Nyolcvanezer tonnás szemétszörny úszik a Csendes-óceánban

Az óriási tömegű műanyaghulladék 1,6 millió négyzetkilométeren terpeszkedik, Magyarország tizenhétszer férne el rajta.

MTI
2018. 03. 22. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége, ezért sürgős beavatkozásra van szükség egy új tudományos kutatás szerint.

Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a „nagy csendes-óceáni szemétfolt\", amely Kalifornia és Hawaii között lebeg a vízben, mintegy 80 ezer tonna műanyagot tartalmaz. Ez 16-szorosa a korábban jelentett mennyiségnek.

„A műanyag-koncentráció növekszik, a helyzet egyre rosszabbra fordul” – idézte a kutatást vezető holland Laurent Lebretont, a delfti Óceán Megtisztítása Alapítvány munkatársát a BBC News.

A kutató arra figyelmeztetett, hogy az adatok tükrében ideje azonnali lépéseket tenni a műanyag tengerekbe áramlása ellen, az eddig odakerült hulladékot pedig el kell takarítani.

A hulladék öt óceáni térségben halmozódott fel, a legnagyobb szemétfolt Hawaii és Kalifornia között terül el.

A kutatók hajókról és repülőkről térképezték fel a Csendes-óceán északi térségét, ahol az áramlatok és a szél összesodorja a tengeri hulladékot, a műanyagszemetet, a moszatokat és a planktont. A hároméves kutatómunka során kiderült, hogy a műanyaghulladék mennyisége exponenciálisan növekszik.

A mintegy 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége. A becslések szerint mintegy 1,8 milliárd műanyagdarab zöme nagyobb a mikroszkopikus méretnél, halászhálók, játékok és még műanyag WC-ülőke is van köztük.

Ez a műanyagmennyiség „sokkoló\" – hangsúlyozta Erik van Sebille, az Utrechti Egyetem szakértője, aki nem vett részt a kutatásban. Hozzátette: a kutatócsoportnak az a megállapítása is megdöbbentő, hogy a hatalmas szemétfolt sokkal gyorsabban mozog, mint ahogy bárki gondolta volna.

Évente millió tonnaszám ömlik a műanyag az óceánba. Az örvénylő óceáni áramlatokban foglyul esett műanyagdarabok egészen apró szemcsékké morzsolódnak szét, amelyek aztán bekerülnek a tengeri táplálékláncba.

Lebreton szerint az üzenet nagyon egyszerű: újra kell gondolni a műanyagok felhasználási módját. Mint mondta, a gyógyításban, szállításban és építkezésben nagyon hasznos a műanyag, de az egyszer vagy csak rövid ideig használatos mesterséges vegyületek felhasználásán változtatni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.