Sok ember számára érthetetlen, miért kell évről évre újra beoltani mindenkit az influenza ellen, miközben több olyan oltás van, amelyet megkapunk gyermekkorunkban, majd életünk végéig védelmet nyújt. A dolog hátterében az influenzavírus rendkívüli változatossága és gyors evolúciója áll, illetve az, hogy a jelenleg elérhető vakcinák a vírus felszíni fehérjéit célozzák, amelyek szinte egyik napról a másikra átalakulhatnak. Az Oxfordi Egyetem Jenner Intézet nevű virológiai kutatóközpontjának tudósai tíz év kutatómunka után előálltak egy alapvetően más elv alapján működő oltóanyaggal. (Edward Jenner a 18–19. században élt angol orvos, aki kifejlesztette az első védőoltást a himlő ellen.) Az új működésű anyagtól nemcsak azt remélik, hogy az összes influenzavírus ellen hatásos lesz, de azt is, hogy több éven keresztül védelmet nyújt.
A virológusoknak minden évben hazardírozniuk kell: meg kell tippelniük, hogy az elkövetkező szezonban mely variánsok fognak fertőzni. Ez nem mindig – vagy inkább ritkán – jön be, és emiatt az oltások hatékonysága is korlátozott. Hiába kapja meg az ember, főként a gyerekek és a hatvanöt év fölöttiek, az oltást, az az esetek jelentős részében az hatástalan marad. Ugyanúgy elkaphatják a betegséget, mint bárki más, és a lefolyása sem lesz enyhébb, a szövődmények kockázata sem kisebb. A klasszikus oltások ugyanis olyan antitestek termelésére késztetik az ember immunrendszerét, amelyek az influenzavírus külső burkába ékelődött fehérjéket ismerik fel – ha nem olyan fehérjék vannak az aktuális víruson, amelyre az antitest érzékeny, nem vesznek róla tudomást.
Miután ezek az antitestek betolakodóként felismerték a kórokozót, az immunrendszer megsemmisíti őket – kivéve ha olyan idős emberről van szó, akinek a szervezete annyira gyenge, hogy képtelen erre. A tavalyi brit oltás például – tudósít a BBC – a hatvanöt éven aluliak körében negyven százalékkal csökkentette az influenza kockázatát, de az idősebbek esetében szinte egyáltalán nem hatott. A felszíni fehérjék vannak tehát a leginkább kitéve a környezet viszontagságainak, így ezek változnak a leggyorsabban. Gyakorlatilag nincs két egymást követő év, amikor ugyanazokkal a felszíni fehérjékkel jellemezhető vírusok okoznának járványt.