Hold körül keringő űrállomást épít Amerika és Oroszország

A Deep Space Gateway nevű űrközpont ugródeszkát jelenthet a mély űrbe és a későbbi Mars-utazásokhoz is.

MN
2017. 09. 27. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország részt vesz a Hold körül keringő amerikai űrállomás, a Deep Space Gateway építésében – jelentették be az ausztráliai Adelaide-ben.

A NASA amerikai és a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal az ausztrál városban zajló űrhajózási világkongresszuson írta alá szerdán az együttműködési megállapodást. Eszerint a projekthez a már évek óta működő Nemzetközi Űrállomás (ISS) szolgálna kiindulási alapként, az oroszok főleg modulokkal és a lakott űrobjektumok nemzetközi szabványainak meghatározásával járulnának hozzá a vállalkozáshoz.

A NASA néhány hónapja jelentette be hivatalosan is, hogy dolgozik a Deep Space Gateway (DSG) nevű projekten, amelyben egy Hold körül keringő, legénység lakta űrállomást létesít kifejlesztés alatt álló, nagy teljesítményű rakéták segítségével.

Oroszország a maga részéről tudományos bázist létesítene a Holdon, és 2031-től küldene embereket a Föld kísérőjére.

A tervezett együttműködésről kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy legalább öt ország dolgozik saját lakott űrállomás kifejlesztésén, és egységesíteni kell a szabványokat a problémák elkerülésére a műszaki együttműködésben. A legfontosabb szabványok egy részét pedig, például az űrhajók dokkolómechanizmusait, az orosz fél dolgozná ki – írja az MTI.

Az újonnan létesítendő űrállomáshoz 2024 és 2026 között szállíthatja Oroszország az első modulokat – közölte a kongresszuson Igor Komarov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója. Komarov szerint egy–három modul kifejlesztéséről van szó.

A tervezett űrállomás Hold körüli pályán keringene, és az ISS-hez hasonlóan emberek dolgoznának, élnének rajta, de nem okvetlenül hosszú távon. Az égitest kutatásán kívül a DSG-ről készíthetnék elő a Marsra szállást és a világűr mélyebb rétegeibe tervezett repüléseket.

Az Egyesült Államok egy minden korábbinál nagyobb teljesítményű és méretű óriásrakétát, a kifejlesztés alatt álló – és a tervek szerint 170 tonnás rakomány szállítására is alkalmas – Space Launch Systemet (SLS) használná fel, de a szerdán bejelentett együttműködési terv értelmében azzal párhuzamosan az orosz Angara és Proton–M rakéták is szerepet kaphatnának a projektben. A projekt grandiózus voltát jellemzi, hogy a Wikipedia összefoglalója szerint az SLS fejlesztési és építési költségei elérhetik a 35 milliárd dollárt, egy kilövése pedig félmilliárd dollárba is kerülhet. 

A két nagyhatalom szorosan együttműködik a Nemzetközi Űrállomás működtetésében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.