Újabb pofon a homeopátiának

Az európai tudományos akadémiák testülete szerint a homeopátia bármiféle gyógyhatása bizonyítatlan, elmélete pedig ellentmond a tudománynak.

Molnár Csaba
2017. 09. 20. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapja írásából tudható, hogy az EASAC, a tagakadémiái (így az MTA) többé-kevésbé koordinált állásfoglalásait összegezve nagyívű tanulmányt hozott nyilvánosságra a homeopátiáról. És ez a tanulmány nem kifejezetten pozitív hangvételű, hanem inkább a földbe döngöli ezt a minden ízében hiteltelen, a legalapvetőbb tudományos ismeretek és/vagy a lelkiismeret hiányáról árulkodó fantazmagóriát. Noha az ezzel foglalkozó cikkek sokszor igyekeznek finoman fogalmazni, nehogy megsértsék a homeopátiában megrendíthetetlenül hívő olvasóikat, és elkerüljék a pereket, az egészség talán minden másnál fontosabb téma. Így elsődleges jelentőségű, hogy egyértelműen fogalmazzunk, és nevén nevezzük a dolgokat. Ezért itt nem használjuk az „alternatív medicina”, a „szelíd gyógymód” és hasonló reklámértékű kifejezéseket.

Bár remélhetően egyre kevesebben vannak, akik nem ismerik a homeopátia elméleti hátterét és gyakorlatát (ezek racionális értékelése ugyanis mindenkit szükségszerűen az egész elutasítására kell vezessen), mégsem haszontalan a tanulmány pontjait követve végigmennünk ezeken. A homeopátia teóriája szerint a betegségeket gyógyítani lehet olyan anyagok segítségével, amelyek hasonló tüneteket okoznak, mint maga a betegség. Ez önmagában is bizonyítatlan, minden kutatási eredménynek ellentmondó – és így tudományos értelemben hamisnak tekintendő – állítás. De ez csak a kezdet. E hatóanyagokat ezután (vélhetően a veszélyes és a betegséget csak tovább súlyosbító hatásukat semlegesítendő) végletesen felhígítják, kimondhatatlanul kicsire csökkentve kiindulási koncentrációjukat. Addig csökkentik az oldatok sűrűségét, míg a végén már egyetlen molekulányi hatóanyag nem marad bennük.

A homeopaták ezt az ellentmondást (tehát a hatóanyag tökéletes hiányát) azzal hidalják át, hogy a víz valamilyen módon „megjegyzi” a hatóanyagot, és az újabb és újabb hígítási lépések alkalmával a hatás egyre nő. Tehát vannak olyan, gyógyítási tevékenységet végző emberek (sok orvosi diplomával is rendelkezik), akik elhiszik – vagy csak megtévesztik pácienseiket –, hogy a hatóanyag koncentrációjának csökkenésével növelni lehet a hatást. Erről az EASAC tanulmánya így ír: „A hatásmechanizmus magyarázatának tudományosan elfogadhatónak és demonstrálhatónak kell lennie, de a homeopátia nem teljesíti e kritériumot. Általánosságban a homeopátia állításai szöges ellentétben állnak a dózis-effektus kapcsolatot leíró bizonyítékok tömegével, de a receptorokhoz kötődő hatóanyagok ugyancsak bizonyított jelenségével is. (...) Nincs bizonyíték a homeopátia háttereként hangoztatott egyetlen mechanizmusra sem, így a vitalizmusra, a (készítmények és a szervezet között ható) elektromágneses szignálokra vagy a víz memóriájára.”

Az egy dolog, hogy a homeopaták nem képesek hihető mechanizmust megnevezni a készítményeik gyógyhatását magyarázandó, de még ennél is fontosabb, hogy e gyógyhatásra sincs semmiféle bizonyíték. Persze a homeopaták igyekeznek hangoztatni, hogy teljesen normális, hogy szereik rendre elbuknak a klinikai teszteken, hiszen azok teljesen máshogy hatnak, például „holisztikus síkon”, a „rezgések szintjén” meg hasonlók. E kifejezések azonban inkább illenek egy ezoterikus bolt kirakatába, mint a tudományos diskurzusba. Nem a homeopátia propagálói döntik el (szerencsére), hogy milyen ellenőrző vizsgálatokon kell megfelelnie egy valódi gyógyszerként elfogadható készítménynek. Ennek nagyon szigorúan szabályozott eljárása van, amit sajnos – mint később látni fogjuk –, a homeopátiás szereket gyártó cégek, jelentős lobbierejüknek és a közvélemény megtévesztésének köszönhetően – mindeddig sikeresen kerültek meg.

De mielőtt a törvényi szabályozásra, és az engedélyezés botrányos ellentmondásaira térnénk, lássuk a homeopátia hatásosságának bizonyítékait! Sajnos nem tudunk ilyenekkel szolgálni. Az EASAC-tanulmány ellenben több, a teljes tudományterület eredményeit összefoglaló, úgynevezett review cikket idéz, amelyek egytől egyig elmarasztaló konklúziót vonnak le. Egy 110 kutatást együttesen értékelő cikk a homeopátiás szerek hatását kizárólag a placeboeffektusnak tulajdonítja. Egy másik, még átfogóbb összefoglaló ugyanerre jut, miután kiküszöbölte a kutatók (véletlen vagy szándékos) hibáit és az úgynevezett publikációs részrehajlást. Utóbbi azt jelenti, hogy a homeopátia hatásosságát görcsösen bizonyítani próbáló illetők (vélhetően iparági szponzoraik pénzügyi támogatását meghálálandó) addig próbálkoznak, amíg a véletlen variancia folytán találnak valami nekik tetsző eredményt. Ekkor ezt világgá kürtölik, miközben a töménytelen sikertelen próbálkozás bizonyítékait a föld alá süllyesztik. A homeopátia gyógyhatását cáfoló kutatások mára könyvtárakat töltenek meg.

Mindezek ellenére a homeopátia továbbra is bombaüzlet szerte a nyugati világban. A tanulmány szerint a homeopátiás termékek piaca évi hat százalékkal bővül. 2015-ben az Európai Unióban ennek értéke meghaladta az egymilliárd eurót, és a nem vényköteles gyógytermékek piacának hét százalékát adják. Amerikában még nagyobb vagyonokat lehet vele keresni (a forgalom értéke évente több mint hárommilliárd dollár), és a piaci előrejelzések szerint globálisan legalább 2024-ig növekedni fog a homeopátiapiac.

Természetes módon vetődik fel mindenkiben a kérdés, hogy a nemzeti és uniós hatóságok hogyan hagyhatják, hogy egyes cégek milliárdokat keressenek a legkiszolgáltatottabb fogyasztói csoportot jelentő betegek megtévesztésével. Hogyan lehet, hogy a homeopátiás szerek megkaphatják a gyógyszerminősítést anélkül, hogy átesnének a többi gyógyszer számára kötelezően előírt klinikai teszteken? A nemzeti hatóságok e kérdéseket rendre elhárítják azzal, hogy az uniós jogszabályok értelmében ha egy készítmény már az unió más tagállamában engedélyezett, akkor ők nem tagadhatják meg „pusztán” a hatásosság bizonyítatlan volta miatt az engedélyezését. A közvélemény jelentős, tudományos területen tudatlan része hisz a homeopátiában és azt valamiféle forradalomnak tartja a gonosz gyógyszergyárakkal szemben. Eközben a homeopátiás szerek gyártói csendben úgy keresnek vagyonokat a készítményeikkel, hogy megspórolják az igazi gyógyszerek kifejlesztésének és engedélyezésének milliárd eurós nagyságrendű költségeit. A közvélemény hangadói könnyen elérik, hogy a politikusok ne merjék túlzottan felvenni a harcot az iparággal, hiszen ezzel saját népszerűségüket kockáztatnák. Svájcban a kormány már többször próbálta megszüntetni a homeopátia tb-támogatását, de e döntéseket népszavazáson annullálták a megtévesztett tömegek.

A helyzet tehát korántsem reményteli, az viszont optimizmusra adhat okot, hogy az utóbbi időben sok tudományos testület, így a Magyar Tudományos Akadémia is a hatásosság bizonyításának követelménye mellett foglalt állást. Az EASAC tanulmánya végén a következő megállapításokat, ajánlásokat fogalmazza meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.