A szex nagyon ritkán okoz hirtelen szívhalált a tudósok szerint

Az Amerikai Kardiológiai Társaság konferenciáján bemutatott kutatásban 4557 hirtelen szívhalál adatait elemezték.

MTI
2017. 11. 13. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók 4557 hirtelen szívhalál adatait elemezték. Azt találták, hogy csak 34 történt szexuális együttlét alatt vagy egy órán belül utána. Az utóbbiak közül 32 volt férfi.

A kaliforniai Cedars-Sinai Kardiológiai Intézet munkatársa, Summet Chugh elmondta, tanulmánya volt az első, amelyik a szexuális tevékenységet mint a hirtelen szívhalál lehetséges kiváltó okát vizsgálta volna. A kutatást az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) konferenciáján mutatták be.

Szívleállás az, amikor a szív valamilyen működési zavar miatt nem dobog tovább. Akinek leáll a szíve, az elájul, nem vesz levegőt, és ha nem végeznek rajta szív-tüdő (CPR) újraélesztést, akkor meghal. Nem azonos a szívrohammal, amikor a vér nem jut a szívbe, mert a véráram útja elzáródik.

Az ismert volt, hogy a szex szívrohamot okozhat, ám a szívleállással való összefüggését eddig nem vizsgálták. Chugh és kollégái 2002 és 2015 között az oregoni Portlandben történt szívhalálok kórházi adatait vizsgálták meg. Az esetek mindössze egy százaléka kötődött szexuális aktushoz. A páciensek túlnyomó többsége férfi volt, többségében középkorú, és már volt szív- és érrendszeri panasza.

A tanulmány megállapította, hogy az eseteknek csak egyharmadában végeztek szív-tüdő újraélesztést. Chugh szerint ez kiemeli a CPR megismertetésének jelentőségét, tekintet nélkül a szívleállás körülményeire.

Egy másik tanulmány, amit ugyanezen a konferencián hoztak nyilvánosságra, bemutatta, hogy már a hatéves gyerekek is meg tudják tanulni a CPR-t.

A Brit Kardiológiai Alapítvány azt javasolja a szívrohamon vagy szívműtéten átesett pácienseknek, hogy négy-hat hetet várjanak a szexuális élet újrakezdésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.