Parkolópálya

Hálószaggató öngólt lőtt Karácsony, mikor közösségi oldalán olyan képet tett közzé, amellyel a polgármesteri parkoló metamorfózisát igyekezett bemutatni.

Szilágyi Richárd
2015. 05. 24. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyévente is nehezen veszi be ezt az ember gyomra. A 2002 és 2008 közötti kormányok tanácsadójaként, majd az LMP és a Bajnai Gordon-féle Együtt–PM főállású politikusaként a (választó)polgárok befolyásolásában komoly gyakorlatot szerzett Karácsony azonban – meglovagolva a Fidesz egyes politikusai és azok holdudvara körül kialakult közhangulatot – egy dologról „megfeledkezett”: van annak a parkolónak egy másik, sokkal nagyobb része, ahol több tíz millió forintot érő autók sorakoznak. A hírek szerint ott parkol a polgármester főtanácsadójának Mercedese, Karácsony kabinetvezetőjének 3-as BMW-je, a szocialista Tóth Csaba Lexusa és párttársa, Hajdu Flórián alpolgármester 5-ös BMW-je is. Az újabb kép nyilvánosságra kerülése óta Karácsony hallgat. De azok is csöndben vannak, akik korábban kéjes elégedettséget éreztek a zuglói polgármester demagóg akciója kapcsán.

A valódi probléma nem az, hogy kinek milyen autója van, hanem az, hogy a közvélemény-kutatások szerint az ellenzék egyik legnépszerűbb politikusa (aki nem mellesleg tudatos imázsépítéssel érte el ezt a pozíciót) ugyanolyan ostobának nézi a választókat, mint az elmúlt öt vagy korábban az elmúlt nyolc év politikusainak némelyike. Pedig Karácsony Gergely a 2014-es önkormányzati választási győzelem után látványos gesztusokkal igyekezett megteremteni az együttműködő ellenzéki politikus képét: nemcsak PM-es és MSZP-s, hanem fideszes alpolgármestert is választott a testület. Persze némileg rontott az összhatáson, hogy az első intézkedéseik között sikerült jelentős fizetésemelést megszavazniuk maguknak, csak a lépést ellenző zuglói civilek képviselője maradt ki a jóból A napi munkavégzés során aztán gyorsan kiderült, alig van érdemi együttműködés a városvezetésben, mindenki a saját ügyeivel foglalatoskodik továbbra is. Majd sorban jöttek az apró szívességek, az önkormányzati cégeknél alkalmazott rokonok, a régi ismerősöknek juttatott tanácsadói szerződések, a párttársaknak kreált állások. Úgy tűnik, gyorsan feledésbe merült a Weinek-korszak, amikor szintén balliberális vezetés irányításával nyitották meg a pénzcsapokat. A Dudoglo Pavelek helyett most a Török Zsoltok korszakát éli Zugló, amely a korábbi SZDSZ-esből Együtt–PM-es, illetve MSZP-s kifizetőhellyé vált.

Hasonlóan verték át a választókat is: az ígéretek közül az egyik az alapjövedelem bevezetése volt, ám itt is hamar kibújt a szög a zsákból. Valódi segítség helyett csak az addigi szociális segélyt címkézték át. Népszerű intézkedésnek szánták a novemberben elfogadott antikorrupciós rendeletet is. Ehhez képest ma átláthatatlan Zugló működése, és ha nem tűnt is el 2,5 milliárd forint – ahogy a korábbi polgármester állítja –, bizonytalanná vált az önkormányzat idei működése. Karácsony Gergely példája jól mutatja, nem csak kormányzati pozícióból felesleges kicsinyes politikai akciókat indítani, a választók megbüntetik azt is, aki hasonló eszközökkel, de ellenzékből akar könnyűnek tűnő sikert kovácsolni. Előbb parkolópályára küldik, utána pedig onnan is tolhatja tovább a biciklit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.