A Földön már jól bírjuk a marsi viszonyokat

Egy vulkán tetején és Moszkva központjában is szimulálták már a vörös bolygó hétköznapjait.

Csécsi László
2017. 09. 27. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vörös bolygó még mindig nagyon messze van a Földtől – ahogy az Európai Űrügynökség (ESA) nem egészen egy éve lezuhanó Mars-szondája is bizonyítja. Igaz, már több alkalommal is sikerült épségben letenni a felszínre az Egyesült Államok repülésügyi és űrhajózási hivatalának (NASA) kutatórobotjait – de attól még nagyon messze vagyunk, hogy embereket küldjünk a Marsra. Az „emberes” küldetéseknek nemcsak az az akadálya, hogy rengeteg olyan technikai malőr fordulhat elő, amely még a Marsot érés előtt megölheti az űrhajósokat, hanem az is, hogy nem tudjuk, az asztronauták hogyan viselnék el a szélsőséges körülményeket. Hogy erre fény derülhessen, rendszeresen végeznek olyan kísérleteket a Földön, amelyek a marsi körülményeket hivatottak szimulálni. A legutóbbi épp a napokban ért véget. Ekkor tért vissza a NASA hatfős kutatócsoportja Hawaiiról, ahol nyolc hónapot töltöttek a világtól elzárva a Mauna Loa vulkán tetején. Azért ezt a helyszínt választotta a NASA, mert az itt található vörös, köves terület a Mars zord tájaira hasonlít.

Négy férfi és két nő vett részt a kutatásban. Életüket úgy szervezték meg, hogy a körülmények minél jobban hasonlítsanak ahhoz, amit egy marsi küldetés során tapasztalnának. Csak csoportosan hagyhatták el a bázisukat, ilyenkor űrruhát kellett viselniük. Főleg fagyasztott ételeket és saját termesztésű zöldségeket ettek. A külvilággal tarthatták a kapcsolatot, de minden üzenettovábbítást húsz perccel késleltettek, hiszen a valóságban ennyi időre van szüksége a jelnek, hogy megtegye a Mars és a Föld közötti távolságot.

A kísérlet résztvevői nem unatkoztak. A pszichológusok olyan elfoglaltságokat találtak ki, amelyekkel mérni tudták a csoport tagjainak stressztűrő képességét, mentális állapotát. Egészségi állapotukról a testükön elhelyezett szenzorok segítségével szereztek információkat. Emellett a résztvevők földtani méréseket, térképészeti kutatásokat végeztek, növényeket termesztettek, és igyekeztek minél otthonosabbá, élhetőbbé tenni a lakóhelyüket.

Többek között az az efféle kutatások célja, hogy segítsenek meghatározni, milyen emberekből állítsák össze azokat a csoportokat, amelyek a jövőben a hosszú világűrbeli küldetéseken vesznek részt. Milyen legyen a férfiak és a nők aránya? Milyen személyiségjegyeket részesítsenek előnyben? Hogyan kezeljék a konfliktusokat?

Ehmann Bea és Balázs László, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának kutatói már több hasonló kísérletben is közreműködtek, évtizedes tapasztalatuk van a majdani marsi életet modellező földi szimulációk – például a moszkvai Mars–500 legénysége, a déli-sarki Concordia és Halley–VI kutatóállomások áttelelő személyzete – pszichodinamikájának feltárására irányuló kutatásokban. Ezek közül a legjelentősebb a Mars–500 névre hallgató program volt, amelyben az önkéntesek 520 napot töltöttek egy Moszkvában fölépített „marsi” kutatóbázison. A NASA kísérletéhez hasonlóan hat önkéntest zártak a létesítménybe. Közülük három fő volt orosz, egy francia, egy olasz/kolumbiai és egy kínai. Szimulálták a Marsra szállást, továbbá beiktattak a programba három külső sétát. A kísérlet 2011. november 4-én ért véget; a résztvevők a kutatók állítása szerint kielégítő fizikai és pszichológiai állapotban jöttek ki a bázisról.

A magyar kutatók szerint annak ellenére, hogy a Földön a marsi körülmények egy részét nem lehet szimulálni, ezek a kísérletek nagyon sok hasznos eredménnyel szolgálnak. Ugyanakkor megjegyezték, hogy az elzárt, egymásra utalt csoportok viselkedéséről már évszázadok óta vannak tapasztalataink. Elég, ha a hosszú tengeri utakra vagy a sarkkutató expedíciókra gondolunk.

Bár a tudományos-fantasztikus irodalom visszatérő kliséje, hogy a hosszú űrutazás során a legénység tagjai között végzetes konfliktusok alakulnak ki, esetleg a csoport valamelyik tagja megőrül, és eszetlen öldöklésbe kezd, a kutatók szerint az efféle konfliktusok kialakulásának esélye nagyon kicsi. Épp arra szolgálnak az elzárásos kísérletek, hogy elkerüljék a súlyosabb krízishelyzetek kialakulását, és föltárják, hogyan lehet hatékonyan kezelni az együttélés során előforduló problémákat. A súrlódások ugyanis elkerülhetetlenek. A Nemzetközi Űrállomáson az évek során rengeteg űrhajós megfordult, többen hónapokat töltöttek otthonuktól távol, a falak közé zárva. Időnként közöttük is kialakultak kisebb konfliktusok, de ezek soha nem eszkalálódtak olyan szintre, ami a küldetések sikerét veszélyeztette volna.

Hamarosan egy újabb, a Mars–500-hoz hasonló programban vesznek részt a magyar kutatók. Az Amadee–18-nak is az célja, hogy a majdani marsi telepek életét és működését modellezze földi körülmények között. 2018 februárjában, az ománi sivatagban zajlik majd a négyhetes projekt; a szimulációs küldetést az Osztrák Űrfórum vezeti az Ománi Szultánsággal együttműködésben. A magyar kutatók úgynevezett pszichológiai tartalomelemzéseket végeznek, ennek keretében a legénység által írt naplókat, az Ausztriában működő „földi irányítással” folytatott kommunikációt, illetve a csapatmegbeszélések elektronikusan rögzített szövegeit analizálják. Emellett egy pszichológiai tartalomvizsgálatra használható beszédelemző szoftver továbbfejlesztésén is dolgoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.