A parfüm ugyanúgy szennyezi a levegőt, mint a kipufogógáz

Alábecsülik a kőolajalapú használati cikkek légszennyező hatását, mutatta ki egy kutatás.

MTI
2018. 02. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kőolajalapú használati cikkek, mint a festékek, tisztítószerek, parfümök vagy növényvédő szerek ugyanolyan mértékben járulnak hozzá az egyesült államokbeli városok légszennyezettségéhez, mint a gépkocsik kipufogógáza.

Brian McDonald, a Coloradói Egyetem kutatója munkatársaival azt vizsgálta, honnan származnak a levegőben lévő úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC).

„Mivel a közlekedés kezd egyre tisztábbá válni, egyre fontosabbak lesznek ezek az egyéb források” – idézi McDonaldot a Science című szaklap.

Az Egyesült Államokban a fogyasztási és iparcikkekből származó VOC-mennyiség vélhetően 2-3-szor nagyobb, mint ahogy azt eddig gondolták. A kutatók szerint a nyersolaj 95 százalékát tüzelőanyaggá alakítják, mégis, a háztartásokban is megtalálható, kőolajon alapuló vegyi termékekből hasonlóan sok VOC származik, mint a járműforgalomból.

„A benzint zárt – remélhetőleg –, vastag falú tartályokban tárolják. A benzinben lévő illékony szerves vegyületeket energianyerés céljából elégetik. De az illékony kemikáliák, amelyeket a gyakran használt oldószerekben és testápoló termékekben is alkalmaznak, szó szerint arra szolgálnak, hogy elpárologjanak. Ezek segítségével bontja ki például illatát egy parfüm” – fejtette ki Jessica Gilman, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) munkatársa.

A McDonald és Gilman vezette kutatócsoport vizsgálatai alapján arra jutott, hogy főként az Egyesült Államok iparosodott nagyvárosaiban magas a termékekből felszabaduló levegőszennyező anyagok aránya. Ami azért is lesz egyre nagyobb jelentőségű, mivel az autók kipufogógáza a jobb technológiának és a szigorúbb követelmények köszönhetően egyre tisztább lesz.

Az eredmények azt is jelentik, hogy át kell gondolni a fő emissziós irányvonalakat – emelték ki a szakértők.

A VOC-k a levegőben lévő, szerves gáz- és gőzállapotú anyagok. Magasabb koncentrációban már rövid idő után a szem és az orrnyálkahártya irritációját idézik elő, vagy fejfájást, szédülést és fáradékonyságot okoznak.

A nitrogénvegyületek, amelyek a dízelbotrányban is nagy szerepet játszottak, nem tartoznak a VOC-k közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.