Teherszállító űrhajót küldenek az űrbe

Kína 2016 táján küldi fel az űrbe a Tiencsou nevű teherszállító űrhajóját.

kn
2014. 03. 03. 9:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai űrprogram vezető tervezője, Csou Csien-ping a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy az űrhajót az újonnan kifejlesztett CZ–2F, azaz Hosszú Menetelés–7 (Changzheng) típusú hordozórakétával akarják pályára állítani. A tervek szerint az űrlaboratóriummal automatikusan fog összekapcsolódni.

A teherszállítás rendszerének a kiépítése rendkívül fontos, mivel csak ily módon juttathatnak majd hajtóanyagot és az űrhajósok életéhez szükséges egyéb tárgyakat, élelmiszert, illetve kutatási berendezéseket az ország jövőbeni önálló űrállomására. A technológia elsajátítása tehát fontos az űrállomás megépítéséhez és üzemeltetéséhez – magyarázta Csou, aki a kínai népfront hétfőn kezdődő országos ülésszakán vesz részt.

A szakember hangsúlyozta, hogy az embereket szállító űrhajók szállítási kapacitása szűkös és igen költséges. A teherszállító űrhajó viszont többször használható a Föld és űrbéli célja között, dokkolásához, vagyis a már űrben keringő űreszközhöz történő csatlakozásához nem kell embereket a fedélzetén szállítania. A Tiencsou az űrben keletkező hulladékok megsemmisítésében is fontos szerepet kap.

A szállító űrhajóhoz háromféle kabinszerkezetet terveztek, egy teljesen zártat, egy félig nyitottat és teljesen nyitottat. Teherbírása a világ eddigi legjobb hasonló űreszközeinek kapacitásával fog vetekedni, sőt, egyes fejlett országok által építettnél jobb lesz – jelentette ki Csou Csien-ping.

Kína első űrlaboratóriumát, a 8,5 tonnás Tienkung–1 (Mennyei Palota–1) kísérleti űrállomást 2011 szeptemberének végén indították útnak. Alig másfél hónappal később sikeresen összekapcsolódott vele a Sencsou–8 ember nélküli űrhajó. A Sencsou–9 2012 júniusában három űrhajóssal a fedélzetén szintén sikeresen kacsolódott hozzá, automata üzemmódban és kézi dokkolással.

Egy évvel később a Sencsou–10 űrhajó szintén három kínai űrhajósával, köztük az első nővel, többször is összekapcsolódott a Tienkung–1-gyel. A Tienkung–2-t várhatóan 2015-ben küldik fel az űrbe. A kutatók jelenleg a Hosszú Menetelés–7 típusú hordozórakéta fejlesztésén dolgoznak, amely új környezetkímélő hajtóanyaggal működő, újgenerációs hajtóművel rendelkezik. Szállítókapacitása meghaladja a 13 tonnát.

A kínai űrprogram tervei szerint a kelet-ázsiai ország egy évtizeden belül megépíti első állandó űrállomását, amelyet alacsony Föld körüli pályára szánnak. A rövid távú missziók esetében hatfős legénységnek ad majd otthont, a hosszabbakhoz háromfősnek. Korábbi hírek szerint az űrállomás 60 négyzetméteres lesz, központi, 18,1 méteres modulja 20-22 tonnát nyom majd. Ehhez csatlakoztatnak két független laboratóriumot. Kína 2003-ban a világ harmadik országaként bocsátott önerőből embert az űrbe, s azóta is igen gyors ütemben fejleszti űrprogramját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.