Élet, erő egészség: rácáfol a kor a tej egykori reklámszlogenjére?

Sok oka van annak, hogy a túlzottan mellőzük ezt a csontritkulás megelőzésében is kulcsszerepet játszó élelmiszert.

Szabó Emese
2018. 03. 01. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régi szlogen ma is él: a tej élet, erő, egészség. Még akkor is, ha az egykori reklámszöveget rémhírek garmadája kezdte ki. Emiatt is mellőzzük a kelleténél jobban ezt a csontritkulás megelőzésében is kulcsszerepet játszó élelmiszert. A jelenséggel mi is szembesültünk, amikor januárban cikket írtunk arról, hogy tejből nem fogyasztunk eleget. Hozzászólások ugyanis jöttek bőven, sorakoztak a laikusoktól érkező pró és kontra érvek.

A tejfogyasztás ellenzőinek egyik aduásza az, hogy a tej a bocié, természetellenes, hogy az emberek elveszik tőlük. Főképp hogy rajtunk kívül nincs más faj, amely más állat tejét fogyasztaná. Az a részletkérdés nem érdekli az ellenzőket, hogy az emberiség immár nyolcezer éve fogyaszt tejet és tejtermékeket, ekkor alakult ki az a genetikai mutáció, amely lehetővé tette, hogy felnőtt korban is képesek legyünk megemészteni a benne lévő cukrot. Persze vannak, akik érzékenyek a laktózra, és emiatt mellőzni kényszerülnek a tejcukrot tartalmazó termékeket – vagy fogyasztásukkor laktáztablettát kell bevenniük, hogy legyen enzimük, amivel a laktózt lebontják. A tapasztalat azonban az, hogy sokan pusztán amiatt mondják magukat laktózérzékenynek, mert tejfogyasztást követően életükben egyszer puffadtak, majd öndiagnózist állítottak fel. Rengetegen eleve keverik a tejcukor-érzékenységet a tejfehérje-allergiával.

– Az egyes élelmiszercsoportokat, így a tejet és a tejtermékeket csak akkor lenne szabad kiiktatni a táplálkozásból, ha megtörténik az orvosi kivizsgálás, a velük kapcsolatos problémát pedig ténylegesen diagnosztizálják. Az öndiagnózis nagyon veszélyes, pláne gyerekeknél – emeli ki Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője. Mint mondja, nem véletlen, hogy a közétkeztetésben csak az a gyerek kaphat „mentes” étrendet, akinek erről hivatalos igazolása van.

Pontos adatok nincsenek arról, hogy a magukat laktózérzékenynek valló emberek hány százaléka ténylegesen az. Egyes felmérések arra jutottak, hogy nálunk a lakosság 28-30 százaléka érintett, de olyan adatok is vannak, amelyek 25 százalékot jelölnek meg. Nekik kerülniük kell a laktózt, akinek viszont nincs laktózintoleranciája, annak nem tanácsos ezt tennie, mert a szervezet egész enzimműködését visszaszoríthatja vele. Annak pedig negatív következményei vannak.

Miközben sokan tévesen gondolják magukat laktózérzékenynek, az érintettek számára készített termékekkel kapcsolatban is sok a tévhit. Rengetegen hiszik például azt, hogy a laktózmentes termékek nem jók, mert azokból a többi összetevő, egyebek mellett a kalcium is hiányzik. Ez nincs így, ezeknél a termékeknél csak a laktózt iktatják ki, mert azt a szervezet az enzimhiány miatt nem tudná lebontani.

Sokan a nyers tej és a zacskós, dobozos tejek között is jelentős különbséget vélnek felfedezni, úgy tartják, utóbbi tartósítószert tartalmaz, és kevesebb benne a tápanyag. Emiatt fogyasztani sem – Kutatásunkból az derült ki, hogy a teljes hazai lakosság 35 százaléka úgy gondolja, hogy a tartós tejekben sok az adalékanyag. Ugyanez a mutató a fiataloknál 80 százalékos – mondja a dietetikus. Mindeközben a tartós tejek nem tartalmazhatnak semmiféle adalékanyagot. Ez nem is lenne logikus, hiszen a hőkezelés eleve tartósítja a terméket.

A tejet a legkíméletesebb módon pasztörizálással lehet tartósítani. Itt a hőkezelés 100 fok alatti hőmérsékleten, zömmel 60 és 90 fok között történik, 15–30 másodpercig tart. Ezzel a megoldással nem irtják ki a tejben lévő összes mikroorganizmust, hatására számuk csak megfogyatkozik. Ennek köszönhetően az élelmiszerek minősége, élvezeti értéke nem csökken jelentősen. Viszont az ilyen tej csak 3-5 napig őrzi meg szavatosságát akkor is, ha végig 6 fok alatt tartják. Az UHT tejeket már ultramagas hőmérsékleten hőkezelik, ami azt jelenti, hogy rövid időre 135 fokra hevítik őket. Így érik el azt, hogy a termékben nem marad olyan mikroorganizmus és spóra, ami a szobahőmérsékleten való tárolás során szaporodásnak indulna. Az így kezelt tejeket aszeptikusan (csíramentesen) dobozokba töltik, azokat pedig hűtés nélkül is hosszabb ideig lehet tárolni. A kényelem ára az, hogy a nagyon magas hőmérséklet miatt jellegzetes íz alakulhat ki a tejekben.

Az UHT-technológia és a pasztőrözés közti átmenet az úgynevezett ESL hőkezelés, amelynek lényege, hogy a tejet csak pár pillanatig tartják 100 és 135 fok közötti hőmérsékleten, majd gyorsan lehűtik. Eredményeképpen nincs kellemetlen mellékíz, viszont meghosszabbodik az eltarthatósági idő. Ezek a tejek 6 fok alatt tárolva 14-21 napig is eltarthatók. Tartósítószert egyik hőkezelési módszer mellett sem alkalmaznak, a dobozok teljes egészében tejet tartalmaznak. Ennek ellenére sokan kizárólag nyers tej fogyasztását ajánlják, függetlenül attól, hogy az súlyos egészségi kockázatokat rejt. Az ezzel kapcsolatos veszélyekre az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság is fölhívja a figyelmet, kiemelve, hogy a kezeletlen tejben sok kórokozó megbújhat. Emiatt aki ilyet választ, annak figyelnie kell arra, hogy tejet csak megbízható forrásból szerezzen be.

A nyers tej és a boltokba kerülő zacskós, illetve dobozos kiszerelések közt csak apró különbségek vannak, azok egy része pedig a homogenizálásból adódik. Ezt az eljárást a gyártók nagy része alkalmazza, egyszerűen amiatt, mert a homogenizálatlan tej tetejére 3-4 nap alatt már feljön a zsír, amit sokan nem szeretnek. Az eljárás tulajdonképpen egy olyan fizikai behatás, amelynél a tejet egy kis résen átpréselik, ennek hatására a tejzsír összetöredezik. Emulgeált állapotban a tejben marad, de nem jön fel a tetejére. A módszer másik előnye, hogy az apróbb zsírcseppecskék miatt a tej könnyebben emészthető lesz, sőt az íze is tisztábbá, selymesebbé válik.

Különbség van a zsírtartalomban is, de nem minden esetben: a nyers tej zsírtartalma átlagosan 3 és 5 százalék között ingadozik, míg a boltokba kerülő tej jellemzően 1,5 és 2,8 százalékos, ritkábban 3,5 százalékos. Az érték azért alacsonyabb, mert a tej feldolgozása során az üzembe érkező nyers tejből gépi fölözéssel leválasztják a tejzsírt, abból lesz a tejszín. Aki viszont ragaszkodik a magasabb zsírtartalmú tejhez, az magasabb áron a boltok polcain is talál olyat. A tápanyagokat tekintve nincs érdemi különbség a nyers tej és kereskedelmi forgalomba kerülő kiszerelések között: a vizsgálatok szerint a pasztőrözött tej és az UHT tej csak 10 százalékkal tartalmaz kevesebb vízben oldódó vitamint, mint a nyers változat, a többi tápanyagban viszont nincs különbség.

Függetlenül attól, hogy a tejjel kapcsolatos tévhitek nagyon elterjedtek, az emberek többsége egészségesnek gondolja ezt az élelmiszert. – A GfK felméréséből az derül ki, hogy a fogyasztók legértékesebbnek a zöldségeket és a gyümölcsöket tartják. Kedveltségben a zöldségek egyre jobban kapaszkodnak fel, lassan megelőzik a korábban mindennél feljebb értékelt gyümölcsöket. Ezt a két élelmiszercsoportot követően – a halak kivételével – minden egészségesnek tartott terméktípus kapcsolódik a tejhez. Az emberek tehát az ellenpropaganda ellenére továbbra is egészségesnek tartják a tejtermékeket – emeli ki Szakály Zoltán egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem intézetigazgatója, dékánhelyettese. Hozzáteszi: a tejtermék-kategóriákon belül leginkább savanyított tejtermékekhez kapcsolódnak pozitív gondolatokat, az emberek azokat tartják a legegészségesebbnek. A második helyen a sajtok állnak, megelőzve a boltokban kapható, úgynevezett fogyasztási tejeket. A kutatásokból látszik, hogy utóbbiak az ellenkampányok miatt megosztják a fogyasztókat, de azért a baromfihúsnál még mindig pozitívabb egészségképet kapcsolnak hozzájuk az emberek. A Debreceni Egyetem kutatásából kiderül az is, hogy a fogyasztók közel 90 százaléka úgy gondolja: a tejtermékek fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás.

Miközben az emberek eleve vergődnek a tudományos eredmények és a tévhitek közt, a pénztárca és az akaraterő sem segíti azt, hogy több tejet, illetve tejterméket fogyasszanak. Magyarán gyenge a vásárlóerő, mellette pedig táplálkozási szokásainkon sem akarunk változtatni. Szakály Zoltán például idéz olyan felméréseket, amelyek szerint a hazai lakosság 40-50 százaléka haspók típusú, tehát azt eszi, ami éppen ízlik neki. Ugyanezekre a tényezőkre mutat rá a TÉT Platform tanulmánya, amelyben az emberek 66 százaléka pénzügyi okokkal magyarázza azt, hogy nem táplálkozik egészségesen. A második helyen az akaraterő van: a válaszadók 39 százaléka ezt is megnevezte annak okaként, hogy helytelenül táplálkozik. Magyarán az egészséges élet drága, és sok erőfeszítést igényel.

Azt, hogy a tej és tejtermékek szerepet játszanak egyes táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésében, kutatások igazolják. Ilyen például a magasvérnyomás-betegség, a vastagbélrák, az elhízás és a fogszuvasodás. Néhány évvel ezelőtt arra is rámutattak a kutatások, hogy a savanyított tejtermékek, főként a joghurt fogyasztása akár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását is mérsékelheti.

A tejben a legtöbb ismert vitamin és ásványi anyag megtalálható. Ilyen például az A-, a C-, a D-, a K- és a B-vitamin, a foszfor, a kálium, a kalcium, a nátrium, a cink, a kobalt, a króm, a mangán, a nikkel, a réz és a vas. A tej fontos szénhidrátja a laktóz, azaz a tejcukor, amely nagymértékben hozzájárul a bélflóra egészséges működéséhez. Fehérjéi teljes értékűek, könnyen emészthetők. A szervezet számára a fő kalciumforrást a tej jelenti: napi fél liternyi fedezi a teljes kalciumszükségletünk 70 százalékát. Mivel ez a mennyiség általában nincs meg, az összes kalciumbevitelnek ennél kisebb része származik tejből és tejtermékekből. Mivel a maradékot máshonnan sem pótoljuk, a magyarok többsége végképp nem jut hozzá az ajánlásokban szereplő napi 800–1000 mg kalciumhoz, az átlagos fogyasztás mindössze 721 milligramm. Ez az érték a csontritkulás szempontjából jobban veszélyeztetett nők körében még ennél is alacsonyabb, mindössze 689 milligramm. Különösen riasztó mindez annak fényében, hogy a becslések alapján egymillió magyart (kétharmada nő) érintő betegségről beszélünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.