Sötét bőre és kék szeme volt a brit ősembernek

Egy friss genetikai vizsgálat szerint a korai britek a Közel-Kelet érintésével érték el a szigetet.

Balogh Roland
2018. 02. 07. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten sötét bőre, sötét hullámos haja és kék szeme volt a tízezer éve a brit szigeten élő, Cheddar Man néven ismert korai embernek – derült ki egy új kutatásból. A brit Channel 4 tévéadón bemutatott – a The Guardian által is idézett vizsgálatokban elkészítették a mintegy száz éve, a nyugat-angliai Gough-barlangban felfedezett teljes csontváz DNS-rekonstrukcióját.

A londoni Természettudományi Múzeum kutatói 2 milliméter átmérőjű csontdarabból vett minta alapján dolgoztak, s a géntérképvizsgálatból derült fény arra, hogy az utolsó jégkorszak végén, még a La Manche-on meglévő jégtakarón át érkezett korai ember bőrének tónusa sokkal sötétebb volt, mint azt gondolták. Korábban úgy vélték, a szigetre érkezőknek már világos bőrük lehetett.

A vizsgálatokból az is kiderült, a bőrszín tónusát sokkal több minden befolyásolja, mint hitték. A kifehéredő bőr a mind több napsütésnek, illetve a szervezet D-vitamin-előállítási módjában bekövetkező változásoknak az eredménye. A jégkorszak végével ugyanis jelentősen nőtt a napfényes órák száma, miközben a megváltozott étrend – a vadászó-gyűjtögető életmódból a növénytermesztés felé forduló populáció kevesebb D-vitamint tudott felvenni természetes élelemforrásokból, például az omega–3 zsírsavakban gazdag halakból. Többek között ez okozta a tónusváltozást a bőrszín tekintetében, ugyanis a szervezet másképp jutott hozzá a működéséhez szükséges D-vitaminhoz.

A „cheddar manek” – illetve a korai britek a Közel-Kelet érintésével érték el a szigetet – egyes csoportjai állítólag ínséges időben a kannibalizmustól sem riadtak vissza, a meglévő leletek tanulsága szerint. A genetikai vizsgálatok alapján e korai populáció azonban mintegy 10 százalékát adja a mai brit lakosság génállományának. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.