A régi szlogen ma is él: a tej élet, erő, egészség. Még akkor is, ha az egykori reklámszöveget rémhírek garmadája kezdte ki. Emiatt is mellőzzük a kelleténél jobban ezt a csontritkulás megelőzésében is kulcsszerepet játszó élelmiszert. A jelenséggel mi is szembesültünk, amikor januárban cikket írtunk arról, hogy tejből nem fogyasztunk eleget. Hozzászólások ugyanis jöttek bőven, sorakoztak a laikusoktól érkező pró és kontra érvek.
A tejfogyasztás ellenzőinek egyik aduásza az, hogy a tej a bocié, természetellenes, hogy az emberek elveszik tőlük. Főképp hogy rajtunk kívül nincs más faj, amely más állat tejét fogyasztaná. Az a részletkérdés nem érdekli az ellenzőket, hogy az emberiség immár nyolcezer éve fogyaszt tejet és tejtermékeket, ekkor alakult ki az a genetikai mutáció, amely lehetővé tette, hogy felnőtt korban is képesek legyünk megemészteni a benne lévő cukrot. Persze vannak, akik érzékenyek a laktózra, és emiatt mellőzni kényszerülnek a tejcukrot tartalmazó termékeket – vagy fogyasztásukkor laktáztablettát kell bevenniük, hogy legyen enzimük, amivel a laktózt lebontják. A tapasztalat azonban az, hogy sokan pusztán amiatt mondják magukat laktózérzékenynek, mert tejfogyasztást követően életükben egyszer puffadtak, majd öndiagnózist állítottak fel. Rengetegen eleve keverik a tejcukor-érzékenységet a tejfehérje-allergiával.
– Az egyes élelmiszercsoportokat, így a tejet és a tejtermékeket csak akkor lenne szabad kiiktatni a táplálkozásból, ha megtörténik az orvosi kivizsgálás, a velük kapcsolatos problémát pedig ténylegesen diagnosztizálják. Az öndiagnózis nagyon veszélyes, pláne gyerekeknél – emeli ki Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője. Mint mondja, nem véletlen, hogy a közétkeztetésben csak az a gyerek kaphat „mentes” étrendet, akinek erről hivatalos igazolása van.
Pontos adatok nincsenek arról, hogy a magukat laktózérzékenynek valló emberek hány százaléka ténylegesen az. Egyes felmérések arra jutottak, hogy nálunk a lakosság 28-30 százaléka érintett, de olyan adatok is vannak, amelyek 25 százalékot jelölnek meg. Nekik kerülniük kell a laktózt, akinek viszont nincs laktózintoleranciája, annak nem tanácsos ezt tennie, mert a szervezet egész enzimműködését visszaszoríthatja vele. Annak pedig negatív következményei vannak.