A kínai „gyógyászat” egyik kedvelt gyógynövénye rákot okoz

A farkasalmát gyógyhatásúnak hirdetik, holott egyértelműen karcinogén.

Molnár Csaba
2017. 10. 20. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egész növényzet kesernyés, szaga erős s kellemetlen. Sok orvos szerint mérges. A gyökere kámforszagú és mint izgató gyógyszer, vízben vagy borban főzve, idegbajnál, altesti bántalmaknál, köszvénynél, és tüdőbajnál használható. A füve kevésbé kesernyés, de hatása is gyengébb. Külsőleg sebek tisztítására, borogatásképpen alkalmazható. Régi orvosok szerint, megakadt női bajoknál e növény főzete ( 1-1 decis csészével naponként ) jó hatású:, fulladozásnál hasonlóképpen használható.  Mérgező, csak külsőleg használható” – olvasható a nyelvezete alapján vélhetőleg egy régi könyvből kimásolt leírás a közönséges farkasalmáról egy magyar gyógynövényes honlapon

A leírtakkal szemben kifejezetten ellenjavallt a farkasalmához akár hozzáérni is, minthogy mára tetemes tudományos eredmény gyűlt össze az Aristolochia (farkasalma) nemzetség megannyi fajának rákkeltő hatásáról. Csaknem ötszáz van belőlük, a kínai gyógyászat százat alkalmaz a legkülönfélébb betegségek kezelésére. Minden részéből – a virágából, a szárából és a gyökeréből is – kivonatot készítenek, amelyet aztán főként Ázsiában külsőleg és belsőleg is alkalmaznak a betegek.

A növény biztonságosságával kapcsolatban már a kilencvenes években aggodalmak merültek föl, amikor a belőle kivont hatóanyagokkal gyógyszerkísérleteket folytattak. Csakhogy az egyik fejlesztés alatt álló gyógyszert kipróbáló nőnél veseelégtelenség alakult ki, és azóta a Boszniában, Szerbiában, Horvátországban és Bulgáriában előforduló vesebetegséget, az úgynevezett balkáni nefropátiát is a növény számlájára írják.

De a farkasalma bűnlajstroma csak ezzel kezdődik. Négy évvel ezelőtt felfedezték, hogy a benne található egyik vegyület, az aristolochiasav génmutációkat okoz a DNS egyik építőkövét, az adenint támadva. Márpedig a rák mindig génmutációk következtében alakul ki. A szingapúri Duke–NUS Egyetem kutatói arra figyeltek fel, hogy a májdaganatsejtekben hasonló génmutációk történnek, mint amilyeneket a farkasalma okoz. Innen jött az ötlet, hogy összefüggést keressenek a „gyógynövény” és a megbetegedések között.

A kutatócsoport e hipotézis helytállóságát két tajvani kórház betegein vizsgálta (minthogy Tajvanon különösen népszerű a farkasalmafélék orvosságként való fogyasztása). Kilencvennyolc májtumorból kaptak mintákat, és ahogy a vezető kutató a New Scientistnek nyilatkozta, „megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a tumorok 78 százalékában jelen volt az aristolochiasav”, ami arra utalt, hogy a vegyület – és így maga a növény – okozója a ráknak.

Tovább kutatva hasonló mutációkat fedeztek fel kínai, japán és dél-koreai májrákos eseteknél is, továbbá az észak-amerikai megbetegedések tíz és a brit esetek öt százalékánál. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy más ágensek is okozhatják ugyanezt a típusú mutációt, így nem egyértelmű, hogy ezen esetek mekkora hányadáért felelős az aristolochiasav és közvetett módon a kínai gyógyászat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.