21 milliárd kilométerre jár a Földtől egy fontos, ember alkotta tárgy

Negyven éve van úton a Voyager 1.

MTI
2017. 09. 06. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1977. szeptember 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralből a Voyager 1-et, a világ első űreszközét, amely átlépett a csillagközi térbe, túljutott a helioszféra határán, vagyis elhagyta azt a régiót, amelyben a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban.

„Kutatói szempontból a Voyager számomra az űrkutatás Apolló 11-e volt, és az is maradt a mai napig” – fogalmazott Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa kedden.

A Voyager 1 testvérszondáját, a Voyager 2-t két héttel korábban indították útnak. Teljesítményében kissé elmarad a rekorder szondától, kiindulópontjától mintegy 17 milliárd kilométerre jár.

Az „ikrek” tudományos célja a Naprendszer külső bolygóinak – a Jupiternek, a Szaturnusznak, az Uránusznak és a Neptunusznak – a megfigyelése volt. Eredeti küldetésüket 1989-ben befejezték, de azóta is száguldanak tovább.

A Voyager 1 tehát másodikként indult, de gyorsabban halad. 2012. augusztus 25-én lépett át a csillagközi térbe. Becslések szerint a Voyager 2 ezt a határt a következő években lépi át – mondta el Suzann Dodd, a Voyager-projekt vezetője. Hozzátette: az ikerszondák „olyan egészségesek, amennyire a nyugdíjasok lehetnek, mindkettőjüknél kialakultak különböző betegségek az évek során”.

Az eszközök a projekt során megközelítették a Szaturnuszt és a Jupitert, vizsgálták egyebek közt a bolygók légkörének összetételét, szerkezetét, meghatározták tömegüket és alakjukat. A négy gázbolygó meglátogatásával járó Nagy utazás (Grand Tour) elnevezésű program keretében a Voyager 2-nek sikerült fényképeket készítenie az Uránuszról és a Neptunuszról is.

„A Voyager-program sok szempontból valóban az emberiség legnagyobbra törő felfedezőútja” – fogalmazott Ed Stone, a Voyager kutatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.