Másodszor bocsátottak fel űrhajót az orosz Vosztocsnij űrközpontból

Az új objektum függetleníti az orosz űrprogramot a szovjet bajkonuri űrállomástól.

MN
2017. 11. 28. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másfél éve megnyitott Vosztocsnij űrállomásról most másodszor bocsátottak fel űrhajót, amely tizenkilenc pályára állítandó műholddal a fedélzetén indult útnak. A Szojuz–2.1B a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat közleménye szerint a Meteor–M 2-1 és Baumanyec–2 földmegfigyelő műhold mellett 17 kisebb szputnyikot hordoz. Az első űrhajót tavaly május 11-én, műszaki okokból kéthetes késéssel bocsátották fel Vosztocsnijról, emiatt Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes és Igor Komarov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója is megrovást kapott. Az űrrepülőtér építésével kapcsolatban többtucatnyi vizsgálat és néhány büntetőeljárás indult sikkasztás, hűtlen kezelés és csalás címén – írja az MTI.

Az űrközpont még mindig épül, kapacitásainak kereskedelmi értékesítése jövőre kezdődhet majd meg, egyelőre öt, a továbbiakban pedig évente nyolc-tíz felbocsátással számolnak. A 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrrepülőterének szánják. Azért építették, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól. A Vosztocsnij űrrepülőtér képe felkerült az idén újonnan bevezetett, kétezres címletű rubelbankjegyekre.

A TASZSZ hírügynökség a hivataltól származó forrásokra hivatkozva később azt írta, hogy feltehetően felrobbant a Szojuz teherűrhajó Fregat nevű gyorsító fokozata, ezért nem sikerült a kijelölt Föld körüli pályára állítania egy műholdat, megszakadt vele a kapcsolat – közölte a Roszkoszmosz űrkutatási hivatal, mely szerint a Meteor-M 2-1-el szakadt meg a kapcsolat. A legújabb fejlemények szerint további kudarc, hogy a többi 18 miniszputnyikot sem sikerült célpályára állítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.