Újabb nagy lépést tettek a marsi élet felé

Matt Damon nyomába eredtek Peruban: a vörös bolygóéhoz hasonló körülmények között növesztettek krumplit.

MTI
2017. 03. 30. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült krumplit növeszteni a Marson uralkodó kegyetlen körülményeket szimuláló limai laboratóriumban. A perui száraz, sivatagos talajban és rideg, szén-dioxidban dús környezetben sikerült növekedésre bírni a növényt. 

Bár még kora szakaszban van a fejlődés, a perui Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) kutatói szerint a kezdeti eredmények alapján bízni lehet abban, hogy egy napon burgonyát lehet szedni olyan kegyetlen körülmények között, mint amilyenek a Marson jellemzőek. Az eredményekből pedig nemcsak a jövő Mars-missziói profitálhatnak, hanem a Föld olyan száraz régiói is, melyeken már érződnek a klímaváltozás hatásai.

„Nemcsak arról van szó, hogy burgonyát termeljünk a Marson, hanem arról is, hogy olyan burgonyát találjunk, amely a Föld megművelhetetlen területein is megállja a helyét” – mondta Julio Valdivia, a perui Műszaki és Mérnöki Egyetem asztrobiológusa, aki az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) közösen dolgozik a projekten.

A kutatás 2016-ban kezdődött, egy évvel a Mentőexpedíció című hollywoodi film bemutatása után, amelyben egy a Marson rekedt asztronauta (Matt Damon) kikísérletezi, hogyan lehet burgonyát növeszteni a vörös bolygón.

A perui szakértők Mars-szimulátort építettek: ebben fagyos, nulla Celsius-fok alatti hőmérséklet és magas szén-dioxid-koncentráció uralkodik, a légnyomás a Föld 6000 méteres csúcsain lévő nyomásnak felel meg, a fényviszonyok a marsi nappal és éjszaka változását imitálja.

Bár a NASA központjától nagy távolságra található, Peru mégis igazán alkalmas a kutatásra. A háziasított burgonya ugyanis az Andokban lévő Titicaca-tó közeléből származik, itt termesztették először, hétezer évvel ezelőtt. Több mint négyezer variációja létezik Peruban, Bolíviában és Ecuadorban, ahol még a hideg, terméketlen földben is kihajt.

A tudósok a La Joya-i pampa magas sótartalmú, a Marséhoz leginkább hasonlító talajából mintegy 700 kilogrammot szállítottak a limai központba, ebbe hatvanöt krumplifajtát ültettek el, majd vártak. Végül mindössze négy kelt ki.

Második lépésként a legerősebb változatokat a szimulátor még szélsőségesebb körülményei között ültették el, a talajt zúzott sziklára és tápanyagoldatra cserélték – a Marsnak ugyanis nincs szerves termőföldje.

Kamerákkal folyamatosan figyelték a rügyek fejlődését. A „győztes” burgonyaváltozatnak a Páratlan nevet adták. „Ez egy szuperkrumpli, amely kibírja a magas szén-dioxid-koncentrációt és a fagyos hőmérsékleteket” – mondta Valdivia.

Következő lépésként a kutatók három újabb szimulátort építenek abban a reményben, hogy szélesíthetik az eredményes variációk kínálatát. Növelni fogják a szén-dioxid-koncentrációt is, hogy még jobban imitálják a Mars légkörét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.