Brit tudósok műanyagfaló gombát fedeztek fel

A felfedezés nagyon ígéretesnek tűnik a világot elborító műanyaghulladék elleni küzdelemben.

MN
2017. 09. 23. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brit tudósok olyan gombafajtát fedeztek fel egy pakisztáni szeméttelepen, amelyik műanyaggal, egészen pontosan poliuretánnal táplálkozik. (A The Independent tudósítása arra nem tér ki, hogy miért pont egy iszlámábádi szeméttelepen kezdtek el kutatni a szakemberek, de a helyszín annyiban kétségtelenül adekvát, hogy a pakisztáni főváros a világ legszennyezettebbjei közé tartozik, volt tehát hely bőven, ahol keresni lehetett.) A poliuretán az egyik legelterjedtebb műanyag, ebből van a magyar nyelvben csak „purhab”-ként meghonosodott tömítő, de ez az alapanyaga a műbőrnek is.)

A talajban élő gomba nedves környezetben egy szigetelőszalag-darabot például két hónap alatt „fogyasztott el”. Sehroon Kahn, a kutatást végző csoport vezetője azt mondta a The Independentnek, jelenleg azon kísérleteznek, hogy milyen hőmérsékleti, ph- és egyéb körülmények között dolgozik a leggyorsabban a gomba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.