Óriási ragadozó tengeri hüllő maradványaira bukkantak az Antarktiszon

A kontinensen egyedi a nemrég talált, tizenkét méteres ősi lelet.

MN
2017. 12. 27. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsevő tengeri hüllő maradványait, amely 150 millió éve élhetett, argentin tudósok fedezték fel. Soledad Cavalli, az argentin tudományos és technikai kutatótanács paleontológusa számolt be arról, hogy a lelőhelyen gyakoriak a halak, kihalt tengeri állatok, kéthéjú kagylók maradványai, de arra nem számítottak, hogy ilyen jelentős leletre, egy plezioszauruszra bukkannak. A jura korban jellemző, 12 méter hosszú állat négyuszonyos hüllő volt.

A tudósok helikopterrel két óra alatt tudtak a lelőhelyre jutni Argentínának az Antarktiszi-félsziget csücskén lévő, Marambio nevű kutatóbázisától. A kutatást a déli félteke nyara során, januárban is folytatják majd. Marcelo Reguero, az argentin Antarktisz Intézet tudósa elmagyarázta, hogy az Antarktisz az ősi szuperkontinens, a Gondwana részét képezte egykor, amely valaha magában foglalta a déli félteke mai kontinenseit és szigeteit: az Antarktiszt, Dél-Amerikát, Afrikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, Új-Guineát, Új-Zélandot, a mai északi féltekéről pedig az Arab-félszigetet, valamint Indiát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.