori cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.