Sokkal korábban jelent meg az oxigén a Földön, mint eddig feltételezték

Már csaknem hárommilliárd éve is oxigént termeltek a vízben egyes baktériumok, bizonyították német kutatók.

MN
2018. 01. 19. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig feltételezettnél jóval régebben, már mintegy hárommilliárd éve is oxigénnel dúsították a vizet bizonyos baktériumok: az oxigéntermelés legrégebbi bizonyítékát találták a Tübingeni Egyetem kutatói – írta az MTI.

A légkör magas oxigéntartalma előfeltétele volt annak, hogy a Földön kialakulhasson a sokszínű élet.

„Nagyon meglepődtünk, amikor megláttuk az első eredményeket” – mondta Benjamin Eickmann geofizikus, aki tübingeni és külföldi kollégáival a dél-afrikai Pongola-medence üledékeit vizsgálta. Baktériumok 2,97 milliárd évvel ezelőtti oxigénkiválasztására találtak bizonyítékot. Így ez a medence az eddig ismert legrégebbi lelőhely, ahol élőlény által termelt oxigént mutattak ki.

A szakértők eredményeikről a Nature Geoscience című tudományos szaklapban számoltak be.

Eickmann és kollégái becslései szerint lokális leletről van szó. „Ez a későbbi fejlődés előfutára volt, mivel az oxigéntartalom folyamatosan változott” – emelte ki.

A kutatók abból indulnak ki, hogy 2,5 milliárd éve globális fordulat következhetett be, amelyet valószínűleg éppen fotoszintézist végző baktériumok indítottak el, amelyek melléktermékként oxigént hagynak hátra.

A tübingeni kutatók különböző kénizotópokat vizsgáltak az üledékben, és azokból következtettek az oxigéntartalomra.

Az eddigi tudományos feltételezések szerint hárommilliárd évvel ezelőtt az úgynevezett őslégkör nem tartalmazott oxigént, fő összetevői az ammónia, a metán, a vízgőz és a szén-dioxid voltak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.