Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Veszélyes invazív faj terjed megállíthatatlanul Európában

Egyre több erdőt fertőz meg a kontinensen a fagyöngy, egyelőre nem tudunk védekezni a terjedése ellen.

Kósa András
2018. 04. 05. 10:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész Európában terjed a fagyöngy, a globális felmelegedés sajnos kettős hatással jár együtt: egyrészt számos fafajtát legyengít (elsősorban városi zöldövezetekben és parkokban), másrészt ezzel párhuzamosan a melegkedvelő fagyöngy egyre jobban érzi magát, egyre erőteljesebb lesz – mondta a Magyar Nemzetnek Baltazár Tivadar, aki Brnóban, a Mendel Egyetemen kutatta a fagyöngy elterjedését és károkozását a régióban.

A szakember a helyzetet súlyosnak ítéli: Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon egyaránt terjed a fagyöngy; egyelőre semmilyen módszerrel nem lehet elejét venni a fertőzött területek növekedésének, sőt, nemrég az Alpokban aggasztó jelenséget észleltek a szakemberek: a fagyöngy elterjedési területe az utolsó évszázadban kétszáz méter magasabbra kúszott fel, mint korábban. A magyarországi fertőzött területek aránya közel 3000 hektárra tehető, ami az utóbbi tíz évben csaknem háromszorosára emelkedett.

Baltazár Tivadar elmondta, a fagyöngy egyaránt pusztít a tűlevelű és a lombhullató erdőkben is, de mára nemcsak beköltözött a városainkba, hanem egyenesen jobban érzi magát itt, mint eredeti, természetes közegében. A fagyöngy meleg és fényigényes, a városban értelemszerűen mindkettőből több van, ráadásul egy zárt lombkoronájú, sűrű erdőben a fák leárnyékolják egymást, ami gátolja az elterjedését.

A városi parkokban nem ez a helyzet, ezenkívül a városi szennyezések miatt az itt élő fák eleve gyengébb állapotban vannak, ami szintén növeli a kitettségüket a fertőzésnek – jelentette ki a botanikai szakember. Egyébként a juharfélék, hársfélék, az akác, a fekete dió vagy a tűlevelű fenyők közül pedig éppen a jegenye- és a lucfenyő azok a fajok, amelyek a legérzékenyebbek.

Miután a fagyöngy megtelepszik egy fán, hausztóriuma (ami gyakorlatilag a növény gyökere) egészen a (váz)ágak belsejébe hatol, és innentől kezdve szinte elpusztíthatatlanná válik: Baltazár Tivadar saját kísérleteiben próbált eredményes módszert kidolgozni a fagyöngy eltávolítására, de sajnos nem sok sikerrel: a fagyöngybokrok mechanikai eltávolítása nem akadályozza meg annak további elterjedését, mivel a fagyöngy a hausztóriumból több év elteltével is képes regenerálódni még akkor is, ha a gazdafa ágával lett eltávolítva.

A vegyszeres kezelés szintén kudarcba fulladt, egyrészt, mert kevés vegyszer képes elpusztítani a fagyöngyöt, másrészt ebben az esetben is megfigyelhető a regenerálódás rendszerint legkésőbb két éven belül a vegyszerezés időpontjától. A vegyszeres védekezés további nehézségekbe ütközhet, nemcsak a gyakorlati kivitelezése nehézkes, hanem a vegyszer károsíthatja magát a gazdafát is.

Mivel a fagyöngy közvetlenül a fa szállítórendszeréből szívja el a nedvességet (a benne oldott szervetlen anyagokkal együtt), ezért a gazdafa életereje fokozatosan csökken, ami lomb- vagy/és ágszáradással jár. Ez utóbbit a saját kísérletek is egyértelműen alátámasztották. A fertőzéssel egy időben olyan gyengültségi állapot is jelentkezik, ami egyenes utat nyit különböző kórokozók és kártevők megtelepedésének is. Mivel a száraz (váz)ágak könnyen letörnek, a városi parkokban különösen veszélyes a fagyöngy megjelenése.

A szakértő szerint ha a fagyöngybokrok össztérfogata eléri vagy meghaladja a gazdafa lombkorona-össztérfogatának háromnegyedét, akkor gyakorlatilag az már menthetetlennek tekinthető. Érdekes egyébként, hogy kétféleképpen jelenik meg a fagyöngy a fákon: vannak olyan gazdafajok, amelyeknek teljes lombkoronáját elborítják a kisebb-nagyobb méretű fagyöngybokrok, más esetben viszont kevesebb bokor jelenik meg a koronában, azonban e példányok nagyobbra nőnek, szabályos, erőteljes gömbformát fejlesztenek. Baltazár Tivadar úgy véli, valamiért mégis az első változat az, ami hamarabb elpusztítja a fát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.