Már nem csak álom a saját otthon

Időről időre megjelennek azok a felmérések, amelyet azt mutatják be, hogy hány havi nettó fizetésre van szükség egy kisebb lakás megvásárlásához.

2019. 07. 13. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időről időre megjelennek azok a felmérések, amelyet azt mutatják be, hogy hány havi nettó fizetésre van szükség egy kisebb lakás megvásárlásához. Így például egy budapesti ötven négyzetméteres ingatlan megszerzéséhez 7,5 évi bér összegére van szükség.

Nyilván erre azt lehet mondani, hogy 7,5 év ide vagy oda, a fizetéséből senki nem tud még egy fáskamrát sem venni. Ez nyilván így is van, csak időközben megjelent a családi otthonteremtési kedvezmény, amely életre kelti az álmokat. Az új támogatási formákkal több tíz millió forinthoz juthatnak hozzá a gyermekes párok. Ez olyan lehetőség, amelyre bátran mondhatjuk, hogy példátlan.

Az első Fidesz-kormánynak egyébként szintén volt otthonteremtési programja. Annak köszönhetően a támogatott hitelek állománya csaknem ötszázmilliárd forintra nőtt, míg az újonnan átadott lakások száma néhány év alatt elérte a 40 ezret. A rendszer nagyon népszerű volt, olyanok is belevágtak saját ingatlan megvásárlásába, akik korábban ezt nem tehették volna meg.

Ezt végezte ki 2002 után több lépcsőben az MSZP–SZDSZ-kormány, igaz, előtte még több balliberális politikus, miniszter felvette a támogatott kölcsönt. Miután visszavágták a támogatás mértékét, a forinthitelek szinte elérhetetlenné váltak, ezzel pedig megágyaztak a devizahitelek elburjánzásának. A bankok éltek a lehetőséggel, az állam pedig érdemben semmit sem tett azért, hogy észszerű keretek között tartsa a folyamatokat.

A devizakölcsönökből így lett időzített bomba, ami aztán szépen fel is robbant. Ekkor leginkább azt lehetett számolgatni, hogy hány havi nettó jövedelemre van szükség a hitel visszafizetéséhez. Az egyenlet nehezen jött ki, mert a kölcsön összege az árfolyamváltozás miatt egyre csak nőtt. Ha az Orbán-kormány nem teszi lehetővé a forintosítást, akkor tovább mélyült volna az adósságcsapda. Ezért több mint furcsának, már-már perverznek tűnik, hogy az MSZP mostanában azért üti az asztalt, hogy a kabinet rendezze az adósok helyzetét.

A családi otthonteremtési kedvezmény konstrukciója nem fenyeget azzal, hogy a devizahitelezéshez hasonló helyzet alakuljon ki. Az állami szabályozás pedig gondoskodik arról, hogy senki ne adósodhasson el nyakig.

Most családok tízezrei számolgatnak és terveznek, hogy hol építkezzenek vagy vásároljanak otthont maguknak. Ma már az is lehetséges, hogy saját tőke nélkül hozzájusson valaki egy 37,5 millió forintba kerülő ingatlanhoz. Mindeközben az ellenzék csak fújja és fújja, hogy milyen gyatra az ország gazdasági teljesítménye. Bízom benne, hogy saját maguk sem hiszik el azt, amit mondanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.