A tudósok a Mars-szimulációs kísérletben az elmúlt hónapokat egy hawaii lávamezőn töltötték 2400 méteres magasságban, és kétszintes bázisukról csak űrruhában mozdultak ki alkalmanként a Mauna Loa-vulkán nyugati lejtőjén, ahol sem növény, sem állat nem él meg.
A kutatók a rendelkezésükre álló dehidratált, tartós, nem romlandó élelmiszerekből próbáltak ehető, választékos kosztot készíteni egy jövendő hosszabb űrutazás, illetve Mars-expedíció számára.
Angelo Vermeulen, a csapat parancsnoka szerint a nem romlandó élelmiszerekkel az a baj, hogy általában túlfinomítottak és nem rostosak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a fagyasztva szárított termékek íze elképesztően hasonlít a friss termékek ízére. A parancsnok elárulta, hogy a finomságok szintén nagyon fontosak lehetnek egy űrexpedíció számára. A kísérlet során a Nutella lett a kutatócsoport kedvence.
„Sóvárogtunk utána, de be kellett osztanunk, mert korlátozottak voltak a készleteink” – mesélte. A kétszintes kutatóállomás konyhájában nélkülözhetetlennek bizonyult a jól eltartható húskonzerv, amelyet a hawaii háziasszonyok is gyakran használnak. A csoport számos húskonzerves fogást készített el.
A Mars-szimulációs környezetből szabadult tudósok a következő napokat most beszámolókkal töltik, majd nyaralni mennek, mielőtt visszatérnének megszokott munkájukhoz. Az első dolguk azonban egy gazdag reggeli elfogyasztása volt.
„Egyenesen a gyümölcsökhöz és a zöldségekhez siettek. El voltak ragadtatva a frissességüktől” – számolt be a kutatás egyik felügyelője, Kim Binsted, aki maga nem vett részt a kísérletben. Binsted szerint a csoport kutatási eredményeiről még az idei pekingi Asztronautikai Kongresszuson beszámolnak.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!