Az ébenfához hasonló faanyagot fejlesztettek ki hangszerek készítésére

A veszélyeztetett, nehezen beszerezhető trópusi fa kulcsfontosságú a hegedűkészítésben.

MTI
2017. 10. 27. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Swiss Wood Solutions startup céget, amely a faanyagot kifejlesztette, a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (EMPA) és a zürichi Műszaki Egyetem kutatói alapították. Fenntarthatóan nevelt svájci juharfát használnak a faanyag elkészítéséhez. Az eljárásban áztatják, szárítják, majd melegen sajtolják a fát. A kész termék akusztikai tulajdonságai hasonlítanak a hegedűkészítéshez, klarinétok és oboák gyártásához használt ébenfához – számolt be róla a Swissinfo.ch svájci hírportál.

A szigorú szabályozás ellenére az ébenfa a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Importálása tiltott, csak különleges engedéllyel lehetséges, és az ébenfából faragott hangszereket elkobozzák, ha nincs hivatalos tanúsítvány az eredetükről és legális beszerzésükről.

A probléma a zenészeket, a hangszerkészítőket és a hangszerforgalmazókat is érinti, ugyanis az ébenfa keménysége és akusztikai minősége nehezen pótolható a billentyűk és a minőségi hegedűk készítésénél.

A svájci kutatók által kifejlesztett technológiával azonban sikerült a juhar színét, sűrűségét és hangvezetési jellemzőit optimalizálni egy adott hangszerre – számolt be róla Olivier Kläusler, a Swiss Wood Solutions elnöke.

Az ébenfát már korábban is próbálták kiváltani, például kompozit szintetikus fával vagy karbonszálas technológiával, de az új anyagból gyártott hangszereket kipróbáló hivatásos zenészek szerint a svájci faanyag gyakorlatilag olyan jó volt, mint az igazi.

A „svájci ében” előállítási költségei egyelőre vetekednek a természetes ébenével, de a kutatók már dolgoznak azon, hogy sikerüljön leszorítani az árat és környezetkímélőbbé tenni az eljárást. Ha ezek a nehézségek elhárulnak, a szakemberek szerint akár óraalkatrészeket vagy késnyeleket is lehet majd készíteni a különleges fából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.